7

valya.doncheva.5

преди 11 години

Тези с оранжевите ленти на снимката са оранжисти. Заклети протестанти са и искат Северна Ирландия да си остане част от английската корона. Провеждат някой от редовните си паради, които са демонстрация на силата им и на политическата им воля, а полицията ги варди от ирландците-католици.

6

valya.doncheva.5

преди 11 години

Английският крал обаче тълкува поведението им като държавна измяна, конфискува им владенията, а те са били едри земевладелци, и предприема широка кампания за заселване на земите им с англичани и шотландци и изтласкване на местното ирландско население. Тогава се променя етническата картина в Ълстър, та и до ден днешен. Протестантите са мнозинство, католиците пък не се дават и "Великата демокрация" ни най-малко не може да даде пример за мирно съвместно съществуване. Жалко за красивия зелен остров.

5

valya.doncheva.5

преди 11 години

Преди две години бях в Република Ирландия. Една българка ме разубеди да ходя на екскурзия в Северна Ирландия, като ми каза, че по улиците има много полиция и малко народ. Сблъсъкът там е трагичен, трудно решим поради етническия състав на населението и води началото си от "Бягството на перовете"/Тhe flight of the earls/ през 1607 г. Тогава най-видните ирландски благородници от областта панически напускат острова с кораби, предполага се, за да се спасят от английски заговор за убийството им.

4

valya.doncheva.5

преди 11 години

До Анонимен 2Е, това, че не знаеш някоя дума, не означава, че тя не съществува. Вземи си една българска граматика и си направи справка. Браво на журналиста, че я е използвал.

3

Анонимен

преди 11 години

Спешно да се вземат мерки, както в Либия, със зона забранене за полети, и помощи за демократичната опозиция, сваляне на.... абе на кралицата, ли или премиера, по избор, има международна практика.

2

Анонимен

преди 11 години

"Деветима" ? Няма такава дума.

1

be_free

преди 11 години

Искам "хуманитарни, демократични бомбардировки" върху Ънглия!