11

Наблюдател

преди 8 години

А всички тука ***, скочили да защитават неуката особа от женски пол станала кой знае как журналистка , вземете се гръмнете с псевднаучните си довди, абразия било, да бе да...Има тълковни речници, има нормални речници, има дори за ***, уикиречник, където като за по прости обикновенно е обяснено!!!! Познанията ви по български език са направо смешни, да не говорим с какъв акъл скочихте да защитавате думата Абразия че била правилната ...

10

Наблюдател

преди 8 години

До 7: Абе пич, я провери тълковния речник и тогава говори глупости.. Ерозия се нарича и при изчезване на брегова маса, скали, или почви под въздействие на вълните, водата тоест... Ерозия е и при свлачища причинени от наводнения дори, или реките... Абразия се изпозлва при съвсем други случаи, например, абразивни материали, абразивни сапуни, гъби и така нататък... Вземи научи езика си , както и тази журналистка да вземе научи кога кое се изпозлва.. И двете думи се ползват но при различни случаи .

9

Д0 10

преди 8 години

Учебниците по български са едно...науката съвсем друго нещо..не ги бъркай!!! Термините вкарани от чужбина често запазват оригиналното синаименование...правилно са го написали журналистите- не се газирайте

8

До 9

преди 8 години

От коя година ерозия бе заменена с абразия в учебниците на български? Знам, че сега го има този термин в учебниците, но това е въпрос на познаване на българския език или по-точно на непознаването му.

7

До 8

преди 8 години

Думата "абразия" идва от латински и в учебниците по геология в България се нарича АБРАЗИЯ. Пак е ерозия, но породена от дейността на морските вълни-механична и химична дейност-се нарича АБРАЗИЯ!!!!!!!!!!!!!!

6

До 7

преди 8 години

В българският език няма абразия. Има я в други езици. И странно ми звучи това което си написал: "Преработването на морските брегове от дейността на морската вода се нарича АБРАЗИЯ", най-малкото защото това "преработване" никога не е в чист вид само от морските вълни, а винаги има и нещо друго - вятър, вода, вкл.. и сняг, температурни разлики и разбира се на български не се нарича "преработване", а разрушаване или промяна на релефа, т.е. ерозия.

5

До наблюдател

преди 8 години

Ерозия е изветряне пречинено от дейността на вятъра, водата /дъжда/, реките, температурните колебания. Преработването на морските брегове от дейността на морската вода се нарича АБРАЗИЯ!!!!

4

Анонимен

преди 8 години

Ерозия или амбразия?Зависи къде и кога е учил човекът и дали знае български. За съжаление небългарските думи като амбразията се вкарват в българските учебници от хора, които не знаят добре български. Така е и с много други думи, които ги няма в българският език, но разни невежи люде са ги наложили.

3

Анонимен

преди 8 години

Гепаджийте малко се вълнуват - няма как да се асфалтира!

2

Анонимен

преди 8 години

На кой му пука за безлюдни брегове и територия населявана от пингвини и падари !

1

Наблюдател

преди 8 години

Значи абразията било :))) Браво бе, а ЕРОЗИЯ тогава какво е след като е абразия :)))...