327

Боби

преди 10 години

Русия не е освобождавала България, просто защото България тогава не е съществувала. Много е просто. Стига с това идолопоклонство!

326

Наблюдател

преди 10 години

Като гледам на къде отиват нещата може това да ни е едно от пред последните или последно честване.

325

софиянец

преди 10 години

До До *** Софиянец ОТГОВОРИ, НИСЪК ХРАСТ! ПОСОЧВАМ ТИ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ, ОТ КОИТО ЗНАМ, ЧЕ СЕ СЪБИРАЛИ САМО НЕЖЕНЕНИ МОМЧЕТА.

324

софиянец

преди 10 години

350- СЕГА какво ще кажеш? ЧАКАМ МНЕНИЕТО ТИ!

323

До прост Софиянец

преди 10 години

Не зная,добре че те има,ти всичко знаеш.Ти вече сам си задаваш въпроси и си отговаряш, ааа?Браво!

322

софиянец

преди 10 години

Значи- второстепенното християнско население в османската империя де юре е имало статута на РОБИ, защото им е отнета възможността децата им да израснат в семейството им и да не се откъсват от семейството. Децата им НАСИЛСТВЕНО са вземани, - това, което НИКОГА не се е случило с мюсюлманите в османската империя.

321

софиянец

преди 10 години

... семейство, то не може да даде нито едно за роб на падишаха. Това означава да се пожертвува това момче, защото ще бъдат прекъснати връзките му със семейството и ще загуби своя благороден дух. Затова за слуги в сарая и роби на падишаха се вземат само момчета, които не са турци и мюсюлмани (13)..."

320

софиянец

преди 10 години

"...Някои турски историци и днес продължават да спекулират с проблема за причините, поради които се събират само християнски деца. Според тях това се дължи на стриктното спазване на посочения по-горе ислямски закон, т. е. проблемът е чисто религиозен. Ние смятаме, че основа на този факт е социално-икономическото положение на империята и социалната структура на обществото на този етап, която се характеризира с наличието на господствуваща диктатура и завладени, обезправени народи. Р. Е. Кочу го обяснява по следния начин: Колкото и много момчета да има едно правоверно мюсюлманско-турско семейств

319

софиянец

преди 10 години

"...Събирани са християнски деца между 8 и 18-годишна възраст. Времето и мястото, чиновникът по събирането и неговите помощници се определят от командуващия корпуса. За цялата акция и свързаните с нея формалности обезателно се издава султански ферман. Еничари не се вземали само от семействата, които имат един син. Не можело да бъде взето и момче, което, въпреки че не е навършило, 18 години, вече е женено...."

318

софиянец

преди 10 години

До До *** Софиянец 350- МИСЛИ И ЧЕТИ, НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ИЗБЕГНЕШ ПРЕКИЯТ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА- ЗАЩО ЗА КРЪВНИЯТ ДАНЪК НЕ СА РЕКРУТИРАНИ/ СЪБИРАНИ/ ДЕЦА ОТ МЮСЮЛМАНСКИ СЕМЕЙСТВА В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ? АЗ ЗНАМ- ТИ ЗНАЕШ ЛИ?

317

Анонимен

преди 10 години

До ДИМАsiktir ma

316

софиянец

преди 10 години

"...Този закон осигуряваше непрекъснат поток от хора за еничарския корпус и гарантираше бавното, но сигурно ислямизиране на населението в Румили, което беше изцяло християнско (12).От тези твърдения се убеждаваме, че създаването на еничарството и еничарския корпус е многоцелево мероприятие на османската администрация, което се използува за създаване на добре обучена и предана на султана войска, необходима за непрестанните завоевателни походи, за утвърждаване на властта в завоюваните земи.."

315

софиянец

преди 10 години

343, какво мислите за това:"... Мурад I. Според Р. Е. Кочу Али паша е имал предвид, че тези момчета преди всичко трябва да бъдат роби на падишаха, но за да бъдат на разположение на султана и да изпълняват безпрекословно волята му, трябва да бъдат дадени на обучение в детската или в младежката си възраст (11). Основното в закона за девширмето се състои в това, че на мястото на пленените момчета, които биваха превръщани в еничари, бе въведено събиране на християнски деца от Румили и Анадола. Този закон осигуряваше непрекъснат поток от хора за еничарския корпус и гарантираше бавното, но сигурн

314

До прост Софиянец

преди 10 години

Много съфорумци са над твоето интелектуално ниво.Аман от юридически факултети на Булгаристански университети!Безработен ли си,че висиш по цял ден тук?

313

софиянец

преди 10 години

До до всички Интересно- аз ли знам, след като става въпрос за моите баба и дядо от към бащина ми линия , или Вие?! Я кажете сега- прочетохте ли материала и имате ли смелостта да заявите, че боравя с неисторически извори относно установяване на факта що е това девширме, какво представлява и най- важният въпрос- защо от "първостепенното" мюсюлманско население в османската империя той не е събиран?

312

софиянец

преди 10 години

1) Документът се съхранява в Ориенталския отдел на Националната библиотека в Кайро под сигнатура М-48. Ако за Вас, 343, и това е "несериозно"- не знам на кое точно казвате "сериозно"- на неоосманизма като политическа доктрина, може би?

311

софиянец

преди 10 години

До 343 - Що се отнася до "партийните материали"- ето- намерете в нета този материал и Вие ми кажете- и той ли е от уикито?;)ЙОРДАН ЙОРДАНОВКЪМ ВЪПРОСА ЗА ЕНИЧАРИТЕ, ЗАКОНА ЗА КРЪВНИЯ ДАНЪК И ПРИЛАГАНЕТО МУ КАТО СРЕДСТВО ЗА ИСЛЯМИЗИРАНЕ НА БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ...Споменатият ферман третира девширмето (2) в определен район и в период, когато от близо цяло столетие в Османската империя е утвърдена традицията за събиране на християнски деца за еничарския корпус. Той се отнася до по-късен период от прилагането на кръвния данък (1536 г.),

310

до всички

преди 10 години

До софиянецКакви 40те бе юнак.Ти знаеш ли кога са се изселвали от тракия и беломорска тракия ??????Тогава някои са заминали за Гърция други за България незнам в какъв факултет учиш.Ама работата ще стане .Абе като знам как аз станах шофьор ме е страх да отида на лекар.Вземи си научи уроците и поговори с по възрасните за история ама ако са комунисти не им вярвай

309

софиянец

преди 10 години

До До *** Софиянец Е- ако искаш, ще ти цитирам и лекциите си от юридическият факултет по въпроса, но твърде много съфорумци не искат да слушат юридически " глупости", за това цитирам уикито- по-разбираемо е написано там:)

308

Росен Плевнелиев

преди 10 години

Днес ми беше тежък ден.Трябваше да лицемернича за простолюдието че съм много щастлив че дошъл руснака да ни освободи.Ама аз не съм искал...Бойко също...ние чакаме Евросъюза да ни махне това 7 вековно присъствие-те пък ни казват че фесовете ни приличали.Ние с батко Бойко сме лични приятели с Ердоган и дори смятаме до Търново да го обособим мулти-етнически докато ви приспивам с референдум от който нищо независи.Офф изморен съм...измих чиниите и пуснах една пералня и лягам че мойта пак ме хока.