6

baba nikolina

преди 11 години

strahotna stranica, mnogo mi haresa

5

софи

преди 11 години

Статията е вярна, трябва повече хора да го знаят. Има лекарство, което лекува вид левкемия ХМЛ и в упътването на 3 места е посочено да не се поема грейпфрут, защото може да доведе до внезапна смърт. Дори на пациентите се раздават листовки за евентуалните негативи от този плод, ако взаимодейства с лекарството. Но съм гледала и клип как холандец прави присадка от грейпфрут и портокал или лимон и като се замисля по- добре да се избягват цитруси и лекарства, защото знаем ли точно каква присадка е

4

имигрант

преди 11 години

До: номер 4"Studies dating back to 1989 have suggested that felodipine inbination with grapefruit juice can cause toxic effects. Oral administration of felodipine is first metabolized in the gastrointestinal tract and liver by the enzyme CYP3A4."Ето, това е което открих в Уикипедия. Значи, горната новина се отнася поне за 1989 г.После пишат: "В следващите ДЕСЕТ години са открити над 100 лекарства, които взаимодействат със сока от грейпфрут по подобен начин."

3

имигрант

преди 11 години

Вярно е, на много лекарствени листовки даже пише предупреждение за това - да се избягва грейпфрут.А пък който не иска да пие лекарства никой няма да го накара насила да ги пие.Както и ако вярваш че кръвопреливането е грях, никой не може да те накара насила да ти прелеят кръв, нищо че ще умреш. Трябва само да подпишеш декларация за така нареченото "информирано съгласие".

2

Да им имам науката!

преди 11 години

Баята, та чак вмирисана "информация"! Какви канадци, какъв фелодипин? Какви пет лева? Фелодипинът не е бил още синтезиран, когато се е знаело, че сокът от грейпфрут потиска цитохром Р450 3А4. Последният разгражда 1,4 дихидропиридините /родоначалник на групата е известният на всички нифедипин/, а и куп още лекарствени средства, със съвсем друга химия. За такова глупаво изследване у нас не биха дали и стотинка.

1

ФАШИСТ

преди 11 години

и аз пия "лекарства " - дестилиран джибромицин , приемам го със салата :) Бъдете здрави и наздраве !