92

Хан Крум

преди 11 години

И как ще ни помогнат - като ни изпратят Прометей с "гаки" или без "гаки"?За несведущите - Прометей е един от титаните в старогръцката митология дал на хората огъня.направиха негов паметник в Скопие първоначално по класическия начин чисто гол но после му сложиха "гаки" т.е. ***.Шегувам се с македонците.

91

Читател

преди 11 години

Навремето и ние имахме самолети за гасене на пожар - ако не се лъжа АН-2, ама ги бракувахме с надежда от ЕС да ни дадат безплатно такива дори не second, a third hand. Само че страните от Евросъюза излязоха циции и сега нито "анове", нито бойни самолети. Още си пазим 5-6 МИГ-ове и "Сухой" и с тях ще се отбраняваме от външни и вътрешни врагове... Еврочиновници, политици, дУпетати и магистрати бол - с лопата да ги ринеш, ама те нито пожар ще гасят, нито държавност пазят, нито пък закони като хората създават дето казват хората Хубава работа, ама българска.

90

Анонимен

преди 11 години

Хайде искайте самолетите, стига сте се правили на пожарникари. Видяхме ви колко ви бива в гасенето на пожари, толкова, колкото ви бива и в управлението на държавата.

89

Анонимен

преди 11 години

у нас и една пожарна каруца няма. Всичко са опоскали.

88

Анонимен

преди 11 години

да,ако беше в Македония,досега да е угасено....

87

нека гори-началник

преди 11 години

Чакали друг транспорт половин час, накрая ги натирили да се качат пеш. Крум бил от щастливците, които носят само с лопата и раница,Имало и пожарникари, всеки от които пренесли: желязна туба с бензин, моторна резачка, кирка, лопата, раница, каска, тежко облекло, ботуши, и т.н.ТРИ ЧАСА И ПОЛОВИНА в нечовешката жега стигнали до целта си По принцип планирали: един екип, който да гаси отдолу на пожара и ляво/ дясно и един да се качи горе, за да използват рекичка, от която да източат вода.Вторият екип тръгнал, но за да стигне до река, се налагало да преминат през самия пожар, защото имаше скат и просто нямаше как.Най-после се добират до въпросната рекичка. Правят и невъзможното помпите да заработят. Според Крум дебита, който се влива в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите.Доброволците мили на 100-тина метра над пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи и вода за безпроблемна работа на помпите. Младежите окастрят и дърветата, за да може безопасно хеликоптерът да донесе помпата и оборудването.Доброволците са изпълнили всичко необходимо и започнали да чакат, а пожарът с пълни сили наближавал към тях. Началникът им поне три пъти сигнализирал, че имат нужда от помпа.След ужасно трудната подготовка и безумно чакане, най-после се обажда някой, който казва: Ще ви изпратим помпата (и всичко останало) с КОН!Началникът на групата побеснял, пожарникарите били с просълзени очи, а някой просто се обадил и наредил на групата: Прибирайте се!Побеснелият Крум попитал професионалистите да не би да има технически проблем. Отговорът бил, че всичко е като по учебник. Просто никой не доставил необходимата апаратура. Крум пак попитал: Ако бяха я доставили, щяхме ли да успеем ? Отговор не закъснял: Не само ,че щяхме да го загасим!ЦЕЛИЯ! А щяхме да го НАВОДНИМ огнището.Единственият извод след зверския труд и безумното чакане на младежите като Крум Фильовски и пожарникарите е, че: НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА! Някой просто желаеше пожарът да върви нагоре!

86

НИКОГА!

преди 11 години

ТОВА АКО СТАНЕ СЕ ПРЕКРЪСТЯ СОЛОМОН И ОТИВАМ В АЗИЯ !

85

Немо

преди 11 години

Изпращахме огнеборци в половината свят да помагат за гасенето на чуждите, а нашите си пожари не можем да угасим (или пък не искаме).Въпросната ситуация, погледнато философски, е доста симптоматична за родната ни действителност.В икономически план (макро), също сме водещи и дори си позволяваме да даваме оценки и напътствия на други държави.Да,не може да ни се отрече, че успяхме да приучим "магарето да яде камъни", остава да се обзаложим, дали ще умре...или ще избягаВие как мислите?

84

Анонимен

преди 11 години

Blagodarim Makita ama Lainena Pomosht ne Shem.Egati lizemerieto......Vsi4ko praite za da 4ernite Bulgaria a sea pomosht predlagate....Ne vi q shem no i NIE nqma da vi pomognem kogato doide nujda....Nali se otrekohte ot Bulgaria opravqite se sami.........

83

Анонимен

преди 11 години

Най-после нещо разумно от македонското правителство. Дали обаче не е късно, тъпите политици настроиха двата народа един срещу друг.

82

Пирин

преди 11 години

Хайде пак разправяйте, че в Македония мразят българите и правителството им е българофобско !

81

ПЕНКИЛЕР

преди 11 години

ЯЗЪК,ЧЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ПО ПРОФЕСИЯ Е ПОЖАРНИКАР, ПРИ ТОВА С ТИТЛА. КАКТО СЕ ОКАЗА И ТОЙ ПРЕПИСАЛ ОТ АНГЛИЙСКИ И РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ ДОКТОРАТА СИ.А НЕ ВЛАДЕЕ ЕЗИЦИТЕ.ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ(НА УНГАРИЯ) СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ЗА ТАКОВА ПЛАГИАТСТВО.МАКЕТАТА НИ НАПРАВИХА ЗА СМЯХ. ТАЗИ МУТРА ЗА НИЩО НЕ СТАВА. ОСВЕН АКО БЛИЗКИ ДО НЕГОВИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ НЕ СА ЗАПАЛИЛИ ГОРАТА ПО ДРУГА ПРИЧИНА.ОЩЕ ЕДИН ЩРИХ КЪМ ПОРТРЕТА НА МУТРАТА ПРЕМИЕР.ТАКОВА ЧУДО!!!!!!

80

Анонимен

преди 11 години

Чудно ... макетата (според нас - изостанали) имат самолети за гасене на пожари па ние (свръхнапредналите) си немаме нищо. Сея и друго .... руснаците са ни най-върли врагове (по заповед на прафителствата ни) и като така не мое очакваме да дойдат с десетина самолета и да изгасят горичката за час...

79

Ришко

преди 11 години

Това последния майтап от страна на Македония ли е ? Предлагат помощ на душманите си. Голем резил сме.

78

bg

преди 11 години

TO TVA OSTAVA DA ISKAME OT MAKEDONIA POMOSHT

77

НЕКА ГОРИ НЕМА САМОЛ

преди 11 години

Пълен хаос е, има министри, репортери... После си тръгват от тук и отиват при друга бригада, връщат се, непрекъснато ни гонят за интервюта". Така започва разказът на част от доброволците от с. Бистрица, които втори ден се включват в отрядите за гасене на пожара в резервата Бистришко бранище. ТРЕТИ ДЕН ОТ 50 ДЕКАРА СТАНАХА 250 ДЕКАРА. КАКТО БОЙКО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ТАКА ГАСЯТ ПОЖАРА ПО ГЕРБЕРСКИ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗГОРИ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ.

76

Анонимен

преди 11 години

Стига говорете глупости и политики ами благодарете, че хората помощ предлагат!

75

едно наум

преди 11 години

"Скопски агенти" палили горите в Гърция? 08 Февруари 2012 | 07:51Скопие, РМакедония /КРОСС/ Според данни на гръцкото военно разузнаване седем "агенти на Скопие" подпалили горите в Гърция през 2007 г., когато станаха едни от най-опустошителните пожари в страната през последните 20 години, съобщава гръцкият вестник "Кириакатики димократия", предава македонския "Дневник".Във вчерашния брой на гръцкия вестник са били публикувани "сигурни документи" с имената на хората от тази "7-членна група", които организирали пожарите през месец август 2007 година. Сред уличените са младежи от Скопие, Гостивар и Ресен, уточнява македонското издание "СкайТВ".Този документ е бил предоставен на тогавашния министър на отбраната Вангели Меимаракис и на заместник-министъра на вътрешните работи Панайотис Хинофотис, уточнява още "Дневник".Пожарите, както се посочва в статията, са причинени с цел дестабилизация и отслабване на Гърция. Групата е била поддържа и от няколко държавни служители, бизнесмени и наркокръгове.Припомняме, че тогава в пламъците загуби живота си 63-годишен мъж, а най-малко 269 хектара гори бяха овъглени./НИ/Copyright CROSS Agency Ltd.При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС"позоваването е задължително.

74

Анонимен

преди 11 години

до саня чист български говорят и най важното пишат на него.аз няма да ги съдя а нашите политици да купят павече хиликоптери ако искат и да прозведат .да купят германски те са най добри .

73

До турчин 99

преди 11 години

И за мизериите им ли да благодарим?Ти що не благодариш на кюрдите за предлаганата ''любов''?