24

от23

преди 13 години

Докато пишех, 22 го е обяснил точно. Може и без адвокат, ако имаш някаква макар и елементарна правна култура. Аз се справих сама, не е толкова сложно, но всеки сам най-добре си знае.

23

Анонимен

преди 13 години

18 е цитирал точно. Ако го върнеш след като минат 1г.3м. след изтичане на срока, няма глоба - там попадаш мисля, че беше по чл.34 от Закона за административните нарушения и наказания - по този закон се издават постановления за глобите. От личен опит знам, че се избягва глобата. Гадното е ако ти трябва друг паспорт в рамките на тези 1г.3м. и се налага да върнеш стария. Изтекат ли тези прословути 1г.3м. от датата на изтичане на срока, няма санкция

22

от 11

преди 13 години

16Не се плаши! Ако наистина ти е от 2007 и не го ползваш, за да се легитимираш, защото това също е нарушение и се наказва с по-висока глоба, си вземи адвокат и ще ти падне акта, ако го напишат, но затова прочети чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания за давностните срокове! Има и съдебна практика, така че дерзай мила:)

21

Mary Jane

преди 13 години

Пак благодаря, Анонимен!! :) Добре, че поне глобите не са големи. Успокоих се.

20

Анонимен

преди 13 години

17чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност;

19

до 17

преди 13 години

Ани, въведи в Гугъл Закон за българските документи за самоличност и Правилник за издавана на бдс /отделни документи са/, там ще намериш инфо. Бих ти помогнала, но почивката ми свършва, сорри.

18

Анонимен

преди 13 години

15Чл. 49.(3) Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което: 6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.

17

ani

преди 13 години

срокът на личната ми карта изтече март месец миналата година. Каква санкция ми предстои някой да знае?

16

Mary Jane

преди 13 години

още веднъж, благодаря 11. Във всички форуми, в които съм била (а, те не са малко) съм се срещала с много любезни и възпитани хора. Е, има и от другите, но както е казал народа: \"Всяко стадо си има ***\". А, както ти сам казваш, с това ежедневие, което имате в БГ е неизбежно изнервянето на народа. Научила съм се да го имам предвид във виртуалното си общуване :)

15

Mary Jane

преди 13 години

Ауу, леле... не ме плашете, моля ви се!! :(( Моя паспорт изтече 2007-*** :ООО

14

Даола

преди 13 години

Ако международният ви паспорт е изтекъл през 2010 срокът за връшане/подмяна е до края на юни тази година.Може само да го върнете, за да не пропуснете срока и после да ви поискат глоба.Ако, обаче изтича тази година, трябва да се върне/подмени най-късно един есец след срока.Никъде не видях точни указания за международните паспорти - това разбрах като връщах моя преди седмица, но може да не съм съвсем права. Има нещо нелогично.

13

Анонимен

преди 13 години

12 - Ами тогава защо ние го плащаме? ------------------------------------------------------------------За да хрантутим чиновниците:)

12

кума лиса

преди 13 години

ААА, НЕ МОЖЕ, Бай Вълчо. Само чакат да ти изтече срока и да ти лепнат глобата. Може да я върнеш с 1 ден закъснение, ама си желан клиент, защото глобата ти е сигурна. Сумата не е фиксирана, а е от...до... Издават ти наказателно постанов.ние и шефът решава колко да е глобата. Няма значение дали документът е изгубен, повреден, или си закъснял да го върнеш /както вече казах - може и с ! ден/. Документът бил собственост на държавата така пишев закона/. Ами тогава защо ние го плащаме?

11

Анонимен

преди 13 години

10 - Дано съм ти бил от полза! Форумите са и място, където ако може и да си помагаме, но в това злободневно ежедневие в БГ....:) Успех ви желая, където и да сте:)

10

Mary Jane

преди 13 години

Много благодаря, 8/9!

9

Анонимен

преди 13 години

mvr.bg/Guide/default.htmДано *** не ме банне:)

8

Анонимен

преди 13 години

6 - Да и при нас е 10-годишен срока за личната карта и 5 години за паспортите, като личните карти след 58-годишна възраст са безсрочни, а за 14- до 18-годишните възраст със срок на валидност 4 години, но мисълта ми беше, че в другите държави има и 20-годишни периоди:) Просто неправилно се изразих в предходният пост! Успех!

7

Mary Jane

преди 13 години

А, на момента ли ги дават картите, или трябва да изтече старата, за да си взема новата? Ако не съм в страната, моеже ли някои близък да ми я вземе? Я, направо кажете страницата на МВР да видя какво пише там :))

6

Mary Jane

преди 13 години

Благодаря ти, 5! То, май и в БГ е на 10 години, защото тази, която ще сменявам ми е от 2001-ва. Всъщност, е единствената лична карта, която някога съм имала, де - та не съм много сигурна как е.

5

Анонимен

преди 13 години

4-Да! Можеш! И е препоръчително, защото после ще се юрнат хората! Друг е въпросът, че има страни, където тези документи се сменят след 10-тата година, но БГ-администрацията трябва да се издържа:)