5

истина

преди 8 години

Твърде полезни са профилактичните прегледи ,когато има за това осигурено време - със заявен час за визитата ,с конкретна информация от пациента за оплаквания, ако има и обстоен преглед от личния лекар - плюс ЕКГ , антропометрични измервания, зрение, глюкометрия и ориентировъчно изследване с тест лента на урина.....и при здравословен проблем разширяване на изследванията и консултации

4

пациентка

преди 8 години

Твърде крайни мнения има в тази статия.И заглавието - би било много смешно ,ако не е толкова трагично!!!Лично не мен при профилактичен преглед личната ми лекарка откри рак на гърдата в начален стадий, благодарение на което 6 година живея и работя. Децата ми израснаха и вече са самостоятелни.От все сърце благодаря всеки ден на Бог и на моята лекарка ,и й желая крепка здраве и дълъг живот.

3

до 2

преди 8 години

Защо тогава същият този офталмолог след работа тича в оптиката, та да ме прегледа там? Теб да те преглеждат оптиците, за сега аз педпочитам това да го прави лекар в медицинско заведение, а не в задната стаичка на някаква оптика. В България "оптиците" са предимно продавачи, които се чудят колко по-скъпи очила да ти продадат, много са малко истинските специалисти.

2

резонанс

преди 8 години

Медицината е твърде сложна и деликатна област. Твърде много хора с ниско ниво на компетентност изказват необосновано мнение .И това е твърде вредно за здравеопазването като цяло. Доверието на пациентите е подкопано и са в хаос ,а лекарите са лишени от удовлетворението ,което би трябвало да им носи ежедневната работа......защото медицината е преди всичко ПРИЗВАНИЕ!!!

1

реалност

преди 8 години

Профилактиката е за здравите! Правилното е да се извършва от семейния лекар ,който като квалификация има възможност да направи цялостен клиничен преглед на пациента и като позиция е най- близо до ЗОЛ.Освен това като финансов разход е най- икономичния вариант на финансиране.Друг въпрос е ,че предвидения ресурс за изследвания е твърде малък и ако всички здрави ЗОЛ решат ежегодно да си правят профилактични прегледи/както е разписано в закона/ще има само за по една ПКК.