12

Томас

преди 12 години

darcas аз пък мисля, че не може едни пияници и постоянни посетители на заведения като повечето студнети да оценяват доценти и професори. Безпорно има какво да се променя, но е несериозно един *** дето не е изкарал 2 лв през живота си, живеещ на гърба на родителите си, които го издържат да оценява професор.

11

Владко

преди 12 години

Има доста видове оценки за научната дейност на университети. Най-добрата според мен е коефициентът К = (сума брой публикации)/(сума брой цитирания на тези публикации). Ако се добави масовостта на приложение на разработката в реалния живот се получава ясна картина къде се намира научната работа на съответния университет.

10

asd

преди 12 години

Много ограничено е да смятате, че икономисти и юристи не създават добавена стойност. Ако предоставяш финансови или юридически услуги, например, си в обхвата на Закона за данъка върху ДОБАВЕНАТА стойност! Без икономисти и юристи забравете да има шанс за какъвто и да бил оред в тези сложни човешки взаимоотношения и системи. Забравете за наука, здравеопазване, пенсионна система, годишен отпуск, лукс и т.н. Без икономисти и юристи директно се връщамев средновековието.

9

До darcas

преди 12 години

Но не се знае дали студентите ще оценяват реално, или ще повишават своите оценки, за да се окаже, че са завършили по-престижен университет. :)

8

darcas

преди 12 години

Аз мисля, че е крайно време студентите да участват в акредитацията на вузовете с гласуване, защото те са клиентите и потребителите на техните услуги. Особено за платените специалности. Същото важи и за преподавателите. Минимум 50% от оценката за акредитация поне трябва да я дават клиентите.

7

Студент

преди 12 години

Ще е хубаво да разширят скалата и да променят критериите за оценка, защото в момента над 60 % от висшите училища у нас са с оценка "много добър". А да не говорим, че съществуват абсурди, като например професионално направление в даден университет, получило максималната оценка 5,00 от НАОА, да е на трето място в класацията на рейтинговата система на университетите, като е изпреварено от същите професионални направления на други университети, получили между 4,30 и 4,50 от НАОА.

6

Гошо Тъпото

преди 12 години

Акредитацията на всички ...вузове е задължителна,като се измерва основнoнаучната им...дейност.Затова и Академията за кратуни,тикви,пъпеши,дини и краставици(АКТПДК) в Кривунделово,на който аз съм...ректор,е пълен отличник.Игнатов се утрепа да ни...проверява,но научните ни трудове,монограми,студия и разработки са на високо интелектуално ниво и чест за всеки...западен университет.Що дини и пъпеши са...разрязани от комисиите,за да не се претупат....проверките.Usus est magister...optimus!

5

www

преди 12 години

Трябва да се премахнат измислените специалности от вида: Европеистика,... международни икономически отношения.... и др. Къде и какво биха работили тези хора с "дипломи". Крайно време е и програмите на обучение да се съгласуват с потебностите на пазара у нас ! ! ! В противен случай ще продължи безцелното "печатане" на диполоми притежавани от хора, които нищо не знаят и не могат ...

4

въх

преди 12 години

Сграда - 6 Преподаватели/ акъл - 6 Преподаватели/ морал - 2

3

www

преди 12 години

Съгласен съм , че 2/3 от университетите трябва да се закрият ! Проблемът е в ситемата. ВУЗ'овете получават субсидии на калпак и нямат интерес от качество, а от количество ( много студенти). как може да има по 3 - 4 приемни изпита за един университет !?!?! напливът е към обслужващите професии: икономисти, юристи... а къде останаха инженерните вузове ?!?!?! Това са професиите, които съдават принадената стойност ! Акцент трябва за техническите специалности.

2

Анонимен

преди 12 години

2/3 от ВУЗ-вете трябва да ги закрият. И без това българският бизнес не се нуждае от специалисти, ако не са сервитиори, IT инженери и общаци- за каква са му хилядите прависти, икономисти, педагози, инжинери,лингвисти и др. измислени,които само да се редят на опашка за безработни, за да им плащат колкото на тези едва дотикали средно образование. Който иска образование и реализация на Запад или в далечния Изток. Пък тези като искат и от 0 до 100 да сложат се същата смешка ще е образованието в БГ.

1

живко сталев

преди 12 години

Наприме някой университет да се конкурира за преподавател като Огнян Стамболиев или Кристиан Таков?!!Еми на такива гениални хора, колкото и да им даде даденият университет пак ще е малко.