42

то

преди 9 години

До АнонименПешеходеца е длъжен да се огледа да изчака преминаващите ппс и да премине по безопасен начин даващ сигнал с високо вдигната ръка !!!А там където минават повече хора или на главен път със интензивно движение трябва да има подлез!!!

41

Анонимен

преди 9 години

При всяко спиране и тръгване се отделят изгорели газове колкото за три километра нормално каране, но нали малоумния пешеход тряа си начеше крастата, че е с предимство. *** и паплачта пешоходна, ***. Че не моеш да застанеш за 5-10 секунди да минат колите, а трябва да спреш 10 автомобила да тровят въздуха... *** блатски.

40

Teo

преди 9 години

"Задаваме си въпроса - Не е ли по-добре въобще да няма пешеходна пътека, след като няма 20 лева за една боя?" . Ето, в това изречение се крие разковничето на много от нещата, които се случват в България!За 20 лева не може да си боядисате и оцапаните ***, даже. Такава боя при натоварен трафик ще трае...да речем...максимум месец. Не разбрахме, че икономията е майка на мизерията. И сега нека се замислим, кое е по-добре да дадем 500 лева и да стане като хората или 50 лева и до следващата поръчка?

39

ЧУК

преди 9 години

До скоро пресичах това кръстовище няколко пъти на ден.Никой не еб.ва да ти спре.Един път пресичах с куфар с инструменти в едната ръка и чук в другата. Прдимство ми беше дадено веднага щом видяха ***.При заплаха да не им се случи нещо на скъпоценната им кола започват да мислат адекватно

38

Анонимен

преди 9 години

Според ППЗДП пешеходна пътека е мястото отбелязано със знак А18 "Пешеходна пътека" като маркировката освен, че не е задължителна има второстепенна функция. Това е следствие от статута на пътната маркировка, която може да не се вижда поради сняг, вода или някакво друго замърсяване, докато знака се вижда дори и в тъмното на фарове. Това, че не се спазват знаците обаче е въпрос на възпитание и обучение, дори и при напълно липсваща маркировка знака си се вижда доста ясно.

37

Интересно

преди 9 години

Експериментите НЕ свършват , явно сме бели мишки за всичко.

36

Култура

преди 9 години

Нямаме култура *** пресичане...нямаме култура на каране...изчезнаха със по старите поколения !!! Като гледам колко са глупави и големи нинджи младите не знам как ще си възпитат поколението ... Изгубена кауза !!!

35

Анонимен

преди 9 години

Пешеходецът, който се намира на тротоара, НЯМЯ ПРАВО да стъпва на пешеходната пътека-------Да бе! хахаПешеходецът няма книжка, той може и да не спази правилата, защото не ги знае, докато шофьора минава курс, изпит и ако сбърка е много по-виновен.

34

Анонимен

преди 9 години

"Това е Т-образно кръстовище, а на кръстовища всяко продължение на тротоара е пешеходна пътека и пешеходците са с предимство, освен ако няма светофар или регулировчик. Ако не дадете предимство там на пешеходец, когато управлявате учебен автомобил - изпита ви приключва моментално."Точно така е, най-накрая един човек, който да знае това правило за движение по пътищата. Очевидно някой си е научил добре теорията за шофьорския изпит :-)

33

Анонимен

преди 9 години

"Пешеходецът, който се намира на тротоара, НЯМЯ ПРАВО да стъпва на пешеходната пътека, ако идва автомобил, който не може своевременно да спре."Дрън-дрън, какви са тези глупости. ШОФЬОРЪТ ТРЯБВА ДА КАРА СЪС СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ - така пише в правилника, колкото и разтегливо понятие да е това. Освен това 30 метра преди пешеходка пътека има поставен знак, който напомня за присъствието на тази пешеходка пътека. А като видиш такъв знак трябва да се съобразиш и да намалиш скоростта до към 30км/ч.

32

Анонимен

преди 9 години

днес бг може да си направи експеримент как се спазва закона по отношение на паркирането в близост да кръстовища, пешеходни пътеки и спирки. Примерно дали от Министерството на транспорта паркират на разсточне поне 5 метра от кростовището перд министерството и дали колите паркирали на другия ъгъл на това кръстовище - пред хотела дето срути софийската библиотека, са паркирала според закона, както и тези прде Централна поща /третия ъгъл на кръстовището/. Да проверят дали колите на МВР спазват закона

31

До 28 Кольо

преди 9 години

Май не си чел закона. В закона няма никаква разлика между различните видове пешеходни пътеки по отношение на предимства. Разликата е само в това дали е очертана или не и дали е сигнализирана или не. Като на определени места се очертават определен вид пешеходни пътеки. По-просто казано като за много коментиращи, няма разлика между пешеходна пътека тип Зебра и неочертана пешеходна пътека като продължение на тротоара. И на двете пешеходеца има еднакви предимства и отговорности.

30

Иво

преди 9 години

Същото е и по пешеходните пътеки на Площада на авиацията в София. По кръговото са се засвяткали коли с по 60-70 и по локалните карат с над 80(слизайки от цариградско или засилвайки се на горе към цариградско). Не е веднъж или два пъти да си видя живота на лента там. Кръговото е доста натоварено и от към пешеходци но никой не го еня за тях там. Трябват да се сложи поне по една гърбица в всяко локално и на всяка пешеходна по кръговото. Просто трябва да измрат 10тина души там за да се досетят.

29

Матю

преди 9 години

До 25Не се притеснявайте, Дядо Ви няма нарушение повече от 10 години.Ей за този текст, става дума деца:Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: 1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; И още: На пешеходна пътека нямате право да карате велосипед

28

Анонимен

преди 9 години

Kaкто винаги експериментите на днес.бг са ***!!!

27

до 35

преди 9 години

"очертана или не". Има ли знак, значи има пешеходна пътека. Отделно има една част от ЗЗП в която е указан и приоритетът на различните маркировки и сигнали. Светлинен сигнал>пътен знак>пътна маркировка. Това обезмисля целия този репортаж. И да, както каза някой по-долу, ужасявам се като виждам колко са некадърни шофьорите. *** е, че си мислят, че спират "заради тъпия пешеходец", а всъщност е точно обраното. Заради себе си го правете бе хора, нали искате да се приберете при семейството си?!

26

До № 25

преди 9 години

В добавка:54. Пешеходна пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

25

До № 25

преди 9 години

До МатюУжасявам се, че са ти дали книжка... ЗДвПЧл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.Значи стъпи ли пешеходецът - вече е с предимство пред шофьора. Дори и да е виновен пешеходецът по друг член - ти също го отнасяш за отнемане на предимството му. Затова и е указано да се намаля с готовност за спиране.

24

Ази

преди 9 години

До МатюТъпчи, шофьорът трябва да е готов да спре преди всяка пешеходна пътека, дори и да няма човек. По правилник е "намаля с готовност да спре".Накладките ли ще ви се изхабят или сте толкова важни че някой да ви отнема 30 секунди от супер важния живот. Селския манталитет се бичи яко.

23

Кольо

преди 9 години

До МатюN: 8 "Пешеходна пътека тип "Зебра". Означава се с широки непрекъснати линии успоредно на оста на пътя. Пешеходците имат предимство и пред пътните превозни средства с изключение на трамваите.