17

5552

преди 12 години

Ако това е истина, това доказва въртенето на Вселената. Както и Земята се върти около оста си.Доказателство - на Земята циклоните (области на ниско атмосферно налягане) се въртят обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока часовниковата в Южното!Нищо чудно да има подобни движения и в по-голям мащаб.А самите галактики като форма много ми напомнят точно циклоните на Земята!

16

Л. с б.

преди 12 години

"А какво е Бог ... Апотеоз на непознаваемото?" Разбира се, нито решава, нито опростява, Викторе - само замества синтезирано тъжното признание, че не мога да прозра и - уви, зациклям, предавам се. Засега ... Или завинаги? Все пак единицата върху гугъл е мизерно малко и изтича ...

15

Виктор

преди 12 години

Най-малкото пък идеята за Бог решава нещо или опростява нещо.Наличието на Бог усложнява задачката най-малко два пъти.Същите въпроси, които задаваш за Вселената и материята могат да се зададат и за Бога.Ако го има какво е имало преди него, от къде е произлязъл и къде се намира ако Вселената е в него.Ако приемем, че може да същестува нещо първично вечно и самодостатъчно от къде на къде това нещо да е по-сложното нещо?

14

Поправка

преди 12 години

Коментар 11 на "Луд с безсъние" е адресиран до 10, а не до 6 ...

13

vandal

преди 12 години

физиката заби в мно грешна посока ше се осъзнаят *** вече сички физици ше бъдат програмисти

12

Мен

преди 12 години

Номер 7 - около собствената си ос - собствената, ос, ос, собствената ос, собствената, ос, ос...

11

Луд с безсъние

преди 12 години

До 6 - Напротив, - казваш ти - тук няма никаква философия, а физика и математика в най-чиста форма. Щастлив си, мисля аз, че можеш така уверено да заявиш какво има и какво няма тук. Тук - най-малкото, има материя, която не знаем откъде се е взела изначално. Тя е в немислимо огромни количества. Какво биха могли да кажат за това физиката и математиката в най-чиста форма? Ако тази материя се е взела отнякъде, то откъде? А там, откъдето се е взела, как е попаднала - в каквато и да е форма? Ако в изследванията си физиката опира до идеята за Бог, когато проблемите пред нея станат непреодолими без негова помощ, не виждам как тя ще се справи самостоятелно - макар и в тандем с математиката. А какво е Бог ... Апотеоз на непознаваемото? Ако намесим енергията - в най-чиста форма дори, необяснимото си остава все така необяснимо. А по отношение на необходимата идея за Висш разум физиката и математиката явно не достигат. Но - кураж, знанията се натрупват количествено капка по капка, а както казваха някога, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Ако някой прекрасен ден успеем да хвърлим и един поглед отвън върху Вселената ... Макар че какво значи да си извън Вселената, та да й хвърлиш поглед? Божеее ... Ето, и аз опрях до Бог.

10

До 6

преди 12 години

Напротив тук няма никаква философия, а физика и математика в най чиста форма. Темата е много обширна, но във Вселената като цяло действат определени общовалидни физични закони.

9

някой

преди 12 години

До: номер 4Интересен въпрос наистина. И също толкова безсмислен. Както въпросът има ли Бог или няма. Има ли вечен двигател (перпетуум мобиле) или няма.За отговор можем да се обърнем както към философията, така и към математиката.В математиката има точни дефиниции за нула и безкрайност. Има и формули за решаване на уравнения с нула и безкрайност. Всяко число разделено на нула дава безкрайност. Много формули навеждат на мисълта, че двете са всъщност едно и също нещо с различен облик.

8

До 6 Анонимен

преди 12 години

"Дааа, истината е някъде там" - казала дълбокомислено блондинката, докато се гледала в огледалото ...

7

мхм

преди 12 години

"Ако обаче при раждането си Вселената се е въртяла около определена ос"Въртяла се е спрямо какво?

6

Анонимен

преди 12 години

Евала, Луд! Радвам се, че си наясно със себе си. За по - задълбочените : има доста научни филмчета, в които световно-известни физици изказват на пръв поглед неправдоподобни теории. Колкото повече гледаш / учиш / изследваш, толкова повече осъзнаваш, че нещата въобще не са такива, каквито си ги представяме и се оказва, че не физиката, а философията е водещата в опознаването на Вселената. Затова и толкова правдоподобни и неправдоподобни статии се публикуват, но истината е някъде там!

5

Луд с безсъние

преди 12 години

Прекрасно е, че капват капчици знание, макар и периферно, макар и непонятно за повечето от нас. Но продължителността на човешкия живот очевидно е несъизмерима с тази на Вселената - да речем, че е единица върху гугъл от нея. Тъй както капват тези капчици, един човешки живот е нищо, за да се посъберат. Животът на човечеството е друго - той продължава много по-дълго, да речем милиард пъти по-дълго - т. е. единица върху гугъл по милиард. Е, на практика пак единица върху гугъл. Ще се понатрупа знание ... Човечеството ще къта тези капки, докато връхлетят вселенските стихии - за които то междувременно ще е понаучило доста, и ги отнесат заедно с човечеството. Язък за усилията, макар че какво значение ... Аз текущо предпочитам да си вярвам в Бог - той е голямата работа, той знае и може, неговата единица върху гугъл е по-голяма от моята. Но от друга страна Вселената е невъобразимо огромна - ако нашата планета е единица, Вселената като нищо си е гугъл - че и повече. Няма как един Бог да върти цялата Вселена, вероятно има някаква йерархия и нашият си е местен Бог - нещо като кметски наместник. Така че в кого вярвам какво значение ... Явно ще се живее с каквото може, та е по-добре все пак да се понапъне човек, да му попросветне кое накъде се върти, какво аджеба се върти, от кога се върти и какъв номер ще му извърти. А на малцина капкосъбирането очевидно доставя някакво непонятно удоволствие - почти сладострастно. Да им завидиш ... Те не вярват ли в Бог? И в кой?

4

наблюдател

преди 12 години

Супер интересен е въпроса - от къде се е появила самата вселена, и как?

3

до saintist

преди 12 години

Като се научиш на правопис (scientist), и учиш още малко след това... може и ти да получаваш толкова.

2

saintist

преди 12 години

Ех, как искам и аз да изследвам на къде се въртят галактиките и да ми плащат по 100 хил. годишно :-)

1

vandal

преди 12 години

боли ме фара