37

vlady

преди 8 години

До АнонименРеакторите РБМК наистина са нестабилни особено при работа на малка мощност - имат силна положителна обратна връзка и е възможно малко повишаване на мощността и съответно температурата да доведе до неконтролируем процес. При ВВЕР има отрицателна обратна връзка - повишаване на температурата води до намаляване на възпроизводството на неутрони и оттам мощността, тъй като изпарението на водата води до влошаване на забавянето и увеличаване на концентрацията на поглъщащага борна киселина.

36

Така е

преди 8 години

От отова което прочетох извода е само един.Пълна забрана на атомните електроцентрали и ядреното оръжие под всякаква форма.Заплахата за човечеството трябва да бъде премахната окончателно.Бих добавил и безмислената надпревара и в канвенциалните оръжия. Границите на държавите от давно са определени и човечествота трябва да рабони само за световен мир и благоденствие.Путин да го духа.

35

Анонимен

преди 8 години

"...За тези реактори е характерно, че са нестабилни и в тях често стават внезапни токови удари..."Защо препечатвате пропагандни материали, писани от хора, които идея си нямат за какво пишат?!Бас хващам, че писалият тези глупости не е виждал реактор дори на картинка, а налива ли налива помия...Ако по сериозни въпроси ще ни информират ***, не си струва да им четем творенията. Има толкова много истински, експертни оценки на станалото, че този текст е абсолютно ненужен.

34

bros

преди 8 години

Наистина, имаше гигантски разлив на метан и производни в калифорнийската Месета. Успяха да го каптивират преди по-малко от месец (според източниците, които чета)

33

аз

преди 8 години

Питайте японците какви поуки са си взели преди 30 години, та допуснаха да се повтори ядрената катастрофа с тяхната АЕЦ Фукушима, която вече 3-та година изхвърля радиоактивна вода в океана...

32

Ха-ха

преди 8 години

Най-важните дефекти си идват още от началната идея. А тя е продължение на проекта Манхатън, по създаване на атомното оръжие :-). Другото са детайли. Например защо се "гори" Уран-235, производството на плутоний от РБМК-тата - за термоядрените заряди и т.н. Цялата "атомна" енергетика в сегашния и вид е дефектна, без значение къде е построена, в Русия, Китай, САЩ или Япония :-(.А за новата няма "политическа" воля. Проблемите на "ядрената" енергетика са политически по рождение.

31

vlady

преди 8 години

До АнонименВ Украйна няма работещи РБМК. С ВВЕР подобна авария е невъзможна, тъй като при повишаване на температурата мощността на реактора пада - поради изпарението на водата се влошава забавянето на неутроните а и увеличението на концентрацията на силно поглъщащата ги борна киселина води до намаляване на възпроизводството им.

30

zetor

преди 8 години

До едоАма е вкусна радиоактивната скумрийка от Фукишима нали?Тя радиацията щом не идва от Русия всъщност е полезна - що не вземете всичко шорошки *** да се нагълтате с една здравословна доза ?

29

Поуката

преди 8 години

Сделано в СССР

28

Анонимен

преди 8 години

Поуките от Чернобил са, че в края на краищата качеството на техническото ниво е тясно свързано с генетиката на преобладаващата популация.

27

Анонимен

преди 8 години

Тука като гледам пенсиите пак са забравили да сложат алуминиевите шапки. Е, бива ли така на тия години?А дедовихуй отдолу съвсем изби рибата. Къде бе, ***, е тоя разлив на природен газ в Калифорния? Я да си влизаш в скафандъра, че ще те наковладим на бабата!

26

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 27Чакаме да се появи най после Годзила! Толкоз пъти я филмираха, че е време да се появи истинската!

25

Анонимен

преди 8 години

Поуката е една - украинец на отговорен пост - никога.

24

Анонимен

преди 8 години

До АнонименЕстествено, ти най-добре знаеш какво правят украинските оператори. Как не сме знаели, че имаме тука такъв капацитет...

23

Анонимен

преди 8 години

До майорски Стига си пискал бе, сине на лейтенант Шмид. Къде прочете някой да ти обвинява Просията?

22

майорски

преди 8 години

сега за Чернобил е виона Русия ...не СССР ....а тогава в ССР бяха заедно Русия Украина Беларус..армеия туркменистан азербейджан .....и нмного дури ....ама Русия е виновна за Чернобил...не Украина ...не Беларус..не другите ......не СССР....Русия е виновнакоректно ли е това ?????за Русия само лошо и нищо друго ....концепцията на българската преса и българската демагогия ....СРАМ СРАМ за страната ни !!!!!не непразно ни наричат предатели и продажници !!!!

21

Анонимен

преди 8 години

До АнонименТози бетонен саркофаг на снимките е платен с европейски пари, ако не ти е известно.

20

едо

преди 8 години

Загинали от Чернобил - около 30 000Загинаги от Фукушима - 0Русофилите да ядат дядовия.

19

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 25Чернобил е под 50 метров бетонен саркофаг а от Фукошилма продължават да изтичат радиоактивни течности в океана което няма начаин да не доведе до мутации при дивитите животни,рибите и хората! Апокалиптични филми пророкуват от тоста време подобни чудеса ама ското те ще са реалност !

18

експертно становище

преди 8 години

Всъщност Чернобил е доста безобидна катастрофа сравнение с Фукушима , да не говорим за американски атомни опити в тихия океан и ядрените атаки над цивилното население в Хирошима и Нагасаки през 1945.г"какви са поуките от ядрената катастрофа преди 30 години?" - как какви , не бива да се оставя нищо опасно в ръцете на украинци!!!