31

Ко рече?

преди 8 години

До asНа 50 компютърни фирми и 5.50 по математика ми стана ясно колко си квалифициран, което явно е и причината да не ти връщат желания отговор.

30

Анонимен

преди 8 години

Като чуя евтин специалист и ме избиват нервите. Първо обучението на един специалист изисква точно същите ресурси като в западните дръжави. Техниката се купува със същите пари, софтуерът също. От къде на къде трябва да сме по-евтини.

29

gost

преди 8 години

сериозно колко хора има в други градове с любов към ит сектора само че з малки градове като ловеч кои го интересува тука ти предлат се едно операторите а за договор искаш по бърз нет виваком знаят 20 мп оптика няма е две години я чакаме итересно докога щее

28

Анонимен

преди 8 години

чуждестранните компании идват в България, е не просто евтината работна ръка, а и качеството и компетенциите на IT специалистите у нас.правилното е:чуждестранните компании идват в България единствено заради евтината работна ръка, както и качеството и компетенциите на специалистите у нас.

27

Анонимен

преди 8 години

До поредния ИТ извън БГ6000 е доста, но 4500 лв е съвсем постижимо ако имаш достатъчно стаж и квалификация. 6000 лв има в нколко малко на брой компании и то за тийм лийд нагоре.

26

По-евтино

преди 8 години

Да по-евтино е, защото стандарта е по-малък - офиси и поддръжката им, заплати - да малко по-малки са брутно, защото тук данъка е много по-малък и реално, ако ти дават 2000 евро, им излизаш 2400 евро, а в Германия например ще им излизаш поне 3700.....Вярно е, че един среден ИТ тук ще спестява/има на разположение нетно повече пари след разходи за живота от колкото в Западна Европа (личен опит), но не е вярно за УСА, там ИТ запатите са в пъти от тези в ЕУ....съвсем разлино е положението там...

25

поредния ИТ извън БГ

преди 8 години

:) как не ги е срам да създават новини с невярно съдържание. преди месеци майка ми ми вика - давали на ИТ тата по 6000 лв заплата. Викам да на мениджъри в еди си кои компании след няколко години в тях, или програмисти в компании с 2ма 3ма служителя.. ок.сега пак - идвали фирмите щото сме по-компетентни. от кои? както в БГ така и в Индия, Полша, компании идват с една цел - да намалят разходите си. Хайде да опишем действителността, не фантазиите си!

24

Проста сметка

преди 8 години

Имаш ИТ фирма в Германия .Имаш Екип служители които ти струва да кажем 100 000 евро на месец заплати.Тук в България ще ти струва 50 000 евро същия екип .В Германия ще платиш поне 3-пъти повече за наем на офис .За данъците да не говорим . Е как да не им е по евтино .Много по евтино им излиза!!!

23

gtf

преди 8 години

".. програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка" - абсолютно невярно твърдение ! Като цяло IT е балон по-голям и от строителния, който също няма да се развива до безкрай.

22

Симеон

преди 8 години

5000? в Германия (Мюнхен) бруто (3000 чисто) или 2500? София бруто (2000? чисто). + или - ??

21

as

преди 8 години

Инфо от извора. Завърших 2ри курс компютърни науки с над 5 и 50. Средно математияеска отличен 5 и 50. От 50 компютърни фирми, в които съм кандидатствал в бг 2 ми отговориха, че не съм подходящ, а останалита даже и не отвърнаха на кандидатурата. От групата в университета 2-3ма разбират от програмиране. Целят се извън бг.

20

Анонимен

преди 8 години

Хубаво звучи. Жалко, че не е точно така. Така нареченият бизнес изражда образованието и излизат кадри еднодневки, които да могат веднага да се впишат във фирмите, без въпросните да вложат и стотинка в тяхната подготовка. За съжаление, такива хора са без дългосрочна перспектива.

19

Анонимен

преди 8 години

Имаме огромно богатство от билки, но предпочитаме да ги изнасяме в насипно състояние с/у жълти стотинки, вместо да произведем илачи и да ги изнасяме за сериозни пари.Същата е ситуацията и тук, спецове които могат да правят чудеса, се продават на безценица за един къшей хляб

18

Анонимен

преди 8 години

До 14: VMWare скоро ще цъфнат и завържат - краден OpenSource софтуер, предлаган под друг лиценз за пари. Само смо.та.няци ползват VMWare, където цъкаш с бутончета като Microsoft-ски инва.лид. За справка: https://sfconservancy.org/news/2015/mar/05/vmware-lawsuit/Очаква ги солена глоба за нарушаване на авторски права.Колкото до нашите VMWare програмисти - явно доста са пооткраднали и май искат да крадат Docker - търсят си такива специалисти.

17

Анонимен

преди 8 години

От 20 години се знае, че в ИТ бизнеса има кинти, но нещо няма много желаещи, щото има здраво бачкане по 60 часа седмично. Тая работа не е като оная работа...

16

sys admin

преди 8 години

И да сме по-компетентни, което не винаги е така, пак сме им слуги и вършим мръсната работа за смешни пари.

15

Ангел

преди 8 години

Браво! ИТ специалистите взимат от 3000лв нагоре заплати.Със 5000 лв работна заплата в България може да си купиш много повече стокик, услуги и най-вече Лукс отколкото със 5000$ в Америка.Да ги бием по нещо и ние Американците

14

Анонимен

преди 8 години

Поредния 'компетенетен' с възможност да си изкаже мнението.... На хората които вярват натакива като този и Наков, мога само да каже, че дълбоко ги съжелявам.... и е добре да си отворят очите по-рано. Повечето кадърни кадри в България вече не са тук. Тези, които са останали са много малко, а една птичка пролет не прави....СофтУни и подобни простотии не създават специялисти, създават копачи и роби.

13

Анонимен

преди 8 години

Аз взимам три ка нето. С три ка в България е живее добре.

12

Flex

преди 8 години

Реално с 5к лв бруто тука си по-добре от 5к е бруто в германия, не само заради жестоките данъци, а основно заради услугите. Има различен вид "потребителска кошница". АКо вземаш 500лв на месец изключваш всякакви заведения, храната ти е най-евтиното възможно/промоция, тогава дори в америка ще ти е по-евтино. Но при вдигане на летвата до програмистка заплата - ми с половината може да си правиш закуска/обед/вечер на ресторант и да си в кръчмата през нощта. Което навън не става...