19

Анонимен

преди 10 години

"Фамилията е поискала да се запази нейното проучване и да се съхрани именно у нас в България, а не в някой институт в земите с географско име Македония."Справедливостта възтържествува.

18

Бугари-ТАТАРИ

преди 10 години

Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време...Днес е Празник за Делото на Кирил и Методий...Техтиге букви никой днес не упогребява. Пиша ви на кирилица - съставена от гръцко-латински буквени знаци, но утвърдени на руски печатен шрифт по указ на Петър Първи...Много сме *** като народ, защото простолюдието българско е от най-невежите мързеливо-неученолюбиви хора.Първият документ е 700 години след смъртта на Самуил - бла-бла-бла: 1. Морери, Голям исторически речник, Амстердам, 1740 г.

17

Анонимен

преди 10 години

Самуил никога не е бил българин, но в България са много актуални тълкованията на агента от ДС Шибидар Димитров.

16

Анонимен

преди 10 години

Макетата историци сега какво ще измислят? Че има световна конспирация срещу древния македонски народ зад която стои България :)

15

тодор

преди 10 години

До Еватова са годините в които той официално царува ( 997г. е смъртта на цар Роман ) иначе той започва да властва над земите на Западна България по-рано от около 971г. Самуил управлява първоначално с братята си, а после и сам...

14

Ивелина

преди 10 години

Да благодарим на тази италианска фамилия, че пази не само спомени, а и документи за своя произход, за корена, от който са произлезли!Хубаво е да чуеш, че има все още наследници на великите хора на България!

13

Четец

преди 10 години

Това е светъл лъч в мъглата на тоталното опростачаване, от което българинът е загубил представата си за добро и зло, за полезно и вредно, за славно и безсрамно. Погледнете по-долу какви простащини се пишат по този хубав повод. Очевидно или българите са съвсем изтъпяли и озверели или опорните точки за всеобщо оплюване включват и изхрачването върху всяко добро което се появи случайно..Защото доброто е алтернативата на злото което е на власт у нас. Браво на автора.

12

Анонимен

преди 10 години

Ако ги изберем за премиери като Симеончо, кой знае какво ще си припознаят за родово влдение!

11

ха

преди 10 години

Царете царуват,робите робуват,а на мен ми е през оная работа!Щото и комика Тото имаше претенции за византийския престол!И кво от това!?

10

Анонимен

преди 10 години

Roveneto v izmislenata ni istorija e smeshno.Imperija na tri moreta za niakolko godini nishto ne znachi.V Otomanskata imperija sa vklucheni 19 darzavi i kakvo ot tova.Nie ne mozem da iziasnim tova koeto e otneto ot Bulgaria predi desetki godini i ima oshte zivi hora svideteli,a rovim stotici godini nazad.Ot tova naroda ni niama da stane po gord i bogat.Samo mu se promiva mozaka ,che sme veliki,a zadnicite ni pak goli.Propagandata i mina vremeto,nai veche na eftinata.

9

Анонимен

преди 10 години

Нека македонците сега да си отворят очите и мъглявия им разсъдък Да живее вечно рода на Самуил и българския род на България

8

Ева

преди 10 години

Отговарям на Коста, че цар Самуил е управлявал от 997 до 1014 г, а не колко е живял!

7

Анонимен

преди 10 години

малко уточнение - Пресиян - Фружин син на Иван Владислав е известен повече като Пресиян (Персиян) II - 1019Персиян пърив е син на Звиница, внук на Омуртага Фружин II e син на иван шишман и няма нищо обощ с персиян - Фружин или персиян II= да не се смесват личностите моля.

6

Анонимен

преди 10 години

самуил е роден някъде през средата на 10 век. когато през 997 години той братята му са поели управлението вече са били зрели мъж, при това той е бил женен и е имал 4 деца - говорим за поне 30 годишен мъж най-малко , може би иза 40 годишен. След 17 години управление той би тбявало да минава 50 и се доближава до 60. това се потвръждава от разказите че Синът му и племинникът му към неговата смърт имат пълнолетни синове, както и още деца които са непълнолетни. т.е. също не са били много млади.

5

Анонимен

преди 10 години

този пресиян Фружин през 1370 - е пресиян Фружин II макар да не го номерират. между другото Синът на шишман е само Фружин но и Пресиян.както и цяло име не гварил Радомир и гаврил - радомир - роман. това са неща които в учебнициет няма да ги намерите. а относон самуил ен бъркайте факат колоко години е УПРАВЛЯВАЛ с колок години е ЖИВЯЛ. Самуил е ,умрял на 62 годишна вързаст или някъде там

4

коста

преди 10 години

Много хубава новина,но само на мене ли ми прави впечатление,че на портрета Самуил изглешда доста стар за 17 годишен!!!(1014-997 прави17)

3

до анонимен

преди 10 години

Допуснал си безброй фактологически грешки. Като започнем от там, че Пресиян-Фружин е роден около 1370-80 година или с някакви си 300 години по-късно ....

2

Анонимен

преди 10 години

що за глупост - всеки знае през 1019 година последният българсик цар персиян-Фружин е убитв Албания, Майка му мария заедон с децата си отива въ византийския двор и става патрицианка след като предава държавата, Синът на гаврил Радомир от ункарската принцеса петър делян също е убит през 1041 какот и синовете му от Ирина каматерос - радомирова ( те са убити Иван Владислав). наистина не е ясна съдбаат на дъщерите на гаварил радомир но има съмнения ме Иван Вл. ги разпратил по манастири

1

Илиан Д. Иванов

преди 10 години

Да живее!