103

anonimen

преди 8 години

E КАТО ХОДИТЕ В * МАХАЛА КАКВО ПРАВИТЕ -НИЩО ЗАВОЙ И ОБРАТНО

102

Анонимен

преди 8 години

В едно село един ходжа пръднал в джамията и от срам избягал надалече.Минали години и ходжата решил да се завърне в селото .Видял едно хлапе,което минало покрай него и ходжата го попитал кога е роден ,хлапето отвърнало-" Роден съм,когато ходжата пръдна в джамията"!! Та тази приказка ми напомни,че ще дойде време за Хелоуин ще си казваме- "Празника го празнуваме откакто ни управляваше една Тиква"!!

101

Анонимен

преди 8 години

Когато Август Октавиян управлява Рим налага на римляните да въведат в календара месец "Август"в негова чест а преди това Гай Юлий Цезар въвежда в календара месец "Юли".И понеже все още са на власт римските закони и ритуали, сега е ред на Бойко-Тиквата да въведе свещения празника Хелоуин с който ще почитаме "Тиквата"прякора на нашия министър-председател.

100

Анонимен

преди 8 години

НЕ МИ ДОПАДА ТОЗИ ПРАЗНИК ХЕЛОУИН.ДАНО ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ В БГ

99

Анонимен

преди 8 години

Яка е, особено като Sith. А Поп Грую и другите "труженици" да ходят да леят чугу н, да се наливат с ракия и да си траят в панелената клетка.

98

Анонимен

преди 8 години

156- Вижте- костюмът на един кукер тежи до 20-25 килограма...Кукерството не е за деца. То също си има и символика. Едно нещо е едно дете да вземе суровачка, и да обикаля като коледарче , например, съвсем друго е да се натовари едно дете с костюм, който тежи 20-25кг- може би повече от теглото на самото дете...Нашите деди съвсем не са били глупави хора- за това кукерите са млади, здрави мъже, а коледарчетата са деца...

97

Още по анонимен

преди 8 години

До 156:Да взема да поутрепя някоя лисица, мечка, овца, вълк...каквото подръка има и да се поумотая в малко кожи на животни а? Йеее страшен фън, забава! И освен това разкажи ми моля - Как се празнува Куковден? В София да кажем? Как мога да се позабавлявам? - питам сериозно.

96

Анонимен

преди 8 години

Не е предизвикателство, а тъпо подражателство! Като искат да се маскират и да се веселят, защо младежите не празнуват по същия начин Кукеровден?

95

Анонимен

преди 8 години

Предлагам всеки, който има роднина на възраст около 50 години, да го пита дали той е участвал/ разнасял тиквен фенер в детството си и по какъв повод..1000% гаранция, че ако ги питате така, хората ще ви кажат и че са правили тиквени фенери, и че са си разказвали на тяхната светлина страшни истории като деца. Не ги питайте за хелоуин, а за тиквените фенери:)

94

Анонимен

преди 8 години

До 152- Като се замисля- може людмила живкова да е въвела "Празника на тиквите"...Първата детска асамблея "Знаме на мира" се проведе в края на 70тте години, тя въведе и дискотеките в България, така, че- нищо чудно да е въвела орязан от към религиозност и под друга форма хелоуин, само , че - малко по-рано...Нямаше да се връщам към спомени от детството си, ако всички не бяга ревнали- оооо, ааа- ние никога не сме празнували подобно нещо...Лицемерието и фарисейщината ме отвращават...

93

Анонимен

преди 8 години

Навремето чавдарчета...... сега хелоунчета......слаба държава

92

Анонимен

преди 8 години

148- Никое дете не се е маскирало, нито пък е тропало за сладкиши, защото, за да се случи това, трябва да се придаде религиозност на празника! След години прочетох за религиозната същност на празника- че древните келти така са почитали починалите и че са считали, че през нощта на хелоуин се срещат духовете на живите и мъртвите...Но уви- семето на атеизма отдааавна е посято у мен и е отдавна е избуяло:D:D:D

91

Анонимен

преди 8 години

148- "Периферия"- друг път:)ПРЕДИ да се наричат квартали, отделните жилищни зони са наричаха "махали", защото бяха с едноетажни и двуетажни къщи, а не бяха застроени със соцпанелки...Мноооого сте далеч от нещата..Едва ли имате и 30 години....

90

Анонимен

преди 8 години

До 148- Ми щото ги питате за хелоуин- за това:D Питайте ги за детството им в началото и средата на 70те години на 20ти век в България и дали знаят какво е тиквен фенер:) Никой не знаеше името на този празник като хелоуин:) Но всяко дете от моята махала искаше да има най- хубавият тиквен фенер:)

89

Анонимен

преди 8 години

Как пък се намери от целокупният български народ само един да "помни" такъв тиквен празник? Остава да напишеш, как си се маскирал като смъртта и заедно с децата от махалата си тропал по вратите за сладкиши? Между другото, големите градове имат квартали, на махали са селищата от периферията. Там също така се намират и тикви, по павета и асфалт не растат.

88

Анонимен

преди 8 години

А който ми пише минуси, ми е много смешен- аз разказвам нещо, преживяно от мен като дете в махала на голям български град. Аз ли знам точно как се случваха нещата, или онзи, който ми е писал минуси?!:)

87

Анонимен

преди 8 години

Така, че- сори за съвременните бгмами:) И никой баща не отказваше на детето си да прави тиквен фенер- може, не може- прави там- дълбае тиквата и криво- ляво прави прорези, за да се вижда и отвън част от запалената свещ в тиквата:) Така, че- всичко ново е добре забравеното старо:) Не сме се маскирали със страшни костюми, но пък на светлината на тиквените фенери всички деца си разказвахме страшни истории:)

86

Анонимен

преди 8 години

Истината е, че целият български народ си умря от "забавления" и се счупи да "празнува" Хелоуйн, а малкото нещастни деца, водени от *** възрастни се намръзнаха и тропаха по затворени врати. Такава веселба падна, че задмина и новогодишното посрещане!

85

Анонимен

преди 8 години

, а по- сръчните бащи- като моя:)- знаеха,че могат да оформят тези прорези като човешко лице- с очи и уста. Вътре се закрепяше свещ и фенерът е готов:) След като всяко дете от уличката се сдобиеше с тиквен фенер, саморъчно направен от родителя му, 1-2 часа след свечеряване се разхождахме с тези фенери, и след това, на най- голямата пейка на уличката се събирахме и си разказвахме страшни истории:) Към 22:30ч. всичко приключваше и се чуваха първите викове на майките да се прибираме вкъщи:D:D:D

84

Анонимен

преди 8 години

Хайде да не издребняваме..Когато бях на 7- 8 години, ПО СОЦА, се празнуваше Празника на тиквите! Знам, че обичайно по време на празника носех къси панталонки и блузка с къс ръкав. Всяко дете от махалата искаше от баща си да му направи тиквен фенер. Горките бащи- могат, не могат- обаче правиха и още как:D:D:D Не се придаваше никаква религиозна символика на това, а се насочваха нещата към различните приложения на тиквата и как може да служи даже за украса.Върху издълбаната тиква се правеха прорез