28

до zeddd

преди 12 години

Човече , ти си тотален ***. Именно заради хора като теб държавата ни е толкова зле и никога няма да се оправим. Ти живееш още в комунизма.

27

Анонимен

преди 12 години

казва ли се някъде че тези съкровища преди са били на индианците и са откраднати от тях и че богатството на тези западни държави се дължи на ограбването на местното население от новооткритите територии ВЪРНЕТЕ ЗЛАТОТО НА ИНДИАНЦИТЕ ТО НЕ Е НА ИСПАНИЯ

26

онбашията

преди 12 години

обаче имаше някакъв текст в международното право, който третираше собственоста върху потънали или бедстващи кораби... имаше някакъв пай за който ги спаси, сигурен съм

25

онбашията

преди 12 години

е тя щатската съдебна система си е такава, тия да не падат от небето. да си регистрират компанията в китай и ще са рахат

24

Dublin do Pic

преди 12 години

Ако намерите някаква ценност - пари, исторически ценности, и т.н., то това трябва да се предаде на държавните органи и в определени случаи получавате някакво възнаграждение. И цяла Европа е така...ami zasto ne si svalis filmceto /Saxon gold hoard finding/-ima go v net-a i viz kak se resava kazusa v pravova DURZAVA, a posle go sravni s tova u bulgaristan-a...Sled tova moze i da osuznaes, ce nie ziveem niakude iz rannoto srednovekovie...

23

Dublin

преди 12 години

Ako sum az-prosto kazvam na suda,ce ste izsipia otnovo izvadenoto na miastoto, na koeto sum go nameril./ako sum bil umen da zapazia v taina mestopolozenieto mu/.I neka ispancetata da si go nameriat i izvadiat.Moze i da sum na zaguba, no pone ste mi e priatno da gledam fizionomiite im.Puk ako im vleze razum v glavata-da mi predlozat izgoden variant...:))

22

ka

преди 12 години

какво значи държава , държавата това сме ние , това че някой е на власт не значи че той е държавата , как така ще ми искат нещо което е в моя двор , значи двора и земята са твой ама те карат и данъци да плащаш за това и ако нещо си намериш трябва да го предаеш и да ти дадът некви проценти , по тая логика що не ми дадат процент за предполагаема находка пък като я намеря ще им я предам

21

Темерут

преди 12 години

Да върнат съкровището на индианците от Латинска Америка, е да... само, че вече няма даже техни далечни наследници живи, благодарение на испанските конкистадори, е там е проблема! А, даже и да имаше живи от тях, точно алчна Испания никога нищо не би им върнала, по-скоро би ги доизбила, ако има оцелели от тях!

20

zeddd

преди 12 години

До 23Да но ти си купил земята, т.е. повърхността, а не всичко надолу до центъра на Земята.За мен е нормално природното богатство да е на държавата.Не ги гледай САЩ, с техните промити меркантилни мозъци.

19

До №20

преди 12 години

Пич не си запознат.В щатите, ако намериш петрол в задния си двор е твоя собственост, защото си собственик на земята.В БЪЛГАРИЯ според конституцията природните изкопаеми са собственост на държавата, независимо кой е собственик на земята.Комунистическа история.Национализация в действие.

18

Наглите

преди 12 години

Деца, в статията е казано ясно: "ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИМАНЯРИ" и "Испански военен кораб",също и "Не уведомили Испания" Съгласно международното морско право съкровището си е испанско, а копанията "Одисей, където не си копал" са си едни пирати, лешояди и това решение няма да спре гадните им набези.

17

емо

преди 12 години

превенцията за давност и не заинтересованост защо не се разглежда.испания не е положила усилия и финанси за намирането на стоката..... не означав ли че не е заинтересована страна.не може някои да си е хвърлил парите и времето и изведнъж испания има претенци които с векове не се е потрудила за нищо....в решениеето според мен не се спазват основни принципи.....лесно е да изкаш на гърба на другия......СТРАНО....

16

Nemeca

преди 12 години

До 16:Испания е тази която съди американската компания. И я съди в САЩ, за да я задължи при решението на съда. А иначе американската фирма са прави, че испанците не си правят услуга. Толкова испански кораби са потънали, само че иманярите или ще продават на черно, или ще претопяват. Така, че правилно щеше да е Испания да поиска една част от 20, 30 процента. А останалото за компанията изкарала златото от морското дъно.

15

Хмм

преди 12 години

Има си международно морско право,в което тези неща са уредени.Ако си намеря 30 000лв. в отдавна спряна от движение кола,те мой ли са... или са на собственика на колата?Кораба е испански,златото си е испанско,че са го намерили някви американци.. голям праз... да не са го търсили...

14

до 3

преди 12 години

По закон ти притежаваш лозето, но само повърхността на земята. Всичко, което е под нея - съкровище, злато, петрол, газ и т.н. е на държавата, колкото и да е несправедливо. В България е така, но в САЩ например всичко си е твое. Който е гледал "*** в Бевърли Хилс" знае. Копнаха си градинката и бликна петрол и станаха милионери. Но аз питам - ако това съкровище си е на някого, който си го е заровил преди 2 години, пак ли е на държавата?

13

Петраки Петракиев

преди 12 години

Лани, докат загрибвах лозята намерих един налъм. Явно е бил на некой мой пра-пра дедо. Него къде да го дам, нали е държавен. Оти мноо се изпотих, го за една пара не си струва копането.

12

Анонимен

преди 12 години

Аз пък казвам, че съкровището принадлежи на избитите индианци и робите от плантациите от Америка. За к'ъв *** да го връщат на испанците. Я да го върнат на истинските собственици! Ба си и наглите робовладелци! Да го духат яко западните маймуни! Вече като нямат колонии кой ще ги хрантути помиите?

11

арбитраж

преди 12 години

Тук говорим за морско право,Дами и Господа.....

10

Темерут

преди 12 години

Доколкото знам, при намиране на голяма сума пари, или да речем гърне с жълтици, ако ги върнеш на държавата, би трябвало да получиш 5000 лева. Друг е въпроса, че това гърне жълтици изобщо не е на държавата. Просто държавата си присвоява всички ценности намиращи се на територията и по закон. Но това не е човешки, а държавен закон. Само се запитайте какво прави държавата за вас, и после и връчвайте намереното от вас. Аз от дете знам - кой, каквото си намери за него си е!

9

до 6

преди 12 години

И защо? Лозето си е мое, лопатата си е моя, аз си копая по моята земя. Какво общо имам с държавата в този случай?