19

Анонимен

преди 8 години

Ами като искат готов продукт, отговарящ на техните нужди, и който да използват за печалба, да вземат да инвестират в образователната система, а не да искат държавата да го прави вместо тях.

18

Анонимен

преди 8 години

Бизнеса ,като иска обучени кадри,да тръгва по ВУЗ-те , СУ и да си търси талантливи и способни работници.Само от там могат да се снабдят с това ,което търсят.Да ги наблюдават последните години от у-ще как са се справяли,как са се отнасяли към материала и да си ги наемат след завършване.Много западни държави практикуват по тази система.

17

Анонимен

преди 8 години

Образованието в българските училища и сега се води по отживял времето си принцип - за всестранно развитата личност. То е претрупано с научни знания, ненужни за живота на огромната маса ученици, които, виждаме, не си правят труда да ги усвояват. От там се повлича всичко останало. Добре е да се разгледат практиките на европейските образователни системи, които дават необходимите научни знания само на онези, които са осъзнали, че ще ги ползват в живота си.

16

Анонимен

преди 8 години

До КалинаАми и аз почти се съгласявам с вас, но това са констатации ( при това верни). Въпросът е как да се промени обществото радикално. Всичко опира до качеството на хората, не само като знания и умения, но и морал. Колкото до "масата в подчинение", малко ми звучи като клише, но с вашата лексика - всичко е относително. Въпросът е да има "критична маса" в обществото за която тези (или онези) норми работят. В западни държави употребяват термина "юдео-християнски" ценности и за тях работят.

15

Анонимен

преди 8 години

Голям смях,били плащали данъци?!Нали именно заради неплащане на истинските данъци и осигуровки,99% процента от работодателите,сключват договори на минимална заплата,а когато дойде време за заплати остатъкът се раздава в пликчета или както му казват -под масата!

14

Бунтар

преди 8 години

В Кодекса на труда е залегнала възможността работодателите да плащат за преквалифицирането на своите служители,а не държавата да изкривява образованието в полза на работодателите.Също така българското училище изкарва достатъчно добри кадри за бизнеса,но бизнеса не ги вижда и не им дава възможност.И накрая-живеем във време на пазарна икономика-получаваш това за което плащаш,за 400-500лв. толкова,като искаш повече плащаш повече.А това че искат защото плащат данъци е направо смешно.

13

Калина

преди 8 години

До 15Почти се съгласявам с Вас, но нека не забравяме, че:1. Религията не е инструмент за възпитание, а средство да се държи масата в подчинение.2. Няма как светското образование да моделира морални качества у младите хора, по причина, че в образователната ни система са малко Учителите!, които да провокират жажда за знания, създавайки интерес към дисциплината, която преподават!3. Безисходицата, която държавата ни налага като социум е причина за протест под формата на агресия.

12

зловещо

преди 8 години

Аз зарязах така наречените работодатели и минах на частно!Сега с качествен труд изкарвам до два-три пъти повече от преди!И си почивам когото искам!И чак сега разбрах колко е алчен българският чорбаджия!!!!!!!!

11

Анонимен

преди 8 години

Бизнеса ако го питаш ще иска много образовани, с много опит, много чужди езици, много представителна визия, да шофира, да чисти, да готви и най-важното - ако може да фотосинтезира с 400-500лв.

10

вашта леля

преди 8 години

БТПП работи и в посока на валидиране на уменията...--Вашта леля, полуграмотни парвенюта - пращам бай Кочо умело да ви валидира по един изодзад!

9

Анонимен

преди 8 години

До КалинаТе са си относителни, но трябва да работят за обществото. По принцип в миналото са наложени чрез религиите, най-вече протестантството, което залага на рационализма. Образованието до края на 19 век е било в огромна степен част от църквите. С намаляването религиозното влияние през 20-ти и началото на 21-ви век, светските образователни системи остават единствения устойчив инструмент за налагане на морални норми в обществата. Това ако се проумее ще предостави кауза за радикална промяна

8

Св

преди 8 години

Това малко ми звучи нонсенс с настояването на бизнеса. Може и друго да се има в предвид, но не му ли трябва на бизнеса работници, да се възпитават умения, сръчност, знания за практически приложения. Ако всеки стане предприемач (не че е лошо), кой ще му работи на становете и струговете, както се спомена по - надолу на бизнеса. Така си вкарват автогол :).

7

tih velikan 681

преди 8 години

Izkorenete ot Vuzovete starite razbiraniya na neplodonosnite profesori,koito NYAMAT REALEN BIZNES,A OBUCHAVAT STUDENTITE PO IKONOMIKA!2.BAN SPI V LETARGIYA.TOVA E TYAHNA ZADACHA DA IZRABOTVAT REALNI PROGRAMI ZA BIZNES PREDPRIEMACHESTVO.3.RAZBIITE MONOPOLA V ASOCIACIITE NA VSICHKI SFERI V IKONOMIKATA I BANKOVOTO DELO.4.Biznes predpriemachestvoto e omurseno ot korupciyata i kradliviyat mantalitet.ZNACHI BORBA S KORUPCIYATA.5.MOGA DA SUZDAM PROGRAMA ZA OBUCHENIE NA SREDEN I MALUK BIZNES,za pari

6

Анонимен

преди 8 години

Не става въпрос за учебни програми, а за морал. Българинът страда от морален дефицит, не от интелектуален. В много страни учебните програми са много по-леки от българските, но в училище ги учат кое е приемливо, и кое не; кое е зло, и кое е добро.

5

Анонимен

преди 8 години

Общо взето повечето хора не стават след университета. Като гледам коментари 1 и 2 и ми се иска да бягам от тая държава. Какви станове, какви стругове? Защо за някои професии се плащат 500 лева за други 4000 лева... много просто този с 4000 лева, може по всяко време да вземе работата на този с 500 лева. Физическият труд е лесно да се замени, не струва. Точка. Истинският труд е интелектуалния. Ама какво да очаквам от пост-коми държва, която иска да е в Евразийския с Путята... *** ...

4

gtf

преди 8 години

Бих допълнил, освен работници - хора със свежи идеи, които нямат финансова възможност да ги реализират. Идеи, които биха подсигурили конкурентноспособност на бизнеса, както и сигурни печалби ..но с минимални разходи. Общо взето бизнеса само иска... но не иска да плаща. Проблема на "бизнеса", който има глад за кадри не е държавен. ДРУГАРИ времето, когато държавата разпределяше работната ръка свърши. Ако искате квалифицирани хора с идеи и умения - трябва да развържете кесиите.

3

Анонимен

преди 8 години

Бизнесът: Искаме работещиЦърквата: Искаме вярващиПък всички си мислехме, че училището създава знаещи и можещи.

2

Елемаг

преди 8 години

Роби искате вие,не хора!!БТПП за разстрел!!И какво е това чудо на капитализма еднодневен договор?

1

Бизнесът:

преди 8 години

Плащаме данъци с парите, изкарани от работници и затова искаме да ни осигурите още работници!Няма какво да занимавате децата с литература, физика и прочие тъпотии, които не им трябват в практиката. От първи клас да се учат да работят на станове и на стругове.