17

Любопитен

преди 7 години

Статията е неточна и нескопосна: "за краткия период, в който действаше законът, бяха хабилитирани над 8 000 доктори, професори и доценти". Е хубаво, но защитата на дисертация не е хабилитация?Как да не са многобройни докторите, след като доктората стана условие за работа като преподавател във ВУЗ!Нека не издеализираме ВАК. Там също минаваха дисертации и хабилитационни трудове, които само по име бяха такива. Дори са връщани трудове от една комисия за плагиат, а в друга - минават успешно!

16

Демирев

преди 7 години

Веднага да се наложи мораториум! Да не се допуска започването на никакви процедури до приемането на измененията на закона. В противен случай в следващите няколко месеца ще сме свидетели на особено голяма активност за произвеждане на все нови и нови професори.

15

да ама

преди 8 години

До АнонименИ какво като има докторанти, защитили дисертации със статии от конференци, а самият той професор, но без нито една импактна публикация. Печелил проекти, защото е от научната мафия и от всички научни проекти, които е правил от години парите текли към него, няма НИТО ЕДНА НАУЧНА ИМПАКТНА ПУБЛИКАЦИЯ. Стига сте говорили популизми. Тези титли трябва и да се заслужат, а не да се раздават на принципа "НАШИ ХОРА.". На този свят всеки плаща и този, които е взел незаслужено ще си плати един д

14

Пояснение - продълж.

преди 8 години

В този институт решили да атестират едно лице-специалист по критериите за научен работник, тъй като през атестационния период са му били възлагани само научно-изследователски задачи. В резултат лицето получило повече точки (над 1000 точки), отколкото една трета от хабилитираните му колеги.Веднага било взето решение грешката да се поправи и лицето било оценено наново - според критериите за категорията специалист и получило сто и няколко точки.ЗАЩО МЕДИИТЕ МЪЛЧАХА ЗА ТЕЗИ БЕЗОБРАЗИЯ ?!

13

Пояснение

преди 8 години

На по-предишната атестация в БАН един и същи вид научна продукция се оценяваше по два различни начина - на лицата, заемащи научни длъжности, за всеки вид публикация се даваха определен брой точки. На техните колеги-висшисти, заемащи длъжността специалист за същия вид публикация се слагаха десетократно по-малко точки. С други думи, ако научният работник получава за една статия 20 точки, то колегата му специалист за същата статия получава 2 точки. В един институт имаше уникален резултат ...

12

Две възражения

преди 8 години

1. Не са синоними учен и носител на научна степен.Има хора, на които се пречи да получат научни степени - включително и заплахи, за да не представят написаните си дисертации.Ако бъде направен единен електронен регистър на ВСИЧКИ АВТОРИ НА НАУЧНИ ТРУДОВЕ, тогава ще лъсне интересна истина - някои хора без научни степени имат по-голяма и по-стойностна продукция от учените със степените.2. Нужна е атестация без изключение - отговаря ли на минималните изисквания всеки носител на научна степен?

11

Професоре

преди 8 години

Мъж в италиански автобус, без да иска, настъпва стоящия до него господин. Обръща се към него и казва: - Извинете, професоре! Другият се изненадал: - Откъде знаете, че съм професор?!- В Италия всеки втори е професор и тъй като аз не съм, значи вие сте!****Май и у нас ще стане така.

10

Поредна глупост

преди 8 години

Проектозаконът е глупав и вреден, както е вреден законът на Сергей Игнатов, поставил началото на незаслужено предоставяне на научни степени и звания.Той не прави ревизия на вече придобилите по лежерен начин научни степени. Ясно е, че огромна част от тях са придобити без научни заслуги. Пример: любовничката на Свищовския ректор, която на 32 г. е професор ... с нищо като наука. Но тя не е единствената. Тази и подобните й ще седнат в комисиите за избор на нови професори. И познайте резултата.

9

Анонимен

преди 8 години

Отново глупости на килограм.Щели да връщат "научните комисии"?!И сега има изисквания.Абсурдно е да се ограничават възможностите за развитие заради съблюдаване на бройки!Ако отговаря на изискванията,защо да не се разкрие процедура по защита на съответната степен?Или трябва да се чака някой да умре, да го опеят и после някой да бъде "повишен" на овакантеното място?Това да не е полиция или армия?За пореден път се убеждавам, че в НС има 240 ***.Как ли трябва да квалифицираме избирателите им?

8

следствие

преди 8 години

До ДъкTaka e. Лошото е, че тези с тези показатели не са някои дето няма как да пречат след това на способното. Ако са много и то от НАШИТЕ процесът брато става НЕКОНТРОЛИРУЕМ. оЩЕ 30 ГОДИНИ ще сме под игото на посредствеността с ВЛАСТ И титли. Удобно з атези, които НЕ ИСКАТ парите от обществените фондове да отиват за наука. Бог да я прости!

7

следствие

преди 8 години

До ДъкTaka e. Лошото е, че тези с тези показатели не са някои дето няма как да пречат след това на способното. Ако са много и то от НАШИТЕ процесът брато става НЕКОНТРОЛИРУЕМ. оЩЕ 30 ГОДИНИ ще сме под игото на посредствеността с ВЛАСТ И титли. Удобно з атези, които НЕ ИСКАТ парите от обществените фондове да отиват за наука. Бог да я прости!

6

Доб

преди 8 години

Xoрата напредват а оптиспринт живеят в зоната на здрача ама докато им е такъв шефа такива ще са и те интересно мие докога това безобразие щее искаш да им ползввш услуга не можеш срамота в цифровизацията да си на снежинки и пари да ти искат за това

5

conservator

преди 8 години

Значи университетите могат да раздават безконтролно магистърски степени, но не и професорски. Те магистърските са по-важни. Бизнеса разчита на магистри, все му е тая по университетите как се титулуват даскалите.

4

Анонимен

преди 8 години

ако не си нечий човек колкото и да си умен те отстраняват още на изпита за докторант, местата са наши хора, оценки и атестации се манипулират, всичко е една пародия особенно в институтите на ССА, ***

3

Анонимен

преди 8 години

дали професорите, получили длъжността си по "лесния начин" без минимални изисквания, подлежат на проверка със задна дата дали съответстват на тях. По всяка вероятност обаче това няма да се случи, тъй като би предизвикало революция в академичната общност.Ами то няма да се случи, ама така хората ще останат с чуството, че за ченгетата на Игнатов - може, т.е за НАШИТЕ може, за останалите- не. Пак ПРИВИЛЕГИИ за НАШИТЕ И ДВОЙНИ стандарти.

2

Неук

преди 8 години

Скоро синът на известен професор ще стане доктор и доцент точно нарушавайки всички описани норми. Тези промени трябва да важат и към вече защитилите, както стана в Румъния. Куци и сакати хора на изкуството станаха доктори и професори. Шуробаджанащина в действие.

1

Анонимен

преди 8 години

Университетите са като болници-всеки е д-р. Така е, като премахнаха ВАК. А после се чудим защо образованието ни е трагично.