52

Велес

преди 10 години

"..принцип на французите,за прясна стока,която да е произведена на не повече от радиус,от 200 км"-Да бе,и какво доказва,че стоката е ПРЯСНА,а?Обрали доматите полузелени,търкалят ги 4-5 дни по тържищата,и ще ми ги продадат за току що откъснати от 15 км?Ами,вижте онова,зеленото нещо,което го изхвърляте от вътрешността на домата,дори и тогава,когато той е апетитно червен!Сигурен признак,че стоката е"узряла"в касетката или кашона,но не и на корена!А цената му е като за от злато!ПРОИЗВОДИТЕЛИ...пу!

51

Анонимен

преди 10 години

Вносните домати са безвкусни и изкуствено напомпани , затова са евтини . За да ги купуват простите българи.

50

чарли

преди 10 години

До Мирослав:Това го имаше,но първата работа на новите демократи беше,всичко хубаво да се развали.Причината е проста,да няма селско стопанство.

49

aha

преди 10 години

Имам познати отглеждащи домати и знам ,че не производителя прави цената от 2 лева, хората ги продават на безценица, 20 ст. за килограм в момента на борсите в южна България ,прекупвача за 250 км транспорт си слага близо лев до София, от там по веригата като мине през още двама и до потребителя 2 лв ..... е нема такава помия другаде в ЕС!

48

Анонимен

преди 10 години

До картманКогато внасящ от ЕС имаш право да избереш къде да платиш ДДС-то - тук или в страната, от която купуваш стоката. Някои страни от ЕС имат по-ниска ставка на ДДС-то и когато се гони само печалба е по-изгодно да платиш там, което пък си е жива субсидия за другата държава. След като вече е платено ДДС-то съвсем легално в хазната нищо не влиза...

47

t0read0r

преди 10 години

До Мирослави ако не плащаш и мита и налози и съвсем ти излиза сметката. цената не е проблем, проблемът е, че по-голямата част от сумата отива при някакъв нелицеприятен прекупвач, който който не носи нищо положително с присъствието си... тунеядец. част от статуквото.

46

Анонимен

преди 10 години

До МирославZa mnogo otrasli tazi filosofia e vyarna, ne i za zelen4ukoproizvodstvoto. Tuk razhodite se iz4islyavat na dekar plo6t, kato v v edin dekar vlizat opredelen broi koreni. Dali 6te ima6 1000 dekara ili 10 dekara nyama zna4enie , za6toto vseki koren iska sa6tite griji, a ot tam sebestoinostta e ednakva i pri dvata slu4aya. Za kooperiraneto sam saglasen, no tova e truden i tromav proces, koito sa6to tryabwa da se podpomogne ot darjavata spored men.

45

Мирослав

преди 10 години

Директно от производителя в магазина!Без борси и 20 прекупвача, защото това надува цената със стотици проценти!

44

Мирослав

преди 10 години

Вносните домати са по евтини защото когато си голям производител на нещо, съответно себестойноста на произведена бройка/кг пада.Ако аз гледам 1000 декара домати, мога да си позволя да ги продам по евтино, понеже производствените ми разходи за кило ще са по-малки.Когато гледаш 2 оранжерии много ясно, че себестойноста на килограм ще е по висока.Идеята наистина при нас е да се кооперират няколко производителя във всеки регион.И после заедно да захранват местните супер маркети с българска стока.

43

Анонимен

преди 10 години

До 122345I v Turcia i v zapadnite balkani proizvodstvoto na zelen4uci se subsidira s minimum 40-60 stotinki... tova ozna4ava 4e tehnite proizvoditeli si pokrivat razhodite po proizvodstvoto samo ot tezi subsidii, a vsi4ko otgore e pe4alba. Zatova v bg vlizat domati po 20-30 stotinki na edro, a na6ite proizvoditeli falirat. Nyama kak da si konkurentnosposoben pri tezi uslovia. Da ne govorim za mafiata po pazarite i borsite.

42

ДОМАТ

преди 10 години

Сранни хора сме това Българите. Как може един чужденец на женския пазар да различава български домат , да го търси и да спори с продавачката , какъв е вкуса , миризмата и външния вид ..... а ние да купуваме пластмасовите безвуксни гръцки домати, щото били евтини. Какво става ? Загубихме вкусовите си качества ли , злобата ли ни е в повече или масовото затъпяване ?" Розов , голям , безформен и мирише на домат" чужденец на БГ.пазар.

41

Анонимен

преди 10 години

Domatito 0.80 leva v4era v kaufland

40

диалектика

преди 10 години

Спасението е нашите производители да се кооперират и излязат директно на пазара.Освен това,не е зле,да се приложи,посочения,по-долу принцип на французите,за прясна стока,която да е произведена на не повече от радиус,от 200 км.Даже според машабите на страната ни,това разстояние може да бъде по-малко.Най-важното остава,обаче,да се "реанимират" старите наши сортове зеленчуци,които може да имат по-нисък добив,но гарантиран пазар,благодарение на вкусовите си качества.

39

petkan

преди 10 години

До Shop ne priyatelyu bbalgarskia proizvoditel go iztupvat targovcite... a proizvoditelite ni6to ne vijdat

38

122345

преди 10 години

Добре де, тези от ЕС не си внасяли ДДС-то. Аз ви питам за тези които на са в ЕС. Транспорт ли? Прекупвач ли? и пак са с по-ниски. Към българските производители - поклон за смелостта да се захванат с този бизнес с тежък труд и рискове. Поклон. Но нещо не ми се виждат реални и едните и другите. А и като са от ЕС и са в нарушение , нали все с наказания от ЕС ни плашан . Там кой не си върши работата да видим.

37

Мунч0

преди 10 години

Пояснение за всички разбирачи:1. На всички съседни държави земеделието е субсидирано;2. Има нелегален внос;3. Има мутренски организации по тържищата;Резултата е кретащи производители, благоденстващи мутри - прекупвачи и контрабандисти, а за нас остава спомена за хубавия български зеленчук.

36

Анонимен

преди 10 години

"Затова зам.-министърът е на мнение, че окрупняването ще осигури изход от кризата в сектора."Най-накрая един адекватен. Окрупняването ще е осигури изход от кризата не само в този сектор. Не че няма търсене, просто българските производители са прекалено малки, за да осигуряват достатъчни количества, вкл. за чуждите пазари, и оттам да си генерират адекватна печалба. Това е проблем не само на земеделието, а и на повечето останали сектори в икономиката - с годините всичко се раздроби.

35

Eur0tica

преди 10 години

До 122345Този въпрос е с повишена трудност. И аз се питам същото , как така в Македония , Турция може да е по- евтино пък само в България да е скъпо. А и не само домата , по-магазините и супермаркетите всичките евтини хранителни стоки са вносни. От майонезата до чипсовете. Как става тоя номер ?

34

sss

преди 10 години

До 32Научи се да пишеш!!!

33

Картман

преди 10 години

Тези, който ревът, че искат да си купуват контрабандната стока на ниска цена и заради това да фалират български производители да не ревът после като работят за 300лв защото така се обезценява труда на всички българи.