14

Краси

преди 5 години

В продължение на 40 дни ми направиха снимка на бъбреци-1, бял дроб-3, глава -1 Общо 5 снимки. Каква е опасността от повишено облъчване и какво е нужно да направя. Лекващите искат още една пробна снимка на глава- синузит и бял дроб. Благодаря !!

13

по- точно

преди 9 години

Обоснована медицински диагностика! Не за "Всеки случай" ...Не и "от страх да не би"

12

бургас

преди 9 години

И запомнете- по- добре своевременна диагностика, отколкото сгрешена диагноза.

11

бургас

преди 9 години

Хора, осъзнайте се! Пишете глупости! Особено това с ЯМР-то, че е по- малко облъчването. Възрастен човек може да понесе без проблем до 2 рентгенови снимки на месец, а дете до 1. Друг е въпроса, че повечето болници нямат елементарни предпазни средства като оловни престилки и яки. В този бизнес сме над десет години, постоянно инвестираме в нови машини с много ниски дози и не случайно на всяка наша снимка е изписано колко лъчи е поел пациента. Това за мен трябва да стане абсолютно задължително.

10

до 6проумеите го

преди 9 години

е това е съвършено вярно и крайно опасно, и вредно......всеки може да се снима когато и където поиска ,стига да си плати.И напълно излишно! рентгеновата находка сама по себе си не означава абсолютно Ни-що!Без съществен разпит /анамнеза/ на пациента , основен преглед от познаващ го лекар Плюс медицински обосновано назначени изследвания Няма ефективни резултати.

9

до 7 голям смях

преди 9 години

Абе може и ЯМР ,но по 300 лв коя здравна система би издържала да плаща?Или предлагаш всеки уплашен да се бърка в Джоба за 300 лв и да си осигури спокойствие за няколко часа?!?!?

8

Анонимен

преди 9 години

Важно е какво си снимаме и това си пише нанраблата на всяка една рвнтгенология всяка снимка на колко часа слънчева радиация се отанся. Гледш по табшицара и преценнял. Томков е просто. А че е вредно вредно е...

7

Дарданов

преди 9 години

Да питам и аз. Кое е по-опасно: да снимаш на дигитален рентген с минимално облъчване или да оплескаш диагнозата на детето със всичките последствия...

6

минаващ

преди 9 години

5 снимки се равняват на 1 рентгенов преглед.А дали не могат да се правят снимки с магнитен резонанс и да се избягва облъчването?

5

езиковед

преди 9 години

Нека започнем да наричаме рентгеновите лъчи Хъ Лъчи! Нека това започне сега!големи *** са някои дечица, понаучили се да четат статийки на английски

4

ТУЗ

преди 9 години

"Прилагането на ренгеновите апарати при деца...."Класика в литературата!

3

А

преди 9 години

Струва ми, че е доста по-опасно да си неграмотен и необразован. Има ли редактор???

2

Русенец

преди 9 години

Разбира се, автора на статията е напълно неподготвен по темата. Обичайно такива физично неграмотни хора се изненадват колосално ако им обясниш, че един час разходка по павета от гранит те облъчват точно толкова, колкото и снимката за 3 секунди в болницата.

1

Анонимен

преди 9 години

Разбрах че статията е АБСОЛЮТНА глупост като прочетох това - "Често и след рентгенова диагностика се дават и няколко дни отпуск за възстановяване у дома." Най-голямата простотия която съм чел някога