24

Боби

преди 8 години

До 1chovek 38Малко сте назад с материала. Вече има вятърни генератори без една движеща се част и съответно целия звук е едно "свиркане". За съжаление до масово серийно производство ще минат окло 5 години. След като масово влезе тази технология и природозащитниците ще мирнат. Просто време и инвестиции. До 10 години на запад вече ако кажеш ядрена или въглищна нова централа ще те гледат като прокажен.

23

Боби

преди 8 години

Разходи за една Ядрена централа1. Проучване включително сеизмично и задължително охлаждане от река2. проектиране3. Изграждане4. Обучение и подръжка на персонал за 30-50 години 5. доставка Ядрено гориво6. Изграждане на буферна мощност ПАВЕЦ7. погребване гориво8. погребване реактор9. ОХРАНА през целия жизнен цикъл и след това на погребания материалВЕИ1. проучване за слънце и вятър2. изграждане паралелно3. Буферна мощност ПАВЕЦ4. рециклиране на амортизираните или повердени елементи

22

Владо

преди 8 години

До БобиПрав си, аз малко преиграх .

21

Боби

преди 8 години

До ВутеВуте аз съм ОЗ от Химически войски. Ще ти задам въпрос защо ядрените електроцентрали имат комини? И аз се изненадах като ми го съобщи провокативно военния преподавател. При действието на Вдрения реактор се отделят разни летливи газове като водород и хелии ит.н. също радиоактивни. Но с много малко време на разпад секунди или минути. те се изхвърлят в атмосферата.Къде е УЛОВКАТА?Времето за полуразпад/Разпад е СТАТИСТИЧЕСКА величина елемента няма гаранция колко време ще е Радиоактивен.

20

Боби

преди 8 години

До Владо 30Хоризонта е на 4 км или там някъде ако глрдната точка е на морското равнище. Вятърните перки които се монтират в морето са по-големи от тези монтирани на сушата. височина до и над 150м така че колега хоризонта се увеличава. За ваше сведение Стандартна радиолокационна вишка от 38м на ЗРК С-300 гарантира прехват на нисколетящи цели на 40 км радиус от радиолокатора. Горе долу на такава височина се намират и корабните радари на съвременните ракетоносци и осигуряват зона 40км или 25мили

19

Вуте

преди 8 години

До#30 Господин Петров,какъв атом,какъв рак Ви ВЕЕ Вас!?

18

vesko02

преди 8 години

Защо перка въртяна от вятъра да е по скъпа от АЕЦ

17

до 26

преди 8 години

Вярно е, само в Словения нямаше война, защото има АЕЦ.

16

Владо

преди 8 години

Глупости - как се виждат от 18 km, като хоризонта е на 4 km ?!

15

Тодор Петров

преди 8 години

Здравейте,Първо информацията на г-н Томов е тотално грешна. Холандия е на 3то място след Германия по процент на ВЕИ в енергийният микс. Второ до ЦК на либералистите: Във вятърните турбини няма редки метали, с изключение на тези в компютъра им. Точно толкова го имате у вас в телефона си, лаптопа си итн. Всичко горе е стомана алуниний и мед.От носно токът от ядрените за стотинки: Докато Владути не може да си позволи скъпият ток от ВЕИ, аз не мога да си позволя РАК от АТОМА. (Експерт по ВЕИ)

14

Владути

преди 8 години

Аз пък искам ядрени централи и не 1-2 , а 5- 6 най - малко ! Простите западняци да плащат скъп ток от тея грпзни вентилатори , аз искам ядрен ток за стотинки ! Освен тока , ще ни пазят и от чужди мераци за територия !

13

ГРАЖДАНИН

преди 8 години

Бе тва с тия турбини е умрела работа нема ли реактора да бумти ***!

12

Анонимен

преди 8 години

До за дъртофелниците:Токът от нови вятърни турбини е вече към 2 пъти по-евтин от тока на нов АЕЦ.-------Koгато Рейгън спечели първия си мандат, ЦРУ решиха да дестабилизират СССР (Русия)чрез балканите. Като техен сателит ЦРУ ни изиграха номера с искане на автономия отнашите турци, "атентата" с/у папата, който удари БГА Балкан и т.н.....Ако не беше Атомната централа в Козлодуй войната в Югославия (организирана от ЦРУ) през 90-те години щеше да бъде със същата жестокост у нас.

11

Анонимен

преди 8 години

До do 12Щом "вече" е 2 пъти по-евтин ние защо го плащаме 10 пъти по-скъпо? :-)

10

Анонимен

преди 8 години

Тука има много инвеститори, можете да ги вземат всичките. Ще ви построят не 10 ами 30 % нови зелени, пембени, сини и всякакви енергии срещу съответните договори за изкупуване за миниум 15 години. хахах Даже цените ще ви харесат, има няма 10 пъти над нормалните. нищо работа. Какво му плащаш. хахха :-) Привлечте ги, големи инвеститори са. хахах :-) Нас вече ни наведоха 10 години пресрочно и 15 години ще ни ***.

9

Даниел

преди 8 години

Санкции!

8

Анонимен

преди 8 години

Да,интересувал съм се.Сегашните начини за съхранение са от преди половин век.С развитието на технологиите е възможно изразходваното гориво да се рециклира и да се ползва отново и отново също както презареждаема батерия само,че доста по-дълго време.Другият вариант е да бъде използвано отново като гориво но в друг тип реактор,след това върнато в друг и така.Има начини и технологии осигуряващи почти безкраен цикъл на заряд.Има хиляди неща и технологии.Но човечеството регресира.Ето ти пример.

7

професоре

преди 8 години

зелената енергия е СКЪПА и БЕЗОПАСНА.ядрената евтина и опасна. Няма пълно щастие.

6

Анонимен

преди 8 години

До за дъртофелницитеАми аз не съм дъртофелник и смятам че тази технология е нищо друго освен символ на технологичен регрес.Та съвременните атомни реактори са просто едни от първите поколения.Всеки по-следващ модел ще бъде все по-съвършен мощен и безопасен.В един момент дори няма да имат нужда от подмяна на горивото ще се управляват сами и ще бъдат с размерите на малък автомобил-цялата система.Но това няма как да се случи със строителство на вятърни перки.

5

И кво?

преди 8 години

В България пък е пълно с турбини ама колко ток реално произвеждат не е ясно. В централна Стара планина целите била на планината са накичени със перки. Нощем целия балкан мига като коледна елха.