40

аз

преди 12 години

щом задачата е текста да е непознат , защо някои деца си спомниха че са го учили в 3 или 4 клас? кой предложи текста на С.ИГНАТОВ ....ДОКОГА НЯКОИ ХОРА ЩЕ СЕ ДОКАЗВАТ КОЛКО СА УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ЗА СМЕТКА НА ДЕЦАТА НИ?

39

Седмокласничка! ;)

преди 13 години

Текстът наистина е хубав, философски, но за преразказ не става. По прнцип съм доста добра в тези неща, а не ми беше толкова лесно да запомня текста - прекалено много детайли. Не отричам, че нивото на децата в България не е особено високо, но според мен разказът е труден не само за слабите ученици. Не знам кой и какво цели да се докаже с този текст, просто е глупаво. Така че не обиждайте седмокласниците - не трябвало да се даде тест и преразказ в седми клас... А какво? Интерпретация на Шекспир?!

38

. . .

преди 13 години

И според мен това произведение не е подходящо за преразказказване особено ако трябва да се преразкаже от седмокласници, та те още не са осъзнали на кой свят живеят камо ли да вникнат в дълбокия смисъл и философията на разказа :Х това е недопустимо .. от толкоз произведения това ли избрахте бе??

37

nqkuf

преди 13 години

ne revete prerazkaza si beshe bahti lesniq...nali zn.. koeto go zn e lesno koeto ne e trudno ;)

36

АнонимкааВ

преди 13 години

Това е въпрос на подготовка. Ако не си учил-разбира се, се преразказа ще е гаден, но ако си учил-няма никак да те затрудни ;) Не може постоянно навън или пред компютъра (във фейсбук)... Мили деца, багажа в главата ви не се налива с канче.. :)

35

merian

преди 13 години

Тогава учителите ли са виновни?

34

Седмокласник

преди 13 години

Невероятно, но факт. Текстът ми беше много интересен, отначало, когато му чух заглавието, помислих, че това ще е поредната безсмислена простотия, в която се разказва за любов и пр., т.е., която няма да ни бъде интересна. Но после се заслушах, стана ми интересен и смятам, че се справих добре. Не зная защо не одобрявате текста като подходящ за изпита. На мен, както споменах, страшно ми хареса и го запомних почти целия, с изключение на няколко съвсем дребни детайла.

33

майка

преди 13 години

Всъщност, изборът на този текст в частност прекрасно илюстрира ставащото в нашето образование като цяло - заради неадекватността и некомпетентността на министър и чиновници децата сега ще намразят, отхвърлят и няма да искат да познават стойностния иначе и прекрасен Стратиев. Може ли да дадеш такъв текст на 13-годишни деца!??! Е точно така прогнилата ни образователна система бълва некачествени и неграмотни "зрелостници". И за това не са виновни децата!

32

Анонимен

преди 13 години

(finger) !!!

31

Валя

преди 13 години

До Вероника. Вероника, след като сте учител би трябвало да членувате правилно думите - текстЪТ е страхотен. Оставам си на моето мнение /и аз съм учител/, изразено в коментар 20. Проблемът не е в речника и изказа /макар и те да са проблем/, а в това - как ще преразкажеш от неутрален разказвач отделни моменти. Неутралният разказвач ще включи ли гледната точка на момчето и как - това е интригата на текста, за която, убедена съм, и в министерството не са помислили. Отделно детайлите и финала...

30

седмокласничка ;]

преди 13 години

Еми аз бях на изпит днес и всички като чуха,че това е текста, изпаднаха в паника. Много трудно се преразказва ,особено от името на неутрален разказвач, така че не обиждайте седмокласниците ! А и тая промяна от единствено в множествено число беше просто ;xx. Все пак за 90 мин. трябваше да напишем преразказа 3-4 листа голям формат, първо на чернова и после и на белова.....

29

Вероника

преди 13 години

Учител съм и смятам,че текста е страхотен.Това,че децата нямат богат речник и смислен изказ не прави разказа "гаден".

28

Квестор

преди 13 години

Прекрасен текст за четящи и мислещи хора, каквито, за съжаление, не са нашите ученици! Силно затруднени, объркани, неразбиращи- това е моето впечатление от децата, които писаха!За анализ- да, за преразказ- много детайли...Хубаво е, че летвата е висока, но нивото на децата, макар и в голям град...не е високо!Казвам всичко това с огромно съжаление!

27

стилистично безумие

преди 13 години

"Улицата много го уважаваше, а ние, децата , ( неясно е какво е имал предвид авторът - "се чудехме", "се питахме", "недоумявахме"... и пр. други синонимни глаголи) защо не отиде в цирка да се показва като онзи, който тежи триста килограма и от панталоните му може да се направи корабно платно."Много странно изречение - "изядено" му е едно цяло сказуемо и е пълно с пунктъационни грешки.

26

ретро соц. символика

преди 13 години

Разказът е пълна глупост като учебна задача. Алегорията за птиците с алени сърца, за псевдоистинските будители, е РАЗБИРАЕМА САМО ЗА ПОКОЛЕНИЕТО ЖИВЯЛО ПРИ СОЦИАЛИЗМА. човекът никога не лъжещ, алените сърца, услъжливите сеседи... всички те може да се свържат с представите на тогавашната интелигенция за обществото - рояците АБПФК, присламчили се към приписващите си заслуги за свободата и принудата угаждайки им, да излъжеш дори и в себе си, То бива, бива ретросоц. МОДА, ама пък чак дотолкова!

25

12

преди 13 години

Мисля,че текстът не беше лесен за преразказ с такава дидактична задача-от името на неутрален разказвач.Децата писаха,но мисля,че не се справиха кой знае колко.Тестът също беше труден за децата от малцинствата,които не владеят добре български език,а като се има в превид,че те не са никак малко...

24

Антоанет

преди 13 години

Напълно подкрепям мнение 19 и 20! За пореден път беше доказано, че образователна система няма, а само егоцентрици като г-н Министър, които се искат да се доказват пред седмокласници!

23

лай-лай кучка

преди 13 години

Децата ни са добри и знаещи. Ще се справят !Образователната ни система куца, тя е за окайване.

22

НЕ Е ДОБРЕ

преди 13 години

Разказът е от книгата"Самотните вятърни мелници".Прекрасен е ,красив, със сериозен философски замисъл за морално-етичните норми.Съгласен съм с 19 -не е добре за преразказ,виж за анализ е перфектен.Журналист съм,чета много и мисля ,че обучението и изпитването по литература са мноооого далеч от добрия стандарт.

21

Азъ

преди 13 години

Защо са дали Стратиев на децата?Да знаят,че е имало и такава България?