18

До 22

преди 9 години

Прав си, ако докторантурата не му е подарена. В БАН има "доктори", които не владеят основните правила на правописа. Когато дадат в списанието на техния институт статия, сглобена по пасажи, преписани от различни трудове, литературният редактор се вижда в чудо!

17

Анонимен

преди 9 години

Моята кума , беше доктор по фитопатология , болести по растенията препарати , работеше в института по розата.. Института го закриха още първите години на прехода , назначиха човек от ДПС .. Случайно и се падна зелена карта .. Сега работи в САЩ държавна работа , по специалността.. Който е доктор където и да и иде пак си е големец .. няма да мие чинии..

16

Анонимен

преди 9 години

Аз имам познат работеше нещо по ориза в Селскопанска академия , за много малки пари после се отказа заради парите , сега работи в KЦМ Пловдив - завод за цветни метали.. Там работи май долен лаборант със заплата колко работник

15

НЕПРАВДА !!!

преди 9 години

Удрят по научни среди, които искат да се издържат сами! Значи онова, което създават, се търси и се заплаща добре.В БАН, на научни длъжности са около 2800-3000 човека. Повече от половината от тях са безочливи връзкари и вегетират там, без да правят нищо. На тези 2800-3000 им слугуват около 5 000 други, една част от които са с висше образование. Имат имоти за 5милиарда,получават от бюджета 70милиона годишно, по проекти гушат други пари и ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ОЩЕ !Храним търтеи, погубваме стойностни!

14

Анонимен

преди 9 години

Общоизвестна "тайна" е, че онези институти на БАН, които се занимават с българската история, език и култура, са всъщност хранилки за деца, внуци и племенници на бивши номенклатурчици от по-дребен ранг. Едва ли и 10% от тези хора вършат полезна работа. Само те заслужават държавна субсидия, защото не могат да се самоиздържат.Останалите институти на БАН имат право на съществуване, само ако могат сами да се издържат.Но сред тях само някои отделни звена са такива. Всичко друго е абонирано за заплати

13

Анонимен

преди 9 години

Щом като могат да съществуват на самоиздръжка, нека им се предостави такава възможност. Тогава никой няма да има правото да им се намесва в работата, защото, ако се окаже, че никой не търси от тях експертни услуги, те сами ще преустановят съществуването на тяхната институция - няма да имат доходи.Държавата ежегодно дава по 70 милиона на БАН, която има имоти за 5 милиарда, а произвежда не голям научен продукт с доказан икономически ефект. Реват за още пари, а какво дават?!

12

Анонимен

преди 9 години

Просто няма такава уникална страна като нашата! Всичко свЕстно, което сме имали сами си го погубихме. Продукция, пазари, неща дето хората с години се опитват да постигнат, ние сами го унищожаваме.

11

Анонимен

преди 9 години

САЩ продават семена които на втората година се разпадат хибриди , и да това е целта да не можеш да си произведеш сам , а всяка година да купуваш.. И ако ти сложат санкции и ембарго да умреш от глад.. Ако ти вземат и семенната банка те обричат да си им клиент и да те доят столетия. ОТ ТОВА ПО ГОЛЯМО РОБСТВО НЕ Е ВЪЗМОЖНО

10

Анонимен

преди 9 години

Соросоиде много си *** тези хора работят за 400-500лв. заплата , за подобни пари не можеш да намериш да работи.. Подобни полета за потдържане на сортове семенна не са работа за простаци , всеки ред , всяко дърво си има номер.

9

Анонимен

преди 9 години

Много *** народ .. Всички са против ГМО но никой не подкрепя учените които са събирали съхраняват местните сортове в продължение на 120години..

8

Анонимен

преди 9 години

Тези институти са супер важни за националната сигурност , има сортове събирани 130 години , всичко ще отиде в ръцете на САЩ и ще ни продават семена хибриди и ГМО..

7

Анонимен

преди 9 години

САЩ , Монсанто иска да унищожи или купи генофонда и после сте 100% обречени и семена няма да си произведем

6

чичо пич

преди 9 години

Какви учени, какви пет лева.правят публикации без никаква полза за държавата и хората преписват си десертациите и сами се оценяват егати псевдо учените.ако са на запад няма да ги държат един ден.

5

Да не им се пречи!!!

преди 9 години

Научна институция, която може да се самоиздържа, е доказала, че е полезна за обществото - тя произвежда научен продукт, който се търси и се заплаща добре!Защо тогава държавата им се бърка?! Нека им се даде възможност да се справят сами и да съхранят ценните сортове, култивирани за нашите климатични условия!Оставам с впечатлението, че някой иска да ги разрита, насила да ги унищожи, та да отвори път на Българския пазар за някой друг производител, който НЕ Е КОНКУРЕНТОСПОСОБЕН.Аман от подлости!

4

При съкращения,

преди 9 години

най-напред ще изхвърчат онези, които не са имали достатъчно връзки, за да се уредят на научна длъжност - затова написах коментар 5, за да поясня на онези, които не са наясно как така един висшист може да работи в научно звено и да има научни достижения, ама според нашенските "правила и норми" не го броят за учен. И обратното - връзкарското *** може цял живот да дреме на заплата и да не върши нищо или почти нищо, но е "учен".НО, свалям им шапка, щом като претендират да се издържат сами!

3

"учени на проте

преди 9 години

Научните работници ли са излезли да протестират или онези "специалисти, работници и служители", които остават без работа?На онези, които не са в научните среди пояснявам, че лица с висше образовани, които не са назначени на научна длъжност, а се водят "специалисти", се считат за научно-помощен персонал. Друг е въпросът, че сред тях винаги има някои такива, които имат повече научни публикации в сравнение с поне 2/3 от "учените" от своето поколение, но всячески не ги допускат до научна длъжност.

2

vesko02

преди 9 години

Само свободни мотики имало,бюрата са заети

1

Анонимен

преди 9 години

"До април имаме внесени в Министерството на земеделието и храните 1,2 милионалева приходи, а нямаме нито един лев за производствени разходи."Е кой ще ви пусне свободно, 1.2М за 4 месеца, за годината това са 5 откраднати милиона.