43

Джон

преди 8 години

Ликвидиране на дълговете на държавата по най-бърз начин, като преди това дълга се прехвърли към други кредитори различни от Световната Банка и МВФ които представляват роб0владелски структури чиито искани реформи на практика съсипват държавата. Сменяне на плоския данък с прогресивен. Това е! Остава само да се анализира добре това което съм писал, да се приеме и приложи на практика и цялата обстановка в България ще започне скоростно да се подобрява.

42

Джон

преди 8 години

Мисля че това е всичко в общи линии за което се сещам. Да преговорим основното - натиск за увеличаване на заплатите в пъти на работещите, натиск за намаляване цените на всички стоки особено тези от първа необходимост което ще доведе до увеличено потребление, реформиране на корумпираните и раздути сектори не чрез орязване на заплатите и броя работещи в тях а чрез орязване на посредниците и подобряване на ефективността чрез по-добри технологии.

41

Джон

преди 8 години

Единствената полезна банка е държавната централна банка която е абсолютно независима от чуждестранни фактори като Световна Банка и МВФ и чиято цел не е печалба а стимулиране на малкия, средния и едрия бизнес чрез безлихвени кредити, изготвяне и подпомагане на бизнес планове и опрощаване на значителна част от отпуснатия безлихвен кредит при успешен бизнес. По такъв начин може да се стимулира собствения бизнес, както и ако стартиращия бизнес не плаща данъци първите пет години.

40

Джон

преди 8 години

производител - краен клиент. Винаги когато посредниците се отрежат от уравнението резултата е цена по-ниска в пъти. Банки - чуждите банки не са полезни а вредни за България защото изнасят печалбата от лихвите си извън България. По-същия начин стои въпроса и с чуждестранните инвеститори които търсят пазар в България - те инвестират една сума в страната не от добро сърце а за да спечелят много повече което и изнасят в последствие от България който от това става все по-бедна.

39

Джон

преди 8 години

Цените на тези стоки от първа необходимост трябва да са изключително ниски и достъпни за всеки и не трябва да се облагат с никакви данъци и такси. Така те ще бъдат общодостъпни за всички и ще има ускорено потребление. Енергетиката има проблеми в България първо защото много се краде от нея и се злоупотребява, второ не е ефективна, трето има вредни производствени мощности продаващи на твърде големи цени - американците и зелената енергия и четвърто не са отрязани посредниците от връзката

38

Джон

преди 8 години

Данъка трябва да е силно прогресивен и да е изключително строг към укриването на данъци от стана на богатите чрез различни номера за неплащане на данъци като офшорни зони и подобни. Чрез такъв данък ще има значително повече ресурс за социални каузи и плащания, както и за обществени проекти. Енергетика - обратно на казаното от министър Горанов енергетиката е елемент от социалната политика както и стоките от първа необходимост като храна, вода, облекло, лекарства и др.

37

Джон

преди 8 години

Чрез плоския данък и същевременното добавяне на различни данъци и такси изсмукани от пръстите се натоварват най-бедните и се задушава още повече потреблението. Плоския данък е архаичен модел който не води до нищо хубаво а само до задълбочаване на разликата между бедни и богати при което се създава мнозинство от бедни които ще разрушат държавата защото не са доволни от нея и тя не отговаря на очакванията които имат към нея и малцина богати купуващи си последните модели автомобили.

36

Джон

преди 8 години

Освен че е зависима държава, дълговете я превръщат в губеща държава от която постоянно изтичат парични ресурси които да покриват дължимите лихви. В крайна сметка може да се стигне до там че държавата да трябва да върне няколко пъти стойността на взетия кредит. Това във висша степен е глупашко и издава липсата на компетентност и/или зл0умишленост и преследване на други цели и интереси различни от националния. Данъчната система - в България данъчната система е крайно несправедлива и неефикасна

35

Джон

преди 8 години

Държава която има дългове първо е зависима държава, особено ако дълговете са към Световна Банка и МВФ които на практика диктуват монетарната политика на страната длъжник и я контролират по такъв начин че я довеждат до презряна мизерия чрез настояване за приватизации което води до по.малко обществени средства и оттам редуцирани разходи за социални дейности което е другото условие на банкерите. Липсата на социална държава пък води до разпадане на държавността.

34

Джон

преди 8 години

Една умно управлявана икономически държава която иска да развие износа си прави както Китай - държи цените на изнасяните стоки и услуги ниски като така държи първенството по конкурентноспособност и същевременно използва вливащите се парични потоци за да вдига заплатите и жизнения стандарт на хората като прави всичко възможно да намалява цените на всичко вътре в държавата и така да стимулира потреблението. Натрупването на дълг е сигурен знак за некомпетентност.

33

Джон

преди 8 години

Условие за санирането е прехвърлянето на собственоста на жилището на юридическо лице което е материално отговорно чрез активите си - жилищата при евентуални натрупани дългове вследствие на сметки, такси и подобни. Така юридическото лице изпаднало в неплатежоспособност трябва да удовлетвори длъжниците си чрез разпродажба на активите си - апартаментите. Само чакам да видя кога ще стане това. Износа - кризата не е проблем за износа на една бедна държава която би организирала износа си разумно

32

Джон

преди 8 години

и колкото по-големи са данъците и цените на стоките толкова по-свито е потреблението и икономическия растеж е сведен до пълзене. Няма бърз оборот поради бедност на хората няма икономическо развитие, защото за да има развитие трябва да има голям оборот на пари и стоки а това няма как да стане ако хората са доведени до положение едва да оцеляват с мизерните си заплати. Саниране - моето мнение за санирането е че това е схема за открадване жилищата на хората.

31

Джон

преди 8 години

Нека да анализираме казаното от министър Горанов, като пропуснем излишния технически жаргон който използва и да видим къде греши. Търсенето генерира икономически растеж, дотук добре само че кое генерира търсенето? Това са два фактора - високи заплати и ниски цени. Китайците не случайно държат юана изкуствено слаб защото така стимулират износа чрез евтините си цени. Колкото по-ниски са заплатите, в България това изкуствено се прави от бизнеса чрез картелни споразумения

30

Анонимен

преди 8 години

Кой на днешно време с 600 лв заплата може да спестява?

29

До до 37

преди 8 години

Да ама няма кой да я направи. Никой не се наема.

28

до 37

преди 8 години

Само революция ще върне на държавата ограбеното от нея.

27

до 34 румен

преди 8 години

Руменчо, на колко си години чичовото?. Не разсъждавай като първолак. Колко хорс работят в чужбина, имаш ли представа?. Има коли в България по 1000 лева това са 500?, всеки който е работил на вън може да си купи.

26

До Чорбаджия

преди 8 години

Така е. Това си е рекет и навсякъде по света е така. Един вид богатите плащат на бедните за да не ги закачат. Щото иначе има много бунтове, обири и даже революции са ставали едно време.

25

Анонимен

преди 8 години

Тази мазна физиономия като я видя и ми се драйфа.

24

Румен

преди 8 години

Наистина в големите градове не можеш да минеш от автомобили, малко не им вярвам на тия дето само реват че нямат.