64

Eddie_

преди 10 години

Бабината ви трънкина, днес.бг! В Германия за медицина се иска определен успех от дипломата- няма кандидат- студентски изпити. Ако не покриваш минимума- ще си мечтаеш за медицина, ако пък си под максимума- чакаш в списъка. Може и 6 семестъра да чакаш докато получиш място. Знаете ли коко по- лесно е да харижеш едно "дарение" на Бг- университет и след 2 семестъра (в които, м-у другото не научаваш нищо) да се прехвърлиш обратно в Немско. Пример имам под носа си- в моя апартамент в България живееше.

63

Лекар ДЕ

преди 10 години

Няма лошо да учат у нас. Местата за бг студенти са отделни от тези за чуждестранни. Тала, че не ни заемат мрстата а и се вливат пари отвън внашата икономика... Квартири джобни др разходи.

62

Зъболегар в Германия

преди 10 години

Така беше за всичко. Да те имат добра супер модерна база, но нямат пациенти по времв на обучението си. А това е най- важното. Докато учиш да прилагаш наученото. Не искам да се хваля, но познайте кой взеха на работа! Шефа ми беше супер очарован от подготовката ми. Другото предимство на БГ е че завършилите там започват директно лато заъболекари( лекари) а не им се налага 2 год. Да бачкат като асистенти на ниска заплата което е задълж за завършилите в ДЕ.

61

Зъболекар в Германия

преди 10 години

Аз също бях изненадан. Но се оказа, че нашето образованое ( по стоматология) наистина е конкурентно на немското. Да базата ни е по-стара. Някои подходи и материали не са най-съвременните. Но дават добра основа и който иска да ае развива бързо наваксва. Това което имат нашите новозавършили лекари (зъбол.) е много повече опит от тези в ДЕ. За моята работа кандидатствахме аз и един немец и двамата таку що завършили.Той беше извадил за цялото си следване 1 зъб. За сравнение нашия норматив беше 50.

60

Ставри

преди 10 години

Имаме капацитети в медицината, но нямаме безпартийност . Партиите са с отровни пипала обхванали всички финансови ниши.

59

Анонимен

преди 10 години

Специално в Германия лекарите са много надути и с нищо не са по-добри от нашите. Лошото е ,че и нашите млади доктори стават като тях. Добрите ни доктори са по-възрастните като цяло. И като отношение и като знания.Но всичко е много индивидуално.

58

Вие сте с промити

преди 10 години

мозъци! Много ясно, че българските лекари са на светлинни години напред от немските. И са по-човечни. Проблемът е, че нямат материална база, и с тази застаряла техника правят чудеса. А аз в ДЕ не смея да отида на лекар. Най-вероятно е да ме разболеят. И неслучайно точно деца на немски лекари идват, а не някакви други. маика им и баща им най-добре знаят какво изобщо и как са учили в ДЕ.

57

Лекар

преди 10 години

Аз мисля, че в България лекарите са прекалено добри за условията и е чудо, че са на СВЕТОВНО ниво при това заплащане. Тук проблемът ни е , че болниците са редовно източвани от директорите,, които са партиино назначени и разглеждат здравния сектор като място за печалба. На запад също е печалбарство, но там парите се вземат от услугите, т.к. хората имат пари , а тук се краде, понеже хората са бедни, всеки случаи не всичко е това което изглежда

56

Кано

преди 10 години

62 е прав.

55

Анонимен

преди 10 години

OX, NE MI SE KOMENTIRA 30 GODINI SUM IMIGRANT.20 GODINI SUM PREPODAVAL V PRESTIZEN UNIVERSITET NA MEDICI.NA VSJAKADE UPADAKA V OBRAZOVANIETO E GOLIAM.STUDENTITE ZAVURSCHVAT PROMITI I SASIPANI OT ZUBRENE NA GLUPOSTI.TAKA, 4E E MNOGI TRUDNO NAISTINA I STRUVA PARI.PROBLEMA SUS ZDRAVEOPAZVANETO NIKADE NJAMA REALNI RESCHENIJA.NE3SCHTATA SA DALE4E-PO SLOZNI.

54

до 59

преди 10 години

мечтите са безплатни ! Продължавай да мечтаеш !

53

до 62

преди 10 години

трябват ти още много години учене, за да започнеш да пишеш граматически правилно на български ! Личи си, че си мамино детенце !

52

Анонимен

преди 10 години

Всяка пропаганда е лъжа с къси крака. Германия има остра нужда от лекари, но в същото време Германия не приема достатъчно студенти по медицина, че се налага те да следват по най-изостаналите държави на Европа.

51

Анонимен

преди 10 години

Очевидно е, че във форумът пишат хора, които никога не са живяли или учели в Германия. Аз съм 16 години в Германия и тук учих и завърших. Ще ви кажа само, че системата на обучение в университетите е тежка и българските студенти масово окапват и презаписват специалности. На семестър от инжинерните специалности излизат по около 2-4 човека, а влизат 150!!! Всичко съм го изпитал на гърба си. Качеството и изискванията са огромни! Който не е бил тук, няма да ме разбере за какво говоря.

50

do 58

преди 10 години

АХАХАХАХАХ. Образованието в Германия е БЕЗПЛАТНО!!! С 500 евро на месец може да се издържа един студент. Зависи до голяма степен и от града де. Масово студентите поработват, за да се издържат. Германия е една от малкото държави, които имат безплатно образование. Плаща се около 120 евро на СЕМЕСТЪР административни такси. Големите изисквания са тези които отсяват добрите от лошите студенти, а не парите. За това Германия е и икономическа мощ!!!

49

Анонимен

преди 10 години

Като могат да го завършат на костен мозък, ще идват. В Германия да учиш медицина изисква много яко учение, нерви и психика. Напрежението е огромно и който не е подготвен си заминава от университета за нула време. Бърнаут-а не е рядко срещан както сред студентите така и сред младите лекари. А в България плащаш и завършваш. Българското образование е толкова далече, че ви е бедна фантазията да си го представите.

48

Анонимен

преди 10 години

всички лекари, сестри и т.н. трябва да ги задължат да работят в БГ поне няколко години след завършването. иначе се обричаме да останем без мед.персонал до нчколко години. ще идват чужденци, на които тука им е супер евтино, ще завършват и ще си бият шута на запад. в Япония лекарите са длъжни да работят по разпределение, защото това в крайна сметка си е социална професия

47

Георги

преди 10 години

Вярно е,че качеството на медицинското образование не отстъпва пред това в Германия,но има една друга причина за това те да предпочитатнашите университети! Това е факта,че в Германия образованието е много скъпо и повечето германци не могат да си го позволят! Затова немските ниверситти са пълни с чужденци предимно от арабските държави,чиито родители са шейхове,бицнесмени и прочие! Но за обикновените германци е скъпо! Освен това политиката на Германия е да приема все повече чужденци!

46

батко Здравко

преди 10 години

Със сигурност качеството не може да е същото като в Германия. Голяма грешка правят, че идват да се учат тука ида попиват местния индиански манталитет. Дано да ги назначат в болници за ауслендери, немският народ ми е симпатичен.

45

българка

преди 10 години

германците се записват да учат медицина в България НЕ ЗАРАДИ КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МЕДИЦИНА ,А ЗАЩОТО В ГЕРМАНИЯ СЪС СЛАБИТЕ СИ ОЦЕНКИ ПО МАТУРА В ГЕРМАНИЯ МОГАТ ДА СЛЕДВАТ ВСИЧКО ДРУГО ,НО НЕ И МЕДИЦИНА ,ТОВА СА РАЗГЛЕЗЕНИТЕ ДЕЦА НА НЕМСКИТЕ МЕДИЦИ .НА КОИТО ИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО ,ЧЕ ПОСМЪРТНО НЕ МОГАТ ДА ВЛЯЗАТ ДА УЧАТ МЕДИЦИНА В ГЕРМАНИЯ ,МОЯ ПОЗНАТА ЧАКАШЕ ДВЕ ГОДИНИ ЗА ДА И СТИГНЕ балът да влезе да учи медицина и не дочака ,сега записа друго