43

1111

преди 12 години

И какво по-точно трябваше да "пипнат" по банките според вас?

42

Дани

преди 12 години

Не пипнаха банките, които задушиха бизнеса, отнемат бизнес и не предлагат никакви антикризисни мерки, нещо което правят банките в Европа. Правителството трябва да се намеси, защото само бизнеса ще изкара страната от кризата

41

dani

преди 12 години

Не пипнаха банките

40

vitalius

преди 12 години

До 38Има разлика между количеството продукция което работника може сам да произведе с еденица труд, количеството което може да произведе използвайки инструментите, инфраструктурата и knowhow-то предоставени му от работодателя. Това което един работник произвежда с еденица труд за работодателя, е производителността на работника плюс капитала на работодатъеля. Истинската производителност на работника е това, което той може да произведе сам.

39

vitalius

преди 12 години

Едно нещо(продук услуга или труд) струва толкова за колкото межеш да го продадеш. Няма значение колко усилия си хвърли, ако е безполезно, хората няма да си дадът парите за него, а ако е качествено и е това, което хората искат, те могат да дадът доста пари за него.

38

ния

преди 12 години

За уточнение: прозводителност на труда не е разликата между себестойност и продажна цена/ това е печалба /, а количеството продукция произведена с единица труд. Моля, който не разбира икономическите понятия да не се изказва!

37

vitalius

преди 12 години

Относно стойността на труда и себестойността на продукта - труда на шивачката струва толкова, колкото тя може сама да изкара с този труд. Ако тя може сама да изкара повече отколкото и плащат, нека да напусне и да работи за себе си никой не я държи насила. Тя работи за някой друг(а не за себе си), защото той и плаща повече, отколкото тя сама може да изкара със същия труд. Тоест той и плаща повече отколкото трудът и струва.

36

Анонимен

преди 12 години

Аман о интернет експерти. И какво предлагаш да се направи с минималната заплата? Да не си въобразяваш че политиците като напишат на хартия че заплатата не може да е по-малка от "X" и това магически ще направи всички по-богати?Увеличаване на минималната работна заплата увеличава само безработицата и сивата икономика, а не доходите, защото работодателите не могат да си позволят легално да наемат хора, които не могат да заработят една минимална заплата.

35

Sid

преди 12 години

Айде,да не се изказвам и аз,че пак ще ме нарочат за комунист.На времето ни викаха,че"Кой не скача е червен" ,а сега кой не е с Герб непременно е червен.Имам подозрения,че същите тези използват недоволството към себе си за да останат във властта създавайки си партии уж конкуренти.Отдавна са ни хванали цаката.В България избори се печелят с омраза.Истината е че ако няма омраза и интрига няма да има изб.активност.Така ще бъде докато Българите не се научиме да гласувама "ЗА" някого,а не "ПРОТИВ"няког

34

Анонимен

преди 12 години

Думичката е само една:ОСТАВКА!

33

от 27 до 31

преди 12 години

прав си, също така бавят или не връщат ДДС. За съжаление това е постъпка, за която ще си платят на изборите. Според мен го направиха, защото искаха да пресекат схемите, които се разиграваха от години.....и покрай сухото изгоря малко мокро. Но гледайки алтернативите за мен те са най-малкото зло.

32

Аз

преди 12 години

Тая жалка държавица все още е пълна с ***, които искат само да ядат и да акат, за някоя чужда сметка.

31

Мнение

преди 12 години

ГЕРБ за тези две години спряха плащанията към бизнеса. Хората по фирмите изнемогват от безпаричие, защото Вдянков спря да плаща доставените стоки по обществени поръчки. Та имам въпрос, как се е подобрило положението и работата на подобни фирми? Няма плащания, няма заплати за служителите, няма нищо. Хората се чудят как да живеят.

30

Последно

преди 12 години

До 27 - напълно съм убеден, че какъвто и бизнес да имаш, с каквото и да се занимаваш, колкото и да си докарваш, ти също губиш от това, че българите масово обедняваме. Няма как човек да живее щастливо и богато, ако къщата му е в беден квартал. Затова въпросът с минималната работна заплата трябва да бъде въпрос на всички хора, независимо каква заплата получават.

29

gost

преди 12 години

Eдно голямо нищо.........това са направили герб.....

28

Анонимен

преди 12 години

Не съм експерт. Просто се грижа трудът ми да не отива на вятъра. Ако всеки го прави това нещо, не би гласувал за някой, който му говори празни приказки, нали? Ако в България всички развием нетърпимост към празните приказки, тогава няма да ни лъжат толкова лесно, нали ? Или се лъжа ...За съжаление трябва да полагам все повече и повече усилия, да работя все повече и повече, за да мога да задоволявам гнусните крадци от т.нар. политическа класа, която избирателите бетонират, гласувайки, без да мисля

27

До експерта

преди 12 години

Така ще ти викам вече:) След като знаеш и можеш, направи партия и ще гласувам за теб:) Така и не го назова този експерт поименно, защото е лесно да кажеш, че някой не става, ама след това ...... мълчиш! Или дрънкаме празни приказки да ни минава времето. А за мен не се тревожи, аз каквото мога си го правя и съм доволен от заплащането си. Не е 100евро на ден, но си е колкото заслужавам. Хайде със здраве:)

26

Едн пример - 2

преди 12 години

ниска производителност на труда. И българинът, щото си е *** по природа, свежда глава, и си казва: Еми, да, аз се напивам в сряда, сигурно ми е ниска производителността на труда. А никой не си дава сметка за едно просто нещо: заплатите ни са по-ниски от тези в Китай (вече!), а продукцията, която реализираме, се продава на западноевропейски цени! Кой печели от това? Като си отговориш на тоя въпрос, ще разбереш дали трябва да "харесваш" някого, за да гласуваш за него.

25

Един пример

преди 12 години

Един пример само за това колко е важно човек да има елементарни познания по икономика: що е то производителност на труда? Това е съотношението между себестойността на продукта, който се произвежда с труда и неговата реализация на пазара. Каква според теб е производителността на труда на шивачка, която за 260 лв. месечно шие дрехи, които след това чорбаджията продава за десетки хиляди евро в чужбина ? Висока, нали? Само че понеже хората са неуки и се оставят да ги обвиняват, че били с ниска

24

Минимална работна

преди 12 години

Да не уронва достойнството на наемниците. Да, има вече и някои едри капиталисти, които са собственици на средствата за производство. Те имат интерес от плоския данък, но всички останали, които са собственици единствено на някакви лични способности, които отдават под наем на работодателите, нямат интерес от него. Прави ги по-бедни, особено в условията на такава ултрадясна фискална политика.