34

истински казус

преди 8 години

Звъни ми нервен баща и ми съобщава безцеремонно ,че сина му е бит и му трябва консулт с очен лекар и направление за скенер.Поканих го на преглед . Обстойно го прегледах ,но се оказа ,че сина няма здравни осигуровки.Дадох му "зелени " талони и за очен и за скенер при което бащата каза ,че това не е нужно на сина ,защото си бил добре.Изумих се! За 20 мин мнението му се обърна на 180градуса.И средствата няма да стигат докато ползваме НЗОК като орташка кобила.

33

анекдот

преди 8 години

Господ Бог решил да оправи здравеопазването в България.Преобразил се като Джипи ....и при него влиза парализиран пациент инвалидна количка.Господ -Бог го изцерил светкавично.Оздравелия излиза и учудените чакащи пред кабинета питат изумени:"Какво стана"??Проходилия отговаря : "Абе калпава работа ...едно кръвно не ми измери"

32

справедлив

преди 8 години

Здравна каса до момента заплаща договорените суми.Но те са ограничени ,не е бездънна и липсата на строги правила водят до хаоса .Пояснявам - угаждащи политици скандират ,че направления има .Медии търсещи внимание по най- лекото съпротивление / с лекарската гилдия/ тиражират със всички средства ,че Дипито Нямало право да отказва направления.Обаче истината е ,че ресурса е ограничена и лекарите не са длъжни да заплащат прегледите на пациентите ,защото това де факто е така -след преразхот ги

31

до 32

преди 8 години

Как да се разбира фразата"нужния лекар"!?! Е това е сериозен проблем..........Д-р Хаджийски - направил ли е секцио с нейно съгласие ? -Да!Бебето живо ли е? Да!Тя жива ли е ? - Да! е след операция боли , след операция кърви .......били "изчезнали " хартийки Не ,изчезнало е чувството за признателност , и за поемане на лична отговорност от страна и на пациента .Това се забравя - пациента е активна страна в лечебния процес!

30

Анонимен

преди 8 години

Тези икономически проблеми са в основата на драмите с пациентите. Не мога да преценя действията на доктор Хаджийски, не съм специалист. Само зная, че всяко състояние се отнася за дадения момент и може да търпи развитие. Милена не можа ли да си избере подходящия лекар, при когото да ражда? Майка и и свекърва и да не са паднали от небето? Не познават ли ритуали за леко раждане? 9 месеца малко време ли беше да изберат нужния лекар?

29

Анонимен

преди 8 години

Болницата е търговско дружество, от което не зависи определяне цени на медицински услуги, това го прави здравната каса. Няма избор нито за болницата кой вид финансиране да избере, нито за пациентите дали и какъв вид осигуровки да си правят. Просто е - по личен избор хората да си правят целеви осигурителни банкови сметки. Или да изберат действащата и сега здравна каса. Или да не се осигуряват, осъзнавайки, че подлежат на лечение само в спешен случай. Спешните звена са задължение на държавата.

28

Анонимен

преди 8 години

Държавата взема данък на минимум 240 лева доход, независимо дали реално ти си изкарал такъв доход. Може и 20 лева да си заработил за цял месец, тя не се интересува. Това е, ако практикуваш свободна професия, включително и лекарска. И във всички случаи, да започнеш частен бизнес е като подвизите на Херкулес. Прави се всичко, за да бъдат отблъсквани хората от бизнеса. Включително и при лекарските услуги.

27

Анонимен

преди 8 години

Карайте нататък. Обявявайте лекарите за мошеници. Държавата цака и лекари, и пациенти, но го отнасят лекарите. Като така, физически няма да има кой да се отзове и да лекува. Питали ли сте се защо никой не практикува сам, а обикновено търсят обща лекарска практика? Защото държавата е изяла лекаря преди и да си е помислил да си предложи медицинските услуги. Примерно. Ако лекар практикува свободна професия, независимо от началните му ниски доходи, облага се на 240 лева. Да ги е спечелил.

26

of 27Съпоставка

преди 8 години

Преди 50 години са раждали по нивите-Преди 30 в селските здравни служби и при повече раждания и с по- малко проблеми!Съчувствието трябва да е взаимно: лекаря отговаря за два живота, акушерките и сестрите обслужват по няколко родилки едновременно ........за тях подС грубостта си и ниското заплащане пропъдихте сестрите , акушерките застаряват , а и лекарите са се насочили към терминал 2 ........така че в 21 век може да започнете да раждане като в средните векове- по домовете си да ви бабуват.

25

Анонимен

преди 8 години

Ако условията да добри, не казвам лукс, отношението положително и подкрепящо, много жени ще искат да раждат нормално, но когато в 21 век ти крещят, удрят шамари, унижават те и присъствието на близък за подкрепа е глезотия и при това платено, няма как секциото да не надделява. Хора, никой не е против естественото раждане, напротив, но как раждат жените по света, а тук жените раждат в общи предродилни зали и ставаш свидетел на нечие раждане и ужаса започва с прекрачването на прага. Обезбо. лукс...

24

иситна лие 17ти

преди 8 години

Точно за лекарите Не важи "Гарван гарвану...."и ако имат някаква вина ,то е именна в липсата на колегиалност............всеки от тях се смята за по- добър от другите,което от една страна е добро самочувствие , но от друга индуцира всеобща несигурност......Този съвет дето се тиражира по медийте" обърнете се към добър лекар"трябва да се санкционира.Правилния съвет е :"Придълржайте се към препоръките " ,"направете си контролен преглед при един и същи лекар" защото така може да се отчета промян

23

здравно осигурен

преди 8 години

Внася мижавите 8% и има достъп до солидарна сума. Еквивалент на задължителните застраховки и за кола и за жилища.Желаещите разкош си правят вариант на Каско и пак има рестрикции при събитие.Това е.Пътя на пациента е ясен и безплатен по линията на Личните лекари и специалистите в договор с НЗОК.Който иска избор наточно определен екип си заплаща,както е в частните болници........кое ви учудва?

22

реалност

преди 8 години

Всяка операция е тежко психично и физично натоварване за хирурга.За това продължителността на живот на хирурзите е най- кратка.Това е тъжен факт.Да си нападате лекарите е грубо и нагло и от страна на пациентите и от страна на медиите: дори престъпниците съобщават само с инициали , а в тази статия е името на лекаря е огласено?!При жива и оздравяваща пациентка и бебе.Било й е тежко - със сигурност ,но лесно майка не се става.

21

истината по света

преди 8 години

До личния лекар при проблем и ако прецени ,че не се оправят нещата само и единствено по негова преценка се насочва към специалист и понякога се чака и с месеци.......В България е парадокс : 1. пациента си иска за някъде, ама без значение дали има нужда или от страх и ако може сега!,веднага! ,на момента!

20

дО Спасова

преди 8 години

Съвършено прав си....физиологичното раждане е по нормален път Без Секцио!Това е посоченото от Природата! Организма си показва кога бебето е готово за самостоятелен живот и започват изгонващите сили.Второ -все повече няма да има достъп до лекари .перпетум мобиле в лекарска престилка Ня-***!Непрекъснатите обвинения с/у лекарите са вредни . Няма сестри .Няма санитари .Кой да налюдава родилката?! В Италия за нощите близките си плащат на външен човек-50 евра

19

Платила си

преди 8 години

Истината е тази, която казва авторката, платих си и докторът дойде, след операцията и погледна само мен, прегледа ме, на другите в стаята не обърна нииикакво внимание, техните мъже не бяха платили. Малката ми дъщеря "струва" 400 долара, това преди 20 години.Разбирам, че и сега е така.Жени, дано мъжете ви да могат да платят!

18

Неа

преди 8 години

Съгласна съм с 19

17

Анонимен

преди 8 години

До Spasova не пиши глупости, защото си жена. В България, условията са нечовешки, не жените да не забременяват, а да са нормални и цивилизовани условията, както е по света, раждането трябва да е емоционално, приятно дори, а не адов спомен.

16

Анонимен

преди 8 години

Гарван гарвану око не вади!Важи за всички сфери!Сиреч корупцията в Латинска Америка ряпа да яде пред нашата!

15

Василева

преди 8 години

"лекарска комисия е установила, че няма пропуск от страна на лекарите по време на секциото." - Гарван гарвану око не вади. У нас е така и не осъждат доктори дори за доказано затрити от некомпетентност пациенти.