23

Работник

преди 8 години

Сега в момента всеки който се излъже да плати нещо пълни бездънната яма на 10-15к управници и бюрократи който гледат да те затруднят повече от колкото да ти помогнат и ако може нещо да щипнат изпод масата ;)

22

Работник

преди 8 години

Аз не знам какъв експерт е тоя проф. , но си има едно правило в света : когато нещо работи и е добро за някой , той си плаща да не го загуби , когато всички виждат разградения двор никой не иска да пълни гушите на плондирите дето ни управляват. Това е същото и при полицайте , няма да ви взимат рушвет ако взимаха добри пари и щяха да си пазят работата , така е и с здравната система , ако предлагаше добро обслужване , всеки щеше да си плаща здравните за да не загуби нещо ценно.

21

bbbbbb

преди 8 години

До БГ - не гледай тъпо!Колко пъти на пазара са ти издали касова бележка??? И там е на 100% за мен пък държавата "кучета я яли' Трябва кардинално да се реши проблема със сивият сектор. Не може едните да правят каквото си искат и да осигуряват на минимална, а големите фирми които са под прицела на агенциите да плащат реално.

20

Работещ

преди 8 години

Мога да се съглася с професора в първата част, че е голям делът на сивата икономика. Този проблем ако се реши, ще нараснат значително приходите в НОИ. Вдигането на възрастта и осигуровките не решават кардинално проблема, а само могат да подпомогнат пенсионната система. Радикалното решение е 70% от вноските на хората да отиват по техни лични партиди( с право на онаследяване и прехвърляне в семейството) и 30 % да отиват в общ солидарен фонд за задължителния пакет за пенсионерите.

19

Анонимен

преди 8 години

Българина си е тъпо ***, пари не иска да внася а реве за високи пенсии, ами кат дойде време да се пенсионираш и другите няма да внасят и ти няма да взимаш.Просто като 2 и 2.

18

Анонимен

преди 8 години

Абе кой ще е жив за пенсия и изобщо за какви пенсии говорим от тук нататък, а вече всички сектори са не сиви, а черни.

17

койчо

преди 8 години

Мен ще ме доят до 65 години да има за пенсия на някой полицай на 55. Че и 20 заплати на куп при пенсиониране. Значи всички да бачкаме до умиране да има за полицаи и римляни! Тука има нещо много сбъркано!

16

Емигрант

преди 8 години

Не плащам никакви осигуровки на тази мафия. Ако питате защо защото все едно да пълниш каца без дъно.

15

Тинев

преди 8 години

А има ли профсъюзи в България?Категорично заявявам: Не, не и пак не.Поредните мазници, усетили кьоравото и имитирайки профсъюзна дейност.Профсъюз, що е то?Вижте Германия в момента / жп работниците /. НЕ КОМЕНТИРАМПримери за ИСТИНСКА профсъюзна дейност по света колкото щеш. А "сивата " икономика у нас е по точно в нюанс на черното.Образованите и честни хора ще ме разберат.

14

NACO

преди 8 години

Да,ПРОБЛЕМА на България е СИВАТА ИКОНОМИКА! ДЪРЖАВАТА е чужда за нас! НИКОЙ не се грижи за нея,а всеки ИСКА от нея,всеки я КРАДЕ! Какво щял да каже "бизнеса", какво щяли да кажат "профсъюзите",хора в България тези понятия ги НЯМА,те НЕ сществуват! Това са само едни КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ! НУЖЕН е СТРОГ КОНТРОЛ на всички фирми и работодатели,ЕЖЕДНЕВНО! Чак тогава ще разберем,че пенсионата "реформа"не е толкова наложителна,тогава няма да имаме проблем като този с КТБ, няма да имаме МИЛИОНЕРИ на 23 год

13

Анонимен

преди 8 години

Браво на журналистите,че повдигнаха този наболял въпрос от години! Всички страдаме от сивата икономика и това се премълчава за изгода на частния бизнес с цел трупане на печалба.Държавата е загубила милиарди левове досега.Това е престъпление,което трябва да бъде наказано! В устроените държави бизнесмен не може да си помечтае да не си плати данъци или да скрие доходи.Иначе големи слова и претенции за европейско членство и за европейско развитие.

12

T_T

преди 8 години

ууу системата не работи.. да не повярва човек.. според мене системата и здравната и пенсионната отдавна трябаше да са излезнали от държавнят сектор. Всеки си избира къде иска да се застрахова и пенсионира. Минимална пенсия от държавата заради някакви данъци (демек смешните пари които дават сега), и отделно в частен фонд си трупаш колколкото искаш.. НО не да взимат 30% от заплатата и да ти дават после едно нищо...

11

kaka

преди 8 години

искам да съм тъмно сивадори черна като братята роми

10

Анонимен

преди 8 години

Благодарение на сивия сектор все още оцеляваме!

9

DO TIKVATA PREMIER

преди 8 години

DA ISKARAT VSI4KI CHOBANI I DA GI NAKARAT DA PLASHATAT PALNI OSIGOROVKI I NA PALEN RABOTEN DEN A NE ZA 2-4 CHASA I NA MINIMALNOTO OSIGORIAVANE ,I BEZ TOVA DAVAT PO 400-500 LEVA ZAPLATA

8

адъ

преди 8 години

Драги ми професоре,За причина и следствие, чувал ли си?Следствието е сивия сектор. Според мен е по-голям от прогнозираните от теб 30-40%.А каква е причината?Причината, драги ми професоре, е че осигурителните ни вноски най-безцеремонно се ограбват за да може банда престъпници да си играе на правителство - с вноските ни се отглеждат ***, гавази и държавни търтеи. Та след като обират осигуровките ни за нашите старини и ни обричат на мизерия, защо трябва доброволно да участваме в това простъп

7

БГ - не гледай тъпо!

преди 8 години

Във всички държави има сив сектор. Сивият сектор също плаща данъци под най-различни форми - най-простата е работещите като пазаруват - така те плащат 20% ДДС, акцизи и други данъци, включени в цената на продуктите. Страните в преход, като България, не трябва да унищожават сивия сектор, тъй като стотици хиляди хора остават без работа и без доходи и отиват на борсата и държавата трябва да харчи милиони, за да ги храни, отделно те вече не внасят данъци чрез стоките, които купуват.

6

горчивка

преди 8 години

" Закона е закон, но той врата в полето е и луд е ония, който потърси там сърцето си"

5

Чиновник

преди 8 години

Прав е професора, че хората не си дават сметка, че това взимане на половината заплата "под масата" ще им коства доста по- ниска пенсия. Аз затова отдавна не работя за разни частници- мумороци точно заради такива тъпотии.

4

7

преди 8 години

Абе ***, не ви искам кирливата пенсия. Защо нямам демократичното право да не се осигурявам изобщо? Сложили ми 29% осигуровки на мизерните заплати и искат да са реални, да ви п*кая на системата