32

Анонимен

преди 8 години

До 1chovekПриятелю написал си един куп глупости. Преди 10 г. аз и жена ми започнахме в София общо вземахме 1200 лв. От няколко години тези 1200 станаха 5000. Колата ни струва 5000 и си скъсваме ... от бачкане.. Най-обикновени хора сме. Даже и частен бизнес нямаме. В частното училище на детето ни и останалите хора са така - няма лимузини бате. Има училища където децата ги карат с шофьори, но ние не сме от тях. Таксата ни е около 1000 на месец. Не можем да си позволим детето ни да учи в държавно

31

Да ви обясня

преди 8 години

За всяко БГ дете годишно се полагат ~1400 лв. Децата които не посещават държавни училища не получават тези пари. Те остават в бюджета и чиновниците ги крадат под някаква форма. Колкото по-лошо е образованието толкова повече печели чиновника - по-голям брой деца в частните у-ща и повече излишък за крадене.Всяко БГ семейство трябва да получава тези пари и то да решава къде да запише детето си да учи

30

КТ

преди 8 години

До 32Комуналните разходи не са пряко пропорционални на броя ученици, нали?! Обществените училища имат в пъти повече деца, а оттук и делът на комуналните разходи е по-нисък в общата стойност на образователната услуга. Аналогично за всички останали разходи. Какво ще кажете за сградния фонд ? Обществените стопанисват безплатно, а частните в най-добрия случай плащат наем. И т.н.

29

пешо

преди 8 години

не е редно дете първо по успех да учи с еднаква такса като онова, прието на последно място. умните трябва да се награждават и именно за това бих използвал специалната квота. но да се ползва социално - не! който няма пари, да ходи на обикновено училище. а това за 8-те бона на година силно ме съмнява да струва толкова.

28

До 8

преди 8 години

Аз защо си мисля че тук частните училища се опитват да защитават правата на абсолютно всички деца, имащи право на образование субсидирано от държавата?

27

Анонимен

преди 8 години

Аз работя и си плащам данъците съвестно и ИСКАМ моите деца също да бъдат субсидирани от държавата за да получат образование. Пък дали ще си доплатя за частно школо или с тези пари ще си живея живота си е само моя работа. Миков да ходи по регионите и да пита дали всички деца ли заслужават държавна субсидия за образование или само нечии деца от определени групи - социални и малцинствени

26

Анонимен

преди 8 години

Тези 8000 лева как ги сметнаха, какви разходи имат за едно дете, 80 % от народа работят за 500-600 лева, тия май си мислятче живеят в америка

25

vlady

преди 8 години

Таксата следва задължително да се намалява с отпуснатата субсидия за да няма опити за събиране на пари от държавата и родителите за едно и също. При нарушение - отнемане на лиценза.

24

vlady

преди 8 години

Идеята е неудачна - редно е частните училища получаващи държавни субсидии да нямат право да искат от родителите пари за включени в базовия пакет платен от държавата услуги и при такъв случай да губят лиценз, но не е редно да се задължават да предоставят безплатно допълнителни услуги като извънкласни занимания, хранене и т.н. Може примерно да ги задължат да приемат 20% ученици без задължение да предоставят допълнителни услуги и съответно без допълнително заплащане.

23

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен-Ами нали те се натискаха да взимат тази субсидия.И като им поставиха условията, се оказа, че вече не искат.Така е в държавните училища бюджет не стига, но там ученик не носи 8000 на година, а 1450 и като се умножи по броя деца, това е бюджета.И с него се покрива парно, вода,ток,ремонти, заплати и какво ли не, консумативи.Защото е лесно когато ти постъпват пари или се субсидира от родителите,но като се опре до държавни пари,нормално е и да има изисквания как да се потребяват тези пари

22

п

преди 8 години

До 8-Ами как ще искат.Нали ще отидат и деца,които са проблемни, дисциплината им ще се срине, нивото ще падне.Лесно се работи с мотивирани деца, трудно се мотивират деца, които нямат желание за работа в час.Освен това никъде по света държавата не субсидира частното образование, което в крайна сметка е избор на родителя. Като парите следват детето, да си направят и приема с НВО след 7 клас, за да приемат с всякакъв успех.И тогава да сравняваме постижения между държавно и частно.

21

8

преди 8 години

МОЛЯ,НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КЪДЕ ПО СВЕТА ДЪРЖАВАТА ДАВА ПАРИ НА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА,ДЕТСКИ ГРАДИНИ И БОЛНИЦИ?!

20

Позиция

преди 8 години

Никой трезвомислещ родител няма да запише детето си в частно училище, за което да си плаща таксата и в същото време да има квота за деца, които нищо не плащат, но са там, не защото са талантливи, а поради друга причина. Така, че частните училища ще се съобразят с волята на родителите, внасящи големи такси и едва ли ще се възползват от държавната субсидия.

19

Анонимен

преди 8 години

Защо частните училища имат основание да не приемат предложението.: Да посмятаме - училището има такса 8,000 лева,и100 деца с 20% квота ще станат 125. Училището ще получи 125*1400=175,000 лева. Разходите за новите 25 деца 25*6600=165,000 лева. Нетен доход 10,000 лева. Цялата програма може да се разглежда като имидж, но не и бизнес.

18

Анонимен

преди 8 години

Я, кво стана бе, поддръжници на държавното финансиране на частните училища? Глейте, че и те не искат, щото трябвало да се бръкнат да дадат! Ох, ама то не е точно да са на загуба, щото няма да дадат, а само ще пропуснат ползи, ама кво толкова, за богатите у нас тия две неща са едно и също. А и не искат, явно, да пуснат в скъпарските си училища деца със специални образователни потребности. Гледай ти... Що? Ще им пречат ли, кво?

17

Ф.С.В

преди 8 години

Ако не сте разбрали - образованието е за богатите - така е в цял Свят- отделен е проблема че богаташчетата са мързеливи и не учат - бедните деца трябва много да се борят - да покажат големи качества и познания - за да управляват един ден -капиталите на фирмите собственост на неуки богаташчета -

16

До 14

преди 8 години

"Парите следват детето", парите от твоите данъци. Те съвсем не се "издърпват" от държавното училище. Ако едно дете не е отишло в държавно школо, значи онези 1 400 лева, които държавата отделя за неговото образование, няма основание "да отидат" в държавно училище, за да се ползват там за други цели!"Парите следват детето" и отиват там, където то е отишло да учи. Всякакво друго решение е дискриминация, както лишаването на част от децата от детски надбавки!Ти искаш да хрантутим индийците. Защо?!

15

Костадин Томов

преди 8 години

Проблемите в образованието са комплексни. Но за съжаление всички са се концентрирали върху най-първичното - финансовите ресурси. Обществената среда е гнила и това рефлектира върху качеството на обучението. Има качествени и частни, и обществени училища. Основна е ролята на директора и учителите. И тук ключови са регионалните инспекторати, които създават нездрава атмосфера. Трябва да има истински училищни настоятелства, те да определят визията на училището и да избират ръководството.

14

Аз

преди 8 години

Частните училища да са си частни! Искате детето ви да учи там и имате пари - плащайте. За какви субсидии говорите! Аз ли да ви плащам болните амбиции???

13

Анонимен

преди 8 години

Kakво очаквате от вносителките Дамянова и Дукова-и даете имат лични интереси.Повръща ми се от тези *** интересчиики.