12

Системолог 5

преди 10 години

"По плодовете им ще ги познаете".Действия, явления, събития, процеси, които водят до повишаване нивото на стабилност на равновесието на системата, от която са част, са добро(абсолютно).Действия, явления, събития, процеси, които водят до понижаване нивото на стабилност на равновесие на системата, от която са част, са зло. "Доброто", до което те водят за частите, е относително, временно и в последна сметка зло, и за самите части.В реципрочен смисъл са относителността/абсолютността на "злото"

11

Системолог 4

преди 10 години

ственото си "добро", за личните си интереси, без оглед за повишаване на стабилността на равновесието на фирмата, това не е добро за фирмата, в последна сметка не е добро и за управленците.Така е и в международен план - безогледното (без оглед на цялото/на човечеството) постигане на "доброто" на една държава или народ (пък бил той и "избран") в последна сметка водят до влошаване на живота на цялото човечество и оттам, неизбежно до влошаване (а като реакция, често и до унищожаване) на държавата.

10

Системолог 3

преди 10 години

инстинктите си. За такъв човек, с такова съзнание, е недостъпно удовлетворението на нормалния човек, който работи с благородни мотиви, в интерес на семейството си, на близките си, на обществото, в което живее, на народа си , на цялото човечество. Такъв човек (престъпен) е ограничен и във възприемането на красивото, благородното, възвишеното, любовта, Божественото... Той е ограничен в грубото, вулгарното във всяка сфера.В икономическа аналогия, ако управляващите в една фирма се грижат за соб-

9

Системолог 2

преди 10 години

сметка и за самите части."Доброто" за един престъпник е да се облагодетелства при извършване на престъпление. Това, разбира се, е зло за обществото, в последна сметка е зло и за самия човек, който върши престъпление. Дори да не го хванат и да избегне възмездието, самото приемане на морал, който допуска престъпления, води до множество психически ограничения. Съзнание, което позволява престъпления е егоцентрично, т.е. примитивно, животинско. Животното е, което безогледно задоволява желанията,

8

Системолог 1

преди 10 години

Както повечето абстрактни понятия, "добро" и "зло" могат да се определят/дефинират единствено при системен подход. Това е единствения начин да се преодолее капана на тяхната "относителност".Всъщност, ние дори инстинктивно възприемаме за "добри" действия, явления, събития, процеси, които довят до повишаване на стабилността на равновесието в системата, от която те са част/елемент."Доброто" (относителното) на частите, което не води до добро (абсолютно) на цялото/системата не е добро, в крайна

7

Анонимен

преди 10 години

В момента "добро" е всичко, което правят американците-вижте Ирак,Афганистан,Сирия

6

диалектика

преди 10 години

Тези въпроси могат да се адресират единствено,към обикновените хора по света,не казвам,народите.Всичко,което е към правителства,политици,не знам,какви си "неправителствени" организации е бош лаф.Безсмислица.Лошото е,че,тези,към които трябва да се адресира,са една аморфна маса,осъдени души,което означава че Светът върви към своя неизбежен край.

5

Анонимен

преди 10 години

ти говориш за моралин категории а те не са еднозначни...... не може да приравняваш религии (ислям, християнство) култури (италия, англия, Индия) мислеен на държави от вечра (САЩ( и държави от хиляда годинии (Гърция, България) нито за мосленето държавите победителки във ПСВ и ВСВ (САЩ, АНгли) с тези загубии ПСв иВСВ (германия)

4

Анонимен

преди 10 години

на този въпрос никоай не е отговморил досега. Даже пилат като питал Исус "Що е истина" и Исус отвърнал "аз съм истината", фарисеите викнали "Богохулник", защото това била ТЯХНАТА ИСТИНА.Доброот и лошо са относителин понятия.доборот за путин е да не допусне САЩ в УКрайна, а даброто за Обама - да надвие путин. от чия гледна точак съдиш за да говориш за добро и лошо?

3

велвичия

преди 10 години

Колониализма ,уж го няма ,а *** го има под нова форма - това е вярно ,но много малко хора го разбират. Финансовите игри са големи и финансовата простотия също, затова световната мафия си играе с хората. Нищо не се е променило откакто свят светува, само средствата за производство и потребление.Отношенията между хората бсе по лоши и жестоки.

2

Накрая някой лош

преди 10 години

чичко ще направи добро на света като натисне копчето "старт" на някоя балистична ракета и Земята ще си отдъхне от ***, които избират политици, за да им уточнят понятията. *** са защото политиците нямат никаква представа как става това понятията, а и да имаха, те не смятат за важно това занимание. И не знам лош ли е чичкото, добър ли е...

1

анонимен

преди 10 години

Добро заглавие, добър текст, крещящо актуално е.Ще прочета подробно при повече време по-късно днес, отмятам го.