87

анонимна

преди 11 години

Прочетете листовката!!! Не случайно го пише, задължително!

86

анонимна

преди 11 години

Добре , ама тази жена през живота си не е ли пила сироп и не е ли дозирала 1ч.л. за възрастен човек , че да даде на бебе 3 ч.л. колкото са 15мл.?!

85

ан

преди 11 години

до преди 10 години не можеше да се влезне в тази професия с бал под 34 ,а сега се нароиха по цяла БЪЛГАРИЯ фармацевтични факултети и приемат с тройкида не говорим колко калинки от скопие киев германия холандия дойдоха и работят спокойнода не говорим инженерките по аптеките на марешкии бакалавърки пом фармацевти

84

dk

преди 11 години

медицинските професии не трябваше да превръщат в търговскии това е причината да сме на този хал,а специално във фармацията навлезе мафията и тя диктува всичконе виждате ли че при всяко правителство изменят закона ,съобразно лобито ,което действа в момента,а фармацевтичния съюз не може да пробие със свястни закони ,защитавайки професията и хората,които са решили да работят за себе си и да се докажат с професионализъм.Когато шефа ти е шофьор няма как да не се съобразиш и него

83

анонимен

преди 11 години

фармацефтът е длъжен да изпълни указанията по рецептата, изписана от лекар.- с дозировки и режим на прием на лекарствата. Нали "фармацефтичното" образование разделя аптекаря от определението продавач-касиер. Или, мили пациенти, трябва да почнем сами да си назначаваме леченията и да си изписваме лекарства - като четем листовките.

82

Истината

преди 11 години

А-а, не! ФАРМАЦЕВТът е виновен, много виновен къде ли са и хвърчали акълът и хормоните. Но най-виновна си е МАЙКАТА. Какво се прави на жертва ах, колко се била изплашила, ах, знаете ли какво и било! Таткото - и той приглася. Сигурно за да искат обезщетение. Но: 1. ДА ДОПУСНЕШ без въпроси да дават АНТИБИОТИК на 3 ( ТРИ) -месечното ти БЕБЕНЦЕ, и ОПАСНО лекарство срещу кашлица (всички знаят, че с тези лекарства трябва да се внимава); 2. да казваш нагло дали ми е казала и дали съм чула ЛЕКАРКАта или не съм я чула, какво ми е казала...; 3. да не прочетеш предписанието в лекарската РЕЦЕПТА; 4. да не прочетеш ЛИСТОВКАта (това е написано върху всяка лекарствена опаковка), където освен възможните дозировки е подчертано, че конкретната доза определя лекарят, е, това е или лековатост, или малокултурност, или безотговорност, или всичко взето заедно. Но ... тогава пък, каква е ролята и къде са ЖЕНСКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ, които би трябвало да обучават най-различните по образование, етнос, социално положение, манталитет майки, на основните правила за отглеждане на деца.

81

asd

преди 11 години

Чета коментарите и не искам да повярвам колко оскотяла нация сме. Един ще убива момичето бавно, друг я нарича проста продавачка. Разликата м-у медицинските професии и останалите е, че при първите грешките може да са фатални за човешкия живот. Затова и навсякъде по света това са най-високо платените професии. За една запетая в случая е можело да стане голяма беля. А колко от вас всекидневно допускат много по големи грешки в работата си и какво наказание отнасят за това? Помислете над това.

80

С

преди 11 години

***.bg/uploads/photos_more/201211/path_89788.jpgАз не разчитам дозировката на Седакс, Извинявам се за линка, но трябва да сме обективни.Там пише-6.5 kg. a не 6.5 мл. и после 1Х и не се чете.Но за 6,5 кг дете 6,5 ml от този антиб. на ден също е много.Трябва да е около 1,0 до 1,5мл.Майки и татковци, вие ако не си опазите децата , няма кой друг да го направи вместо вас.

79

сами м

преди 11 години

Аптекарката е пропуснала 1 запетая и сега всички я анатемосват. Разберете, че цялата отговорност в случая е на малоумната майка!!! *** - дори когато е отмерила дозата 15 мл., не помисли ли, че май е множко, ***, *** смотана???

78

гост

преди 11 години

Да е живо и здраво детенцето,дано няма усложнения!Не е вярно,че работата на фармацевта е само да продаде лекарството!Той е длъжен да коригира лекарската грешка,ако има такава,запазвайки авторита на лекаря!Виновна е фармацевтката,направила грешката,спор няма.Но много по-виновни са всички,които превърнаха фармацията в търговия.Дано най-после всички проумеят колко опасна е тази ,,търговия'',колко знания трябва да вложи фармацевтът,изпълнявайки рецептата на лекаря,за да може евентуално да коригира грешка или пропуск ,и колко фатално може да бъде ,,бързото обслужване в аптеката''.Трябва ли да се случват трагедии,за да се разбере,че фармацевтът не е продавач,а здравен работник?

77

ъх

преди 11 години

истина, всъщност истината е, че обикновено на листовките пише "АКО НЕ Е ПРЕДПИСАНО ДРУГО, ДОЗИРОВКАТА Е: ....", така че в случая хората с в правото си. 84, ако в лекарския кабинет само са дали устни надставления как да се дава антибиотик, то лоекарят е за съд във всяка нормална държава. Рецептата е писмен документ, срещу който имате ПРАВО да си купите съответното лекарство. Работата на аптекаря е да прочете вашия документ и да ви продаде изписаното на рецептата лекарство, в изписаната дозировка

76

topor

преди 11 години

Az, абсолютно си прав!Лекарят определя с какво и по колко да се проведе лечението.Ако е предписал и лекарство или доза, които не са за пациенти в определена възрастова група - отговорността е пак негова . И на майката - че не гледа и слуша.А ние, тълпата, реагираме първосигнално. И - юруш по клавишите. Лошо!

75

az

преди 11 години

Единствената работа на фармацевта е да ПРОДАДЕ лекарството, не да издава рецепти. Който не е слушал, когато му се е обяснявало в кабинета на доктора после реве по телевизиите.

74

Еколог

преди 11 години

Ето до къде води преклонението пред творенията на наглите "учени", какво повече ви трябва да схванете че това което така наречената наука ви пробутва е ОТРОВА? Всички машини, всичко изкуствено трябва да се натроши с чукове, а после чуковете да се изгорят, защото и те са машини! Само така ще омилостивим Природата и ще се спасим от страшния и гняв! Единственото знание от което имаме нужда е знанието за билките и ядливите растения, всичко останало в огъня!

73

истина

преди 11 години

Истината е, че във всяка нормална държава евентуален иск срещу аптекаря или лекаря не би минал. Не случайно във всяка опаковка на лекарство се прилага и листовка. Тя е, за да бъде прочетена, понякога дори не един път. Същото, както при електроуредите. Нормален човек знае, че работещ уред не се разглобява например. Но в гаранционните условия и листа за безопасност, това изрично го пише. Родителите също имат вина.

72

до Nemeca

преди 11 години

Детето е заведено на лекар.Сутринта по една от тв имаше предаване.

71

Мнение

преди 11 години

Да се ползва единен софтуер!Подробности в по-долния коментар:

70

Мнение

преди 11 години

1. Има одобрени списъци с лекарства т.е. това означава, че вносителят може да въвежда и актуализира лекарствата, които внася в единна база данни, като при въвеждането ще се въвеждат и параметрите на лекарството - например от 2 до 9 годишна възраст до 1.5 мл, от 15-35г по 10мл и т.н. И когато лекарят изписва рецептата програмата ще прави автоматична проверка дали дозировката, както и други параметри попадат в зададените граници.2. И без това докторите пишат изключитлно грозно и си мисля, че така ще се избегнат и много технически грешки.3. Също така ще има проследяемост и отчетност на пациентите - заболявания и лечение и ще може да има досие с изследвания достъпно до всеки лекар и лечебно завадение.

69

!

преди 11 години

На рецептата между 1 и 5 има запетайка, която обаче не е добре отличима. Родителите трябва да четат. Ще им се налага и занапред. Да създадеш дете е отговорност. Точно толкова голяма, колкото и да го отгледаш.

68

Nemeca

преди 11 години

Фармацефта има известна доза вина, ама майката не знае ли, че има листовка? Това "листче" е задължително да се прочете от всеки. И като бебето е болно, защо не е минало през лекар? Лекаря предписва определено лекарство с определената доза и след това фармацефта просто преписва дозата на кутийката. Макала ли е майката на фармацефта, че става въпрос за бебе, а не за възрастен човек? ***, стига с такива подвеждащи заглавия. Проверил непроверил, обвинява - ето такива *** не ни трябват.