42

ман

преди 13 години

А как ще се управляват екипите. Със сегашните ЦСМП-та ли? Не може ли да се съкратят тези центрове, като управлението се прехвърли към РЦЗ-тата. Така ще се освободи много паричен ресурс, а и по-добре ще се управлява дейността.. Снабдяването с лекарства да става по райони, както е при другите лечебни заведения.

41

ijrxuiax

преди 13 години

40

ER_Dr

преди 13 години

Лъжат, няма да оправят заплатите. В България ченгето от патрулката винаги ще получава повече от лекаря в линейката. През 1994 пак лъжеха така, за да съберат хора, които да им изнесат реформата. Тези хора вече се махнаха, останаха само откачалки, които си говорят сами, и сега управляващите гледат да излъжат нови хора, които да им запушват дупките. Младите колеги да не се хващат на тая въдица. Дипломата под мишница и на Запад!

39

дотКУР

преди 13 години

Егати и помоща ще е: парамедици , ***/мед.сестри/ и *** ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ.......................

38

D-r

преди 13 години

Марийче, и на тебе дати дават 260-300 лева заплата за дневни и нощни смени по 12 часа ида мъкнеш баби от 8 мия етаж по нощите и ти ще завъртиш далавера накрая.Защото *** метачка на улиците взима 350 лева и им се наслушва.

37

D-r

преди 13 години

Хей сега ще видите като тръгнат парамедиците за какво става въпрос.Защото туй животно не е нито доктор ,нито медсестра а по-ниско и от двете.Научено е да оказва първа помощ по шаблон без никакво творчество.Въпросът е там че дори и по шаблон да работиш пак трябва да имаш понятие за какво иде реч.Но на това нашето народонаселение му се полага защото за години работа в тези служби не чух добра дума- само плюнки и хули.

36

Marie44414

преди 13 години

Работя от 17 години в това скапано здравеопазване и мога да ви кажа, че в тая Спешна помощ не видях читав човек да се завърти. Лекарите - или чакащи пенсиониране,или новозавършили, чакащи някъде другаде из болницата нещо да се появи и веднага се преместват. Сестрите - те си стоят, но само защото работното време позволява да работят на 2 места. Шофьорите - те си правят други далаверки, макар че вече им сложиха джипиеси и понамаляха.За 700 заплата на лекар,500 за сестра и 300 за шофьор - толкова.

35

Marie44414

преди 13 години

Колко удобно-след 5 години министър Константинов няма да е здравен министър. Нещо като "Татко ще ми купи колело, ама друг път".

34

Червената помия

преди 13 години

34, аз пък си мисля, че отдавна ни купиха, но просто не го афишират.

33

Анонимен

преди 13 години

otkakto mutrata Boiko vze vlastta Bullgariq e kim svoq krai.Pitam se dali nqma nqkoi da ni kupi barabar s premiera Boiko tikvata

32

БГ

преди 13 години

Господи, какъв живот си сервирахме! САМИ!

31

Червената помия

преди 13 години

Не съм сигурен дали ще има Репубрика България след тези 5 години, както е тръгнала работата.По-зле бяхме само по Виденово време, когато му спретнаха хиперинфлацията, защото не играеше по чужда ***...

30

rumen221

преди 13 години

Приятели,- В кухата глава на комуниста Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"...Защото...:- И да спрем да пием и пушем и 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като хора..., заради липсата на истински - Личен граждански контрол...!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министриПанацеята е Лична, Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка, а допълнителното осигуряване, Трябва да се узакони, като Лична здравна застраховка...!- Новите "Лични карти" могат и Трябва, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка(за разплащания единствено в Здравеопазването).- Вноските за здраве Трябва...!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията:- Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... Нали това е смисъла на "плоския" данък равенство... От 12-те милиарда тазгодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 10 милиона!2. Според Конституцията, здравната вноска се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата или общо 15% от л.д...3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите и майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Либерали, да не се правят на "комунисти", а да спазват Конституцията!

29

Анонимен

преди 13 години

И с колко ще им намаляте заплатите ако закъснеят ?? Не само да казват 1000лв не са достатъчни..

28

Анонимен

преди 13 години

в България напускат не само лекари,въобще всички напускат..ниското заплащане и лошите условия на труд не са само в болниците99% от фирмите се *бават с работниците,плащат им малко,карат ги да работят извънредно без да се плаща допълнително

27

кукуф

преди 13 години

Парамедик означава,че пациента винаги ще се кара до болница,защото те диагнози не слагат."Спокойно,скоро ще те види лекар".Това повтарят хората.Лошо няма,ама и сега спешността в болниците е недофинансирана.Сегашната система спестява огромен брой разходки до болница,защото или се преценява,че състоянието не е животозастрашаващо,или на място се повлияват симптомите.Без наистина могъщи и добре финансирани спешни отделения в болниците полза от тези реформи няма да има.

26

до 26

преди 13 години

аз не съм лекар ..., но виждам че не си схванал идеята, а иначе съм умен

25

до аСо

преди 13 години

прединфарктното състояние не е диагноза, умник. Симптоми са например болка и изтръпване в лявото рамо и пръстите на лявата ръка. ако има такова в комбинация със специфични сърдечни оплаквания (силна постоянна болка например и промяна в кръвното), които всеки може да определи, тогава се нарича "прединфарктно състояние". А ако ще 5000 лв да дадат заплата на лекарите, ако линейките са 3-4 пъти по-малко отколкото са нужни, те пак ще спасяват същия брой хора. Трябват инвестиции и управленска воля.

24

слав

преди 13 години

В идиотската ни държава накрая лекари няма да останат. Колкото и да ги плюете и добрите и лошите лекари ще си тръгнат, защото за натовареността на един лекар заплатата трябва да е поне 2000 лева. Не мога да разбера защо обаче всичко трябва да се прави по трудния начин, и трябва да се стига до дефицит на лекари, какъвто вече има. Лекарите ни масово се изнасят към германия, където има остра нужда от лекари, защото техните пък се изнасят към скандинавието. там заплатите започват от 3000-4000 евро.

23

16 до 20

преди 13 години

Просто си имал късмет. Аз съм викал поне 5 пъти линейка и е дошла само 1 път навреме, но тогава нямаше нужда вече, защото човекът беше починал още преди да викнем лекар. В случая проблемът е, че линейките са крайно недостатъчни и не могат да обслужат нуждите на градовете. Поне за София със сигурност го твърдя. Служителите в Бърза помощ нямат вина,ясно е че правят всичко което е по силите им. Проблемът е в системата - не се отделят достаъчно средства, защото изтичат поради дупки в системата.