230

Бълвочгария.бг

преди 13 години

Боков, стихотворението на Далчев си е много хубаво. Дали ти или твоя полу-*** син/дъщеря не са измислили какво да напишат по него е друга тема.

229

Elijah

преди 13 години

Боков, знаеш ли че този "дъртак, страдащ от манио-депресивна психоза" е на 22 години когато пише "Книгите"(1926г). Освен това, проследявайки биографията му, можем да видим, че той става един от най-авторитетните творци на времето си и без негово одобрение нищо не се публикува. А относно любовта, е, имал си е (по-късно от 1926, когато , пак казвам, е на 22) (май през 39 беше) жена и 4 деца...

228

;_

преди 13 години

Уж си запозната, пък "Песен за човека" не е на Смирненски, а на Вапцаров. Браво на теб, после пак говори за примери и това, че учениците незнаели и неразбирали ;)

227

Боков

преди 13 години

Първо-Темата е нарочно, а не случайно избрана. Набляга се в посока изпели отдавна песента си поети. В творбата на поета-сантименталист, не се говори НИЩО, представляващо интерес от страна на изучаващите литература ученици, само празни бръщолевения на дъртак, страдащ от манио-депресивна психоза в напреднал стадий, пъпли с блудкава сантименталност на старик, кахърещ се, че му липсва любов. Разяждан е от мисълта за несполучлив личен избор.

226

nzim

преди 13 години

И идея си нямаш тази "грешчица" какъв смут внесе в училището ни. Спорим с квесторите и учителите, те спорят с нас, че МОН така казва. Добре, че за десетина минути се оправи проблемът, че щеше да стане лошо.Иначе матурата беше сравнително лесна. Темата беше благодатна и по-скоро ме затрудниха въпросите по български, отколкото по литература :D Но ще видим как съм се справил. :)

225

Baba Vuna

преди 13 години

В първоначалният вариант и този на МОМН с отговорите забелязах грешка :) . В стария пише вижте текста на 5 стр а в новият вижте текста на 6 стр

224

майка на зрелостник

преди 13 години

Успех на дъщеря ви! Моят син сподели, че Далчев нито го е зарадвал, нито го е притеснил - избрал е да пише есе и смята, че се е справил добре. Тестът му се е сторил лесен. (Отбелязвам само, че учи в СМГ, а не в някоя езикова гимназия, където повече наблягат на хуманитарните дисциплини). Следващият ни изпит е по английски език, в четвъртък.

223

8-ия ден

преди 13 години

Е, днес много писахме и хвалехме и критикувахме, ожалвахме и се радвахме на темата...Децата приключиха, оказа се,/поне от моята зрелостничка - абитуриентка/, че много се е зарадвала на Далчев !По-скоро в някои от другите две части на изпита е имало въпроси, за които може да се поколебае човек кое да определи като вярно.Подценяваме децата си - дано този изпит им донесе много добри оценки !До другата матура !За нас - тя е по френски....

222

Анонимен

преди 13 години

До 225Госпожо/Господине,Смятам назидателния ви тон към 223 за неуместен. Всеки има право на мнение и на собствено тълкуване на нещата. Нали хубавото на литературата е, че докосва душата на всеки - по РАЗЛИЧЕН начин. Реакцията на 223 показва, че творбата не го е оставила равнодушен и го е подтикнала да изрази ПОЗИЦИЯ. Дано да е успял да я защити добре в есето си. Аз не споделям тълкуването му, но мисля, че трябва да сме толерантни към чуждото мнение, дори когато не съвпада с нашето.

221

Анонимен

преди 13 години

До 227Госпожо/Господине,Смятам назидателния ви тон към 225 за неуместен. Всеки има право на мнение и на собствено тълкуване на нещата. Нали хубавото на литературата е, че докосва душата на всеки - по РАЗЛИЧЕН начин. Реакцията на 225 показва, че творбата не го е оставила равнодушен и го е подтикнала да изрази ПОЗИЦИЯ. Дано да е успял да я защити добре в есето си. Аз не споделям тълкуването му, но мисля, че трябва да сме толерантни към чуждото мнение, дори когато не съвпада с нашето.

220

до 225

преди 13 години

Това е трябвало да ви научат в училище да мислите и да виждате малко по далече от носа си . Далчев говори за интелектуалната самота , за познанието като окови на човека , за двойствената природа на познанието (опознаването и същевременното очуждаване от света). Ако мислиш за символите и не четеш буквално може и да видиш каква е драмата на лирическия аз - ето затова никога не би видял зазидания балкон от "Балконът" ..

219

Анонимен

преди 13 години

Това за отрицанието на книгите в стихотворението си е ваше тълкуване. Някой друг може да не го възприеме чак толкова буквално. Но при всички случаи, след като пишете есе, можете най-спокойно да представите гледната си точка на несъгласие и възмущение от автора.

218

Анонимен

преди 13 години

Само да ви попитам дали според вас е нормално на матура по български език да се разсъждава върху произведение, в което се поставя проблемът за вредата на книгите и че те ни ограничават??? И аз днес бях на матура и докато пишех се чудех, що да безумие е това?? Що за безумие е да отричаш книгите и да твърдиш, че те ограничават света ти??? Не е ли по- добре да пишем върху истински проблеми за велики герои и събития, вместо за състоянията на Далчев и чувствата му на "жалка ***"????

217

Анонимен

преди 13 години

Че ние имаме ли някакви стойностни съвременни автори, които да заслужават подобно внимание?

216

h1rmi

преди 13 години

Определено има нужда от промяна на авторите, които се учат в училище. Не може най-съвременният в учебниците да е от преди 50 г....

215

Elijah

преди 13 години

Ами аз зимните дюли ги свързвам с броеницата(заради сравнението) и от там за безвремието, монотонността...А може да е, че жълтия цвят е цветът на болестта и по този начин пък да символизират замирането на времето (как беше- "лежат умрели часовете") и пр. :)

214

Elijah

преди 13 години

Е, как ви се стори? Лично на мен Далчев ми допада, но като цяло ми се стори, че теста има доста гаднички въпроси. Обобщено - наш'та матура си беше по-трудна от миналогодишните...

213

Анонимен

преди 13 години

Преписахме. Не е гордост ама... Пък щом някои мислят, че е лесно да откриеш, какво символизират жълтите зимни дюли ( давам пример със "Стаята") , негов проблем...

212

Анонимен

преди 13 години

Добре, че не се падна Дебелянов или Яворов ...

211

Анонимен

преди 13 години

Dal4eff, разсмя ме. Благодаря. Чудесна трансформация! В този осъвременен вариант едва ли някой ще има проблем да го разбере.