15

bros

преди 8 години

Че само Испания ли? Леле, как ме гледаха колегите в Кавала преди години като заявих, че оставам да бачкам в офиса, какво като е два часа? Все едно дадох тон за отказване от 15-а заплата... :)

14

Анонимен

преди 8 години

ЕТНА, говориш глупости. Не всеки работи в офис. По-долу са ти го написали. Ако си на улицата или на нивата, какво правиш? А училищата? Или и те ще са със спуснати щори и на климатик. Аре стига глупости. Сиестата е измислена с основание. Ей такива политици като този най-ги обичам. Пляскат глупости без да мислят. А коментиращи като теб ме карат да се замисля над интелегентността на хората като вид.

13

Анонимен

преди 8 години

Това са глупости. Сиестата я има заради климата им! Като ударят 40+ градуса температури през лятото, кой може да работи нормално тогава, а? Никой! Мозъкът ти се топи. Тогава трябва всеки работодател да осигури климатизирани помещения, което пък увеличава риска от инфаркт при по-възрастните след като напуснат сградата, защото отвън все още са 40 градуса или 35 като започне да позахладнява следобеда. ПРавителството да се погрижи ненормално огромната безработица сред младите!

12

ГРАНАДА

преди 8 години

Живея в Испания от 16 години,това което пише Етна е сранно.Тук всички институции държавни работят до14:00 с клиенти след това всичко е затворено.Часниците си определят работното време според сключените споразумения със синдикатите,а самонаетите работят на свободно работно време както им е удобно.Сиестата не е задължителна,но при 40'С не мисля,че предпочитате да работите навън.А за децата съм отгледал 2 тук и детските градини имат различни варианти да подкрепят родителите.

11

fgdfg

преди 8 години

Някой има ли представа тази лелка за какви латинци говори? Да няма предвид латиноси или съществува държава Латиния, за която аз не съм чувал?

10

ETNA

преди 8 години

А дете се гледа трудно - аз една котка не мога да отгледам. Майчинството само 3 месеца, яслите струват почти една заплата... А в държавните ясли само мароканци и латинци. Те испанците затова си отглеждат латинци, защото никои друг не се наема да гледа деца в тези условия. А след като и наскоро изчислиха, че има пари за пенсии само до 2019 година...латинците ще ни трябват да плащат данъци, че иначе няма кой!!

9

Пешо

преди 8 години

Обиколих доста страни, преместих се наскоро от Испания в Германия, но Испания ми липсва. Хората са прекрасни, времето е чудесно и те съвсем не са мързеливи, каквато слава имат. Говоря за хора от ИТ бизнеса, програмисти, съпорт и т.н., с такива съм общувал.

8

Пешо

преди 8 години

До До 1 и 5:"Как са училищата и детските градини, как се справят двмата работещи родители" - ами както се справят навсякъде другаде в Европа - или майката (бащата) работят от 8 до 4 (или на 6 часа), или някой друг взема децата, или децата стоят до по-късно на училище/детска градина. При нас беше първото - моята жена работеше на 6 часа.

7

До 1 и 5:

преди 8 години

И как са училищата и детските градини например - как се справят двама работещи родители?Иначе аз съм съгласен с програмиста, че ако работиш в офис с климатик нямаш нужда от сиеста, но ако си строител или нещо в селското стопанство не ми се мисли.

6

ETNA

преди 8 години

4: Във всички офиси има климатици. Това, че навън е 40 градуса изобщо не го и усещаш когато си на работа.

5

ETNA

преди 8 години

2: Обратното. В момента живеем, за да работим. Направи сметка: започваш в 9 (което означава, че поне час по-рано трябва да излезнеш от вас, защото задръстванията са ненормални), работиш до 14 (да, тук се обядва в 14!!) после се мотаеш 3 часа, защото, нямаш време да се прибереш), влизаш пак на работа в 17 и работиш до 20...прибираш се в 21 скапан от работа и пътуване и докато направиш вечерята е станало 22. Как ти се струва, добре ли ни е? :))))

4

Анонимен

преди 8 години

И в 21ви век в Испания, както и в Гърция и Италия, на обед, от пролет до есен, си е жега. Не може да се работи. За хиляди години е установено и е наложено.

3

Пешо

преди 8 години

Живял съм 5 години в Мадрид и работих там като програмист. Това са пълни глупости. НЯМА такова нещо в 99% от фирмите и магазините. Следобед затварят само магазинчетата за цигари и други подобни, понеже и без това по това време никой не влиза там.Работното време е както навсякъде другаде в Европа.

2

Анонимен

преди 8 години

Тия са луди. Да си оставят сиестата. Едно време работеха, за да живеят, а сега живеем, за да работим... :(

1

ETNA

преди 8 години

Е, време ни беше и ние да станем като "нормалните хора". Тази 3 часова обедна почивка е ужасна - нито работиш, нито си почиваш (защото, обикновено не живееш толкова близо до работата си, че да можеш да се прибереш). Да не говорим, колко е ужасно да вечеряш в 22 и да си занесеш всичката храна в леглото. Дано да го направят наистина, че те испанците малко трудно възприемат новостите :))