25

Бай Петко

преди 13 години

Кмете , кметеее, ако бях на твое място щях да поканя за моя сметка онзи германец и неговата българска ***, които лаеха, че никога не е имало Баташко клане и щях да ги накарам на колене да целунат черепите на загиналите за свободата на МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Това заслужават тези ***. Вечна памет на изкланите !!!

24

до 24

преди 13 години

Ей изроде , ни никни там където не си посят.Не давай мнения където не си компетентен.Бегай към *** (турските) форуми да бълваш там простотий.

23

Tina

преди 13 години

Да почиват в мир! И дано се молят за нас пред Бог...

22

Eнесай

преди 13 години

Какви мъченици, какви герои, какви....? Вече и българите признават че е нямало Баташко клане!

21

koko

преди 13 години

NAI-POSLE ! DOIDE VREMETO DA SI KANONIZIRAME JERTVITE OT ROBSTVOTO ,MAKAR NE I VSI4KI !

20

Българин

преди 13 години

ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК(Разказ от едно дете)От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак ?Хе, там зад горитемного е далече,нямам татко, майка: ази съм сирак,и треперя малко, зима дойде вече.Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя, а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съвземе.Като ги изклаха, чичо, аз видяхС топор ги сечеха, ей тъйна дръвника;А пък ази плачех, па ме беше страх.Само бачо Пеню с голям глас извикаИ издъхна бачо А един хайдукбаба ми закла я под вехтата стряхаи кръвта протече из наший капчукА ази бях малък и мен не заклаха.Татко ми излезе из къщи тогазс брадвата в ръцете и нещо продумаНо те бяха много; пушнаха завчаси той падна възнак, уби го куршума.А мама изскочи, откъде не знам,и над татка фана да вика, да плачеНо нея скълцаха с един нож голям,затова съм, чичо, аз сега сираче.А бе много страшно там да бъдеш ти.Не знам що не щяха и мен да заколят:но плевнята пламна и взе да пращи,и страшно мучеха и кравата и волът.Тогава побегнах плачешком навън.Но после, когато страшното замина-казаха , че в оня големи огънизгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.И черквата наша , чичо, изгоря,и школото пламна, и девойки двестестанаха на въглен - някой ги запряТа и много още дяца и невести.А кака и леля , и други женимъчиха ги два дни, та па ги затриха.Още слушам , чичо, как пискат они!И детенца много на маждрак набиха.Всичкий свят затриха ! Как не бе ги грях?Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.Той пари с котела сбираше за тях;но поп Трендафила с гвоздеи коваха!И уж беше страшно , пък не бе ме страх,аз треперех само, но не плачех веки.Мен и други дяца отведоха с тяхи гъжви съдрани увиха на всеки.Във помашко село, не знам кое бе,мене ме запряха нейде под земята.Аз из дупка гледах синьото небеи всеки ден плачех за мама , за тата.Но поганска вяра да чуя не щях!По-добре умирвах , но не ставах турка!Като ни пуснаха , пак в Батак живяхПодир две години посрещнахме Гурка !Тогаз лошо време и за тях наста:клахме ги и ние , както те ни клаха;но нашето село , чичо, запустя,и татко и мама веки не станаха.Ти , чичо, не си чул заради Батак?А аз съм от тамомного е далечеДва дни тук гладувам, щото съм сирак,и треперя малко ; зима дойде вече.

19

Петър Николов

преди 13 години

В случая не става дума за насаждане на омраза. Канонизацията на мъченици не е нещо ново и трябваше да се случи отдавна. На хората, отричащи клането, ще препоръчам да поговорят с по-старите местни жители, които още помнят разказите на дядовците си. Омразата между религиите се насажда от отделни хора, а не от св. Синод. Христос е казал да обичаме враговете си, но все пак това не значи да не зачитаме мъчениците за вярата си. Тези, които обвиняват Църквата в провокация са истинските провокатори.

18

***

преди 13 години

Гледано от нашето място, Батак напомняше нещо сходно с развалините на Херкулан или Помпей - пише Макгахан. - Не беше оцелял нито един покрив, нито една стена. Всичко беше маса от развалини, сред които се издигаше и достигаше до нас дълбок, оплакващ стон, подобен на оплакването, с което ирландците изпращат своите мъртъвци. Стонът изпълваше малката долина и се възнасяше във вой. По-късно, когато влязохме в градчето, ние разбрахме този звук. Отново погледнахме грамадата от черепи и скелети пред нас. Забелязахме, че всички те са малки и че парчетата облекло, смесени между тях и пръснати наоколо, бяха части от женски принадлежности. Тогава всички те са били жени и момичета. От седлото на коня преброих над сто черепа без да включвам тези, скрити под другите кости на страхотната грамада, нито тези, разпилени надалеч из нивите. Почти всички черепи бяха отделени от останалата част на костите, почти всички скелети бяха без главиТези жени до една са били обезглавени..."Макгахан не се поколебал да опише и потресаващата картина, посрещнала го в черковния двор: "Влязохме в черковния двор. Миризмата тук беше толкова лоша, че беше почти невъзможно да се пристъпи... Погледнахме вътре в черквата, почерняла от изгарянето на дървените резби, но все още запазена, без особени повреди... Това, което видяхме вътре, е ужасяващо до безумие дори за мигновения поглед. Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половината самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Това беше ужасяващо зрелище - зрелище, което ще ни преследва цял живот... малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ; бебета, които са умрели, учудени от яркия блясък на сабята и червените ръце на свирепооките мъже, които са я размахвали... Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен. ... Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. ... Върнахме се обратно, отровени и убити, с виене на свят, доволни да излезем отново на улицата и да напуснем страшния дом на чумата..."

17

eва

преди 13 години

Кому е нужно това? Какви светци и защо? Никой не отрича случилата се трагедия, но за мен цялата тази история с канонизирането е дооооста пресилена.

16

Шоп

преди 13 години

Смесването на религията с политиката дава като резултат гражданско разцепление, каквато е и целта на тези руски агенти - синодалните старци.

15

БОТЕВ ПЛОВДИВ

преди 13 години

БАТАК НЕ Е МИТ

14

1

преди 13 години

Господа от "Днес" пишете от кого са убити тези хора, защо мълчите по този въпрос? Защо не пишете, че са изклани от турците? Това поредното навеждане ли е от ваша страна към управляващите предатели? Вчера магистрала "Люлин" се открива под звуците на турски маанета, според вас това не е ли позор?

13

Петър

преди 13 години

Ще присъстват от Светия синод и представители на много църковни общности от чужбина , обаче "български" държавни мъже нямааааааа! То , ние въобще имаме ли такива , че и да са патриоти на всичко отгоре...........?????

12

АЗ

преди 13 години

Околовръз населените места заобиколени от редовна турска армия не е давала пиле да излезе от селата. Вътре са пуснати малцинства да правят каквото си искат.

11

АЗ

преди 13 години

Вечна памет на мъчениците от БАТАК.

10

до 1

преди 13 години

Ятагана може да е бил турски ,но в Батак турци не е имало,а черкези,помаци и интернационален башибозук,но турците са виновни че не са спрели клането.Само преди 10 -години в центара на европа бяха разтрелани 4000 босненци пред погледа на мипоопазващите сили за 30 мин.-това не е клане, нали просто чистка от светите сърби от Босна.

9

Анонимен

преди 13 години

Фесове,***,***-това са антибългарите....те и слагат минуси..

8

СВЕТЦИ ,ЗА КАКВО....

преди 13 години

.....ОНИЯ ОТ БАРУТЕН И ТАМРЪШ......ЗВЕРОВЕ ЛИ СА....!!!!???.....И ТЕ СА БЪЛГАРИ!ВЕРСКИ МЕЖДУСЕЛСКИ РАЗПРИ .....ОТ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 100-ГОДИНИ!ТОВА СА ГЛУПОСТИ .....И ВСЯВАНЕ НА ВРАЖДИ МЕЖДУ ХОРАТА!!ДЪРТИЯ КОЗЕЛ МАКСИМ Е ....ОФИЦЕР ОТ ДС---*** СВИНЯТА ЧЕРВЕНА!

7

sas

преди 13 години

до МарияТе винаги са били светци в душата на българина. Още от деня на смъртта си. Просто БПЦ позъкасня с някакви си 135 години.

6

Мария

преди 13 години

Кой може да сложи минус, освен фесовете в интернет. Според тях ние сме тяхна колония и не сме били под турско робство. За първи път обаче чета, че в Батак имало светци! Поклон пред светлата им памет! Бог да ги благослови!