41

Породител

преди 8 години

Вместо Радини Вълнения да учат Що е корупция, как депутатите работят без отпуски, а карат само на ваканции, как Б-я 26 години се краде и нищо не се предприема, Та нали те са Бидещето на Б-я. Бместо тютюн пък да учат за бредата от алкохола ама има за какво да учат бе Не се притеснявайте толкова......

40

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен Какво да му роди главата или пък как да му дойде муза да пише есе, след като не е прочело една книга през живота си. Те нямат елементарен изказ, да не говоря за богат речник. Нямат никакви интереси, освен най-новия модел компютър, игра или мобилен телефон.Идолите им са фолкаджийки, мускулести младежи и колкото са по-прости, то толкова по-добре, абсолютно меркантилно поколение, което няма елементарни потребности да не говорим за ценности.Съжалявам,че го казвам, но това е истината.

39

Анонимен

преди 8 години

ще учат къде се е къпал сюлейман

38

Читател

преди 8 години

"Принцът и просякът" и сега го има в 6. клас...

37

Анонимен

преди 8 години

"Малкият принц" на Екзюпери от сегашната програма го няма, но е записан "Принцът и просякът"...Ха-ха-ха... :))) Голямо изказване ;)Все едно да сравняваш Призрака на комунизма (по израза Карл Маркс) с "Призрака на Ляно Естакадо" (от Карл Май)...Пък що не, то и имената на авторите почти еднакви ;)Да правиш подобни паралели си е едно ново измерение на ерудираност :)))))

36

Dimitrov

преди 8 години

Така че говорим за програма писана на бързо върху предната катасрофална версия.На въпроса ми защо изобщо трябва да се сменя като всичко е толкова спорно отговорът беше, че е вече много стара.

35

Dimitrov

преди 8 години

На всички, които си мисля, че нещо се спуска от Брюксел или от Америка или не знам къде, ще им кажа, че няма нищо такова, знам го от вътре по случайност.Програмата се прави от експерти в министерството, които явно толкова си могат и толкова им пука.И това дори много силно подобрена версия, защото като са показали първоначалната версия на учители по лутература са се хванали за главата.Така, че това което в момента излиза реално е правено едва ли не последните дни и нощи от учители на бързо.

34

Анонимен

преди 8 години

децата сега искат да им се разказва атрактивно - с протектори, с филмечта, със енциклопедии с рисунки.....не може да им привлеч вниманието със стариет буквари които са "сухи", днешният свят залага на атрактивността. Те искат историята ии литературата да между другото. Много повееч хора биха гледали"Хъшове" по Морфов, където има тичане, изстрели влизане сред публиката,отколкото да прочетат Вазов, въпреки че вазов вероятно няма да си познае произведението......

33

Анонимен

преди 8 години

Както и да превъртат програмата - децата не четат. Нищо. Нищо не им е интересно. Няма история, която да ги развълнува. Всичко им е толкова далечно. Трябва да ги накараме отново да четат и после да се ядосваме дали някой автор или някое произведение се изучава или не. Т.е. ако ще прочетат Хари Потър или "Игрите на глада" - те да се изучават.

32

Анонимен

преди 8 години

До АМАН ,ОТ... Аман от *** като теб, но така е устроен живота. Има нужда и от вас .Давате пример докъде не трябва да изпадне човек. Съмнявам се ,че си прочул нещо от световната класика.Явно образованието си го получаваш от трето разрядни филми.

31

Анонимен

преди 8 години

Метла или прахосмукачка?!?

30

Чудомир

преди 8 години

Защо пренебрегват този велик творец.Майстора на разкази за българското село.ЧУДОМИР.

29

до 29

преди 8 години

Точно пък глупостите на Толстой не ми се връзват какъв смисъл има да се учат! Ако ще учим търпи като животно за Родину, докато ни атакуват, и коли всичко чуждо за слава и чест, когато вдигнем глава, ще я свършим като при националните катастрофи! Освен това, не виждам каква е разликата между Толстой и Омир... И при двамата смисълът на човешкото се заключва в максимите коли, *** и кради за родину/клеос и слабият получава каквото заслужава, силният каквото иска!

28

Анонимен

преди 8 години

малките трябва да учат произведенията на Ървин Уелш , "трейнспотинг" "дрога" "лепило" и подобни . Нали трябва да се подготвят за живота ?

27

правилно

преди 8 години

правилно - за каква им е да учат българските класици, че и български език - "с USA, USA, USA /ю ес ей ю ес ей..../ хапред към бъдещето!!!!! като сме се докарали до там - когано една крепост се предаде от вътре - нищо не може да я спаси!!!!!!!!!!

26

Калъфчо

преди 8 години

Не че съм изненадан, ама и под такава статия ли успяхте да го обърните на надтролване по оста русофили-западнофили? Имам чувството, че на вас ще са ви предостатъчни и само Цола Драгойчева, Лазар Колишевски, Кимон Георгиев в долните класове и малко William Randolph Hearst, на тези които им се следва журналистика, или Mein Kampf за тези с интерес към политиката в гимназиалния период... Останалото, дет се казва, си го имате!

25

Анонимен

преди 8 години

Вместо Байрон и Петрака можеха да предложат Достоевски.(вж.Престъпление и наказание)

24

Калъфчо

преди 8 години

Чуждата литература според мен трябва да е отделен предмет, предлаган като СИП. С цялото ми уважение към Омир, Шекспир или Толстой, но нека си ги учат византийците, англичаните и руснаците! Нито това претупване отгоре-отгоре на творбите им, което се преподава в момента, нито проблематиката на творчеството им е от полза у нас! Много по-уместно е да се учат Тютюн, Стълба към небето на Смирненски и др., които се базират на актуални проблеми на българското общество...

23

Анонимен

преди 8 години

И.Вазов е известен РУСОФИЛ!"РУСОФИЛСТВОТО"------изобщо не е ОСНОВА на нацията ни!!!!НЕ ВИЖДАМ ...ЗААЩО ТРЯБВА "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" ДА БЪДЕ ИЗУЧАВАНО!!!"НАЦИОНАЛИЗМА" и НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ ---НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС "РУСОФИЛСТВОТО"!БЪЛГАРИЯ , КАТО НАЦИЯ ----ВЪЗНИКВА ДАЛЕЧЕ ПРЕДИ РУСИЯ И..... "КИЕВСКАТА РУС" , ДОРИ...

22

стефчо

преди 8 години

да но поне ще има биг брадър и ex faktor на воля...