49

Анонимен

преди 8 години

Особеното на базовите мощности в България е, че те са строени преди много години и една по една започнаха отдавна да отпадат, а нови няма, защото се намериха едни псевдоспециалисти, които ни убеждават, че видите ли България нямала нужда от повече мощности за производство на ток. АЕЦ Козлодуй скоро ще отпадне и какво прави? Първото, което ще стане, е че цената на тока ще скочи двойно и ще започнем да внасяме ток, който няма да може да плащаме.

48

Анонимен

преди 8 години

За базовите мощности: 10-15 години и 20 години за АЕЦ. Така казват специалистите и аз им вярвам.Явно ти се имаш за нещо повече от специалистите.То ако беше за 5 години, АЕЦ Белене щяха да са я построили вече няколко пъти. Един път в края на 80-те, втори път след 2002-ра, когато решиха да продължат строежа и трети път след 2009-та.

47

Анонимен

преди 8 години

Тук нещата опират до базовите мощности. Сега в България базови мощности са АЕЦ Козлодуй и трите Марици. Особеното при базовите мощности е, че те се създават за 10-15 години, а ако е АЕЦ за около 20 години. Казано по-просто, ние сега трябва да мислим какво ще е след 20 години и кои ще са нашите базови мощности. Ако се спре един АЕЦ, в ЕС той се замества от ТЕЦ-ове, които в никакъв случай не са по-зелени от АЕЦ-а. ВЕИ са само допълнение за пиковете часове към базовите мощности,ако могат да работят

46

ognyanz

преди 8 години

До 48: Забравил си ГЕРБ и пишман-реформаторите. Преди две години в едно сутрешно предаване Каролев каза: Има силен натиск от наши западни партьори да не се строи АЕЦ "Белене" защото те се надяват да построят друга АЕЦ у нас. Добре, ама никой не иска да ни построи друга. Така че да се надяваме че сегашните реактори ще изкарат по-дълго. А сетне ще внасяме от комшиите.

45

Анонимен

преди 8 години

Те затова ще ни вдигат и цената на тока. Тока от ВЕИ-тата доскоро беше около 10 пъти по-скъп от тока от АЕЦ Козлодуй. Високата цена на тока задушава икономиката, прави труден износа на тока и дърпа България към дъното, но ... някои се радват на това, в случая, радват се, че я няма АЕЦ Белене и България затъва. Когато едни там спряха строежа на АЕЦ Белене, имаше огромен пазар за тока изнасян от България, но го изгубихме. Съседните държави използваха това спиране и се намърдаха на пазара ни.

44

До 44

преди 8 години

Колко мощност от ВЕИ има включени в базовите мощности на отделните държави? Или в ЕС като цяло. Да не е НУЛА, случайно?

43

Анонимен

преди 8 години

През 2020 в ЕС ще има инсталирана ВЕИ мощност 1200ТWh. За какви строежи на АЕЦ говорите?

42

Не е измислено

преди 8 години

Процентно отношение на производството на ел.енергия от разл. източници през 2013г.(по данни на ec.europa.eu/Eurostat/statistic-explained/images/1/17) СтранаАЕЦТвърди гориваПрироден газТечни гориваВЕИ (възобновяеми енергийни източници)България34,845,42,10,317,3Белгия75,200020,0Германия20,837,47,43,127,9Франция80.900,20,917,1Полша080,55,41,412,1Румъния11,517,832,916,321,3Великобритания16,66,730,038,37,7Вижте и разсъждавайте!

41

Анонимен

преди 8 години

Към момента в ЕС има 135 реактора с обща мощност 117TWh, разбира се това в повечето случаи са сдвоени реактори и от тях работи само единия на пълна мощност, а другия се ремонтираКъм момента в ЕС има инсталирана 140TWh вятърни електроцентрали, фотовлтаици 14TWh, други ВЕИ 45MWh, ВЕЦ 18TWhСвета вече е друг, старите догми са разбити на пух и прах.

40

един енергетик

преди 8 години

След като има субсидии и средства за усвояване, обяснява защо дадения отрасъл увеличава своето производство. Дори и ЕК призна, че са избързали със подобно инвестиция в зелената енергия - в никакъв случай не я отричам. Все още обществото и технологиите не са развити, за да заменят базовите (основните) производства.

39

Анонимен

преди 8 години

От 2004година до днес производството на ядрена енергия в ЕС е намаляла с 14% до 2015година - тенденцията е ясна. В същото време производството на зелена енергия расте в пъти и създава хиляди работни места.

38

До 31

преди 8 години

Значи АЕЦ са много по-производителни от ВЕИ-тата, щом в АЕЦ са заети 4 пъти по-малко хора. Като си казал А, кажи и Б! Колко ток се произвежда от тези АЕЦ с 280 хиляди персонал и колко ток се произвежда от ВЕИ-тата с тези над 1 милион персонал!

37

Анонимен

преди 8 години

Инвестициите в АЕЦ по света, многократно надвишават инвестициите в ВЕИ-тата. Само че са направени по света навреме, а не както е в България - правят се инвестиции и се замразяват, т.е. така сме на милиарди загуба. Безмислено е да се сравняват инвестициите само през последната година и на тази база да се твърди, че АЕЦ вече ги няма.

36

Анонимен

преди 8 години

Един силно печеливш проект, какъвто е АЕЦ Белене, го замразиха, защото мафията в България не успя да открадне чрез него толкова много, колкото й се искаше.

35

Анонимен

преди 8 години

АЕЦ Белене беше възобновен през 2002-ра за да могат шепа хора у нас и в Русия да натрупат милиони. Няма никаква почва да се спори дали този проект би могъл да бъде печеливш.

34

един енергетик

преди 8 години

Напротив, всички изисквания, указания и подобрения увеличават надеждността на АЕЦ и се правят в интерес на безопасното производство на електроенергия. Въпреки това пак имат най-ниска производствена цена спрямо останалите електроцентрали ( изключение прави инцидента във Фукушима, където собственика пренебрегва предписаните мерки за безопасност).

33

Анонимен

преди 8 години

Така и не се разбра какво стана с проектите за руски АЕЦ в Турция. Пълна тишина!

32

Анонимен

преди 8 години

Дори в Франция инвестициите във ВЕИ са три пъти повече от същите в ядрени централи за 2015. Факт, е че водещите икономики се е преориентират към чиста енергия и не искат да поемат излишни рискове с строежа на нови АЕЦ. Никак не е маловажен факта, че всяка година се добавят все нови и нови изисквания към поддръжката и производството в АЕЦ, което оскъпява произведената от АЕЦ енергия и внася много голяма несигурност в този бранш.

31

freak on a leash

преди 8 години

Не само ние ги напляскахме, пляскат ги всички наред по шлемове, сърпове и чукове.

30

Анонимен

преди 8 години

В ЕС заетите в сектора ВЕИ са над 1 млн., докато в сектора с ядрените централи са само 280 хил.