24

e

преди 9 години

Po nay-barziya nachin OON v rezolyucia da obyavi nezavisimostta na Palestina.Sashtevremenno,da bade prepotvardena rezolyuciya 3379/75 ,koyato zakleymyava cionizma kato teroristichna yudo-ideologia.I na teoria i na praktika e taka ! Ostava,nay-veche barzoto izpalnenie na programa "Ottarsvane na naciite ot satanizmite i ideologiite".Samo za primer:Osven,che direktora NA TERORISTICHNATA EVREYSKA MOSAD,IMA GEY-NAKLONNOSTI,NO I E HAZARTEN BOSS.Negovata mama i na dalgouhiya laynar.

23

до 19 Momo

преди 9 години

там според зависи от работата, идват от фирма Х да ми носят пералнята, на 4-ти етаж без да се пазарят хващат и качват. Как да не им оставиш някой лев? При това те оценяват бакшиша много повече от Сервитьор, защото рядко някой им дава, а си го заслужават.

22

Анонимен

преди 9 години

Na men nikoi ne mi dava baksis , znachi moze i bez baksis.To izliza kato v bankata - vseki poluchava bonus za dobre swurchena rabota.A zaplatata za kakvo poluchavat togava -samo da otidat do rabotnoto mqsto li?

21

Анонимен

преди 9 години

Kakuv baksis be, nali imat zaplati?

20

жена

преди 9 години

оставям бакшиш винаги когато съм доволна - и на сервитьора, и на козметичката, и на таксито, и на пиколото в хотела който ми носи багажа. Въпросът е обаче че много рядко се случва да знаят как да го спечелят. Обслужването е грубо, арогантно и те гледат все едно си им длъжен и си виновен че те не са директори.

19

БО

преди 9 години

Един приятел казваше: Когато няма заповядай, тогава няма благодаря! Това е положението.

18

аман

преди 9 години

бакшиша не е лошо, вече дори ми стана навик да оставям. Преди оценявах обслужването и само ако е било над средното. Вече трябва много да не ми хареса, че да не оставя нищо. Но както някой по долу спомена, в бг сами си ги закръглят на колкото си преценят!

17

Momo

преди 9 години

А давате ли бакшиш на техника, който е дошъл у вас за да свърши някаква работа?А на бояджията? А на строителя?Защо на тези хора не давате бакшиш?! Това си е работа като всяка друга.

16

Боби

преди 9 години

Освен това и да не забравяме, че толкова много хора работят по заводите и взимат минимална заплата. Сетихте ли се последния път, когато си купихте панталони и тениска, да оставите поне 30-40 стотинки на жената, която цял ден е шила тези дрехи специално за вас? Нали се сещате, че същата тази жена мизерства с 300-те лв, които ѝ дава шефът ѝ.

15

Анонимен

преди 9 години

Странно защо като се каже бакшиш, хората веднага се сещат за сервитьор и таксиджия. Нима останалите хора, които си вършат добре работата, не заслужават бакшиш? Не оставяте ли бакшиши на касиерката в големия хипермаркет, на продавача в малкото квартално магазинче, на продавач-консултантите в магазините за техника, на частния учител по математика, на обущаря, на момичето от ксерокса?

14

Анонимен

преди 9 години

13, правилно, така е! Сервитьорът е длъжен да те обслужи любезно и качествено, за което получава заплата. Друг е въпросът каква е тя, но това не е твой проблем. Но все пак има хора, които се стараят, усмихнати, приветливи, които те карат да се почустваш желан клиент, и с удоволствие им оставям по някоя паричка :)

13

Не е адължителен

преди 9 години

Дали ще оставите бакшиш си е лично ваша работа и никой не може да ви кара да го давате, или да се чувствате виновен, че не сте дали бакшиш - включително и някакви глупави медии с подобни статии. И сервитьори изобщо не са прави ако се мръщят на малък бакшиш. Вие не сте им задължен финансово. 20% бакшиш ми изголежда нереално високо. Например ако си на вечеря в ресторант с любим човек - за него ли да похарчиш повече пари да го почерпиш или за някаква непозната/анонимна сервитьорка ?

12

Berlin

преди 9 години

"Бакшиш" е турска дума. Вие, българите, все се правите на големи националисти, а всяка втора дума, която използвате, е турцизъм.

11

мноо ПроЗ

преди 9 години

Тука в испания като цяло не е задължително , а за Бг не се стараят да си го заслужат . Всяко лято си ходя за 2 седмици и тая години не оставих на никой- това да вляза в ПОЛУПРАЗНО кафене с 4 сервитьорки и след 5 мин още не са ме отразили, излизам пуша влизам пак и още толкова и после ходя си търся сметката ....излагация

10

Дроб

преди 9 години

Няма лошо в бакшиша, но много хора не умеят да си го заслужат. Винаги оставам добър бакшиш, с изключение на случаите, когато сервитьорът се направи на "улав" и самоволно си закръгли. Сметка 16.70, давам двадесет лева и чакам, този ми носи три лева и гледа като плъх у трици дали ще мине. Вместо да изкара три и тридесет бакшиш, остава на нула...

9

Св

преди 9 години

Съгласен съм че е ниско, но както казах, нямам намерение аз да компенсирам това. Те са се съгласили да идат на тази работа. Аз съм съгласен на моята заплата и си седя. Ако им е малка печалбата на собствениците, да вдигнат още "сокчетата" и да напишат "В т.ч. бакшиш". Иначе аз съм отишъл и съм се съгласил да седна и заплатя точно толкова и нито стотинка повече. А не да се чудя и преценявам по мързеливата физиономия колко да метна. Както в хипермаркет, бензиностанция и т.н. Кое е по - различното?

8

До Св

преди 9 години

В доста заведения персоналът е на мин. раб. заплата - останалото е от бакшиши. Нямам против да оставям, стига обслужването да е добро - да не е някоя нацупена кикимора или някой недолюбен, на който светът му е крив.

7

Анонимен

преди 9 години

най качественно обслужване е в Турция влизаш магазин оняти сваля целия щант срам да те е дане купиш нещо и сервиране на кафета товаса малки магазини да не говорим за луксозни места

6

Св

преди 9 години

Не ходя много по заведения, освен на ресторант. Предпочитам някой да е вложил нещо в готвене, подреждане храна. Че някой е пресипал от кутия (а още по зле на едро туба) някакъв измислен натурален сок, на който литъра му е 2-3 лв, а той ми дава чашка за 2,50-3 и после ще я измие ... тц. Не ходя и не давам. Иначе зависи от обслужването и 5% примерно е достатъчно. Не ги разбирам бакшишите ... Нали пак взема заплата, колкото мен, на мен никой не ми дава бакшиш. Защо да компенсирам ниската заплата.

5

Културни особености

преди 9 години

В Бг често може да се наблюдава феноменът "гърбене на сервитьорка" - излизаш навън (ужким да пушиш) и духваш без да платиш сметката; т.е ти получаваш бакшиш, вместо да дадеш.