22

Анонимен

преди 8 години

Всички знаем че има сектори в които има огромно търсене. Също така знаем че има сектори в които не се заплаща според труда. Как да отида да работя някъде електроника след като мога да работя програмист за повече пари?

21

Анонимен

преди 8 години

Не това е типичната колониална политика - едно аморфно общество от роби. Един специалист се гради с години, за да стане добър в своята област. Как постоянно ще сменяш на някой професията? Може да се надграждат умения, но да се сменят постоянно познанията му е леко казано несериозно.

20

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 21не съм съгласен с теб, защо да не може да се подготвиш сам, особено пък за софтуерен инженер. В университета ти дават основата, което далеч не те прави завършен кадър, трябва още доста да почетеш или да постъпиш на стаж, където да продължиш с обучението си. Почти всяка платформа има разработена доста подробна документация, достъпна за всички желаещи да инвестират в себе си.

19

gtf

преди 8 години

май станаха множко статиите де бизнеса се оплаква, че няма кадри.. е няма и да има. Няма нормален човек, в която и да е точка на света, който да не търси по-добро заплащане и условия на труд. Да привлечеш обучени кадри, да обучиш такива, да задържиш настоящите е проблем единствено на РАБОТОДАТЕЛЯ.

18

Св

преди 8 години

Е не говорим за самоподготовка, а за човек, работил професията 10-15 години, с необходимост за квалификация, издигнал се от работник, началник смяна и т.н. Имахме задочници в нашия университет, говореха неща, които ние за 5 години само сме ги виждали на книга. Определено заслужаваха магистърски степени... А сега от нивото на тяхната възраст казвам че е и правилно, защото първите години на обща подготовка поне за мен са отдавна забравени.

17

Анонимен

преди 8 години

Не можеш да станеш Физик нито инженер без да си ходил в университет.. Работи се със скъпа техника и консумативи в лаборатории.. Математик и Софтуерен инженер - може но почти невъзможно да се подготвиш сам..

16

2

преди 8 години

...в някои щати на САЩ например можеш да станеш адвокат без да си учил право в университет, просто се явяваш на изпит пред щатска комисия, който е доста труден между другото. В сферата на изкуствата като киното и музиката също никой не те пита дали имаш диплома, но там нещата са други, не можеш да заблудиш хората или да си купиш диплома ако нямаш талант...

15

1

преди 8 години

Трябва да се даде възможност на хората да се квалифицират като отиват директно на изпити и ако ги издържат да получават диплома. Има доста свръх-интелигентни хора, които са много напред с материала, но просто на никой не му се занимава 5-6 години със зубрене, особено ако вече има собствен бизнес или семейство. Това е много по-удачен вариант, особено за някои хуманитарни дисциплини, тук изключваме специалностите, за които е нужна много практика, като лекар или инженер например...

14

Анонимен

преди 8 години

Всички които реват за добро образование , ако го има 80% няма да завършат и тогава ще настане революция как така мамин Пешо ще бъде без диплома.. В Германия информатика имам по 5-6 домашни на седмица , теоретични презентация , програми , изчисления матлаб , реално всеки ден е сесия , освен това 3-пъти в семестъра задължително те дигат на дъската , може и по желания.. Имах приятелка мангизлийка баща и богат , умна , красива и богата - която остана в България защото искала да си живее живот

13

до 16

преди 8 години

Така е! България просто няма кадри. Всеки кадърен бяга. Ще вмъкна само и то от първа ръка, че западните фирми предпочитат да работят с Румъния в ИТ сектора, а не с България!

12

Анонимен

преди 8 години

Това е подвеждаща информация , особено за аграрните специалисти има няколко поколения безработни , сигурен съм че вече никой не иска да учи за агрноном , местата в Аграрния остават празни с по 10-20 човека..

11

Св

преди 8 години

Докато умуват кой е паметливият и знае много неща, а интелигентният да прави сложни мисловни конструкции, неинтелигентните и непаметливите превземат като правят деца. Оцелява този вид който има най - голяма популация, а не който отглежда и се грижи максимално добре за единствен наследник. В един момент генетично всичко ще се пречисти до оцеляване на ниско ниво, защото генетично мозъка няма да издържи на постоянното претоварване граничещо с гениалност. Ще оцелеят бързопопулативните ... това е.

10

Анонимен

преди 8 години

Глупости на квадрат. Всичките специалности са на бъдещето. Просто в днешно време всичко се ***. Всеки лампти за бързи пари. За това и университетите бълват некадърни ИТ кадри, които никаква работа не вършат. Същото е и с икономистите. Пазарът е залян с евтина и некадърна работна ръка. Живея в Германия и тук е същото. Бакалаври под път и над път, а накрая никаква методика, никаква мисъл, никакви знания, никаква математическа и логическа база. Но успяват много добре да подбиват заплатите...

9

Иван

преди 8 години

Преди 10 години Варна бълваше над 200 безработни ит специалисти всяка година с никакви перспективи за работа по специалността във Варна. До сега сигурно са хиляди. Няма индустрия това е. София е изключение явно.

8

Анонимен

преди 8 години

Не се лъжете да учите Аграрни науки ..

7

Анонимен

преди 8 години

Таксите на университетите и средствата, за живот у нас не са по-ниски! Просто преподавателите са корумпирани, до безобразие! *** и Пульо, които не могат да получат диплом никъде другаде по света, получават в България, като си плащат!

6

Анонимен

преди 8 години

за шлосери фрезисти стругари заварчици работа има колкото искаш и у нас и в чужбина

5

А

преди 8 години

А за шлосери работа кога??

4

НЯМА

преди 8 години

Какво висше образование, какъв бизнес?И едното и другото са фарс. Бъдещето е на висококвалифицираните кадри, занимаващи се с физика, изкуствен интелект... Е това при нас го няма. А големия бизнес е отдавна в ръцете на чужди компании, които или ще го унищожат или, както е и сега, ще търсят роби и ще експлотират служителите. А безпаричието и социалната несигурност ще култивират овце!

3

Анонимен

преди 8 години

четох че в бг вузовете следвали 57 000 студенти икономисти. това е лудост.на кого му трябват тия меринджеи.