34

Анонимен

преди 9 години

Музиката на старогръцкият език е звучала на аон,ион еон,а новогръцкия под влиянието на латинския днес звучи на аос,иос,еос.

33

Анонимен

преди 9 години

До муспиРазликата между Катаревуса(старогръцки) и Димотики(новогръцки) е около 10% поради натрупване на чуждици,предимно римски,чиито корени ако не в първата сричка,във втората пак се разкриват като отпътували и завърнали се гръцки думи с ново значение.....

32

муспи

преди 9 години

Може ли някой специалист да ни открехне - защо в съвременния гръцки език няма и една дума от древногръцкия или е забранено да се пита за такова нещо? - От кого да се забрани?! Докога?! Шест милиона не стигат ли?! - А от тези дето изповядват че имало холокост, а то единственият холокост напоследък - 20,21 век е холокоста над България в който за четвърт век българите ги преполовиха.

31

Любител етимолог

преди 9 години

До Мисля си ...Гръцката цивилизация не се е разпространила само по цялото Средиземноморие и Черноморие,а чрез армията на Александър Велики-Македонски стигнала чак до Индия където според Професор Божидар Димитров от гръцки бащи и индийски майки се е пръкнала държавата Бактрия = прародината на Българите,на които от баща на син е предавано,че земите на дедите им-Елините са някъде на изток,след около 1000 години са тръгнали да си търсят корените и са ги намерили тук където сме сега!

30

Любител етимолог

преди 9 години

До Мисля си ...Не само там където си изредил, а по цялото средиземноморие и черноморие.Учените са измислили термините ''Гръцка цивилизация'' и ''Гръцки свят''.но само на теб не ти се вярва.

29

Сандo

преди 9 години

Вероника ?!?! странно, очаквах Лили Иванова да пише

28

Анонимен

преди 9 години

Гръцкият език е толкова древен,че още преди каменната ера,когато маймуните по тези земи са станали хора са проговорили първо на гръцки и са казали; - гамото ре малака.

27

еи

преди 9 години

ако ще и чистокръвни марсиянци да излезем ,какво ще промени това нещата ?ще умрем горди еди си какви и какво от това и чистокръвни макета да излезем не ми дреме

26

Елена

преди 9 години

Отговори мотивирани на всички въпроси, дето се питате тук, аз намерих в една книга, натъпкана в ,,Спиралата,,и никому неизвестна.Струва си да си е извадите и да е прочетете и се върнете тогава в Перперикон. ,,Спиралата,, книгата ,,Началото,,автор георги Бялков,,

25

Любител етимолог

преди 9 години

До Мисля си ...Ами,мисли си,но добре е ако искаш да се изказваш за елините,да попрочетеш малко повече за тях.Това което аз знам е,че гърците са тръгнали от днешна Лариса колонизирали са днешна Италия, а римляните са направили думата ГРЕКИ нарицателно название за десетките елински племена живеещи в градове-държави с еднакви богове,език,култура и митология,постоянно са били във войни помежду си, но на всеки 4 години са спирали войните за да си играят Олимпийските игри.

24

ист

преди 9 години

Грешни български пари за разкопки,които показват колко са велики римляните и гърците, живели по тези земи. Това не е в интерес на България и нашета история.

23

Герчо с тамбурата

преди 9 години

Уважаеми проф. Овчаров, Стига сме предписвалиисторическото ни наследство на гърците и стига ссте ни гърчели.Колкото за надписа,намерен от вас в Перперикон-хвала. Това е вторият надпис ,намерен тук, който идва не от Гърция, а от великата тракийска култура, развила се но нашите земи в античността.За надписа и неговата етимология направете справка с надписите върху пръстена и съдчето, намерени при разкопките на могилите в с. Дуванли,пловдивско. ,,да-да-ле-ме,, и , да-да-ле мезина,,.Чия е азбуката

22

Любител етимолог

преди 9 години

2014 До ГЕОРГИОС НИКОЛАСАко Вероника = носи победа, би трябвало да е Никифора или Ференике.В Перперикон може да са живяли и гърци,но както много добре знаеш,това е било Византийска империя в която официалният език е бил гръцки и всички народи на империята са го знаели и ползвали за да комуникират помежду си.Но да те питам,според теб има ли някаква връзка между думите ПИСТИРОС и ПЕЩЕРА,и коя от коя произлиза?

21

Homer

преди 9 години

ПЕРПЕРЕК!!! Стига с това Перперикон!

20

KLO

преди 9 години

TOZI SAMO ZA DALAVERI MISLI. 80 COVEKA --TA TOVA E PERSONALA NA EDNA FIRMA.

19

koko

преди 9 години

tozi mazen izmamnik e nameril na4ina kak da vadi pari , oshte predi godini kopuvashe ot imaniari takivi par4otii deto na 4ernia pazar struvat stotinki , posle se pravi 4e gi namira na niakoi arheologi4eski obekt , i po4va goliamoto piskane , vijte kakvo namerih mnogo e cenno , strashni artefakti i tn. i tn. otpusnali sa mu 4 milinki da napravi stulbishta za turistite , pulen smiah , ebahti i izmamnika

18

Македон и Ева

преди 9 години

Грешен превод. Надписът гласи: И създаде господ македоноида. Да не се бърка с хемороида.

17

kraftwork

преди 9 години

към пост 9.ела да видиш драги/а мой/я на Магурата как е.трагикомедия.аз и компания си тръгваме. на паркинга ( "мноо голем" ),идва афтобус от Сърбия-Ниш.сметай какво ми стана,като знам как са тоалетните там.

16

kraftwork

преди 9 години

интересни християнски открития от член на малтийския орден...браво. хубаво е,че му се посочва каде да търси. :)дано поне си останат в България.

15

Вероника

преди 9 години

Ох, намерили сте бижутата ми, колко се радвам.Затових си ги там през 1120 год, ще се радвам, ако ми ги върнете,тел. ми е 188984О4....