74

filomena grimaldi

преди 13 години

4udq se kato mnogo se govori i piwe zawo niwo ne se pravi? e da si pogovorqt i da si popiwat.

73

анонимен

преди 13 години

това не е работа за някаква си тристранка...а работа и задължение на управляващи и правителство..а те дойдоха на власт и се юрнаха да вдигат всичко що е данък..а от къде ще дойдат тия пари при положение че хората са гладни и без доходи..не разбирам как си затварят очите и какво изобщо правят тия търтеи на държавната ясла.то бива безочие ама.прах в очите на хората.а всъщност е пълно бездействие

72

До № 25 -Vic

преди 13 години

Обичам неграмотни лозунги показват ползата от профсъюзната учебна година в миналото. Но да отговоря по номера: 1. Заплата се заработва, ако имаш работа. 2. Изобщо не пуша, но не мога да спестя 150 лева. 3. С удоволствие ще сменя работодателя, но посочи поне един честен такъв, който оценява служителя си. 4. Ще работя допълнително не 3, а 10 ч. на ден, но къде е тази работа, то за редовно време няма. И не говори глупости синдикатите не забраняват втора заетост. Първо помисли, после се пъчи ...

71

IVo

преди 13 години

А какво стана с решението на Кабинета всички заплати да минават по банков път? Така ще се избегне даването на пари на ръка и всяка фирма ще си плаща всички осигуровки, данъци и т.н. щото не може да се осигуряват всички на мин. заплата и да не плащат реалните си данъци и после да искат пътища училища, здравеопазване и т.н. Щото сме тарикати затова сме на последно място в Европа

70

Анонимен

преди 13 години

Трайчо, то и сега има минимални осигурителни прагове.Но ако се вдигнат прекалено, ще намалеят работните места, ще минат в сивия сектор и пр.Т.е., с административни мерки от страна на държавата, при липса на производство и икономически растеж, няма как да се вдигнат заплатите.

69

Анонимен

преди 13 години

Дид , освен рентабилност, има и понятие като пазар-място, където се срещат търсене и предлагане - в случая на труд.Но лошото е, че ниската цена на труда у нас не води до големи чужди инвестиции, които да развиват рентабилни производства, а оттам да скочи и търсенето, съответно и цената на труда.А за липсата на инвестиции може би трябва да се търси причината в неадвекатната икономическа и административна политика по отношение на бизнеса, корупцията и липсата на правосъдие за последните 20 год.

68

Трайчо

преди 13 години

Съгласен съм с Дид,че такива бизнеси са построени с пари по едропейски програми,които пари всъщност са пак наши данъци на всички от ЕС...тогава защо не се тръгне от там е не ги задължат с минимални прагове на заплати,а тръгнали да плямпат само че публичния сектор нямал еди какво си...че откъде да дойде ако не от частния!Егати !!!!!!!!!

67

Даола

преди 13 години

Така нареченият Национален съвет за тристранно сътрудничесто очевидно не функционира, значи ако искаме в България да има гражданско общество трябва незабавно да се конструира нов орган, който да започне да действа в реално време.От 20 години се точат и влачат някакви глупави структури - комисии за защита на потребители и органи, които дават разрешения на монополистите от топлофикация и енергетика да вдигат непрекъснато и цените и пр - докога? Социолозите само глаголстват - но никаква полза.

66

олеле, помощ

преди 13 години

не зам, какво точно имат предвид под "тристранка", тъй като водещи и видни синдикалисти имат общо участие в търговски дружества и осигурителни фондове съвместтно с шефове от Стопанската камара;)Та кой с кого ще преговаря, а?Нещо съвсем безрезултатни са тези преговори от 10 години насам, а напоследък - хич ги няма в резултатите. Т.е. има ги - допусна се национализацията на професионалните фондове! Тръц! За какво иде реч ;)

65

Дид

преди 13 години

Едно не разбирам...казват,че рентабилността в РБългария е най ниска и затова доходите били такива!Има търговски и производствени единици,които по различни програми са изградили бизнеса си и по този начин са едно към едно по отношение на машини и потенциал,дори и производителност със подобни такива в Западна Европа....продават разбира се и на едни и същи цени.Защо тогава в нашите заплатите на работещите в такива фирми са примерно 300 лв,а заплатите на колегите им в Европа са 3000 евра....????????

64

Анонимен

преди 13 години

Какви ги плещите, бре? И лявата и дясната политика съществуват поради една проста причина - в зависимост от икономическата ситуация се налага да се използват. Няма такова животно като лоша лява, или лоша дясна политика. Въпросът е да сме наясно в кой момент кои икономически похвати да се използват, а това става чрез икономически анализ. Естествено, че МРЗ не трябва да се вдига, или поне не е от такава важност. Защо например държавата не си върне дълговете на частния сектор?

63

от 55

преди 13 години

Колкото по- голям процент от БВП преразпределя държавата, толкова по-лява политика води.А бБоко обещаваше дясна...

62

до 54

преди 13 години

Стагфлацията е налице, но потреблението няма да се вдигне с вдигане на социалните плащания, защото това води до намалено потребление на останалото население/чрез по-високи данъци/.Колко РАБОТЕЩИ хора получават МРЗ, че ще я вдигат?Това не е анти-кризисна мярка, а про-кризисна, при намалени приходи в бюджета... Правителството първо да си събере данъците, пък после да вдига помощите и бюджетните заплати

61

2-

преди 13 години

Уж щяха да махат точковата система за пенсиониране а те крадците я забатачиха повече.

60

54

преди 13 години

До 58/И това ще стане-като няма кой да купува.Но ти май нещо не си наясно с тези неща.Нека някой необременен политически да ти ги разясни.Или отиди в някоя бяла държава и виж при същите и по-ниски цени и високи доходи каква е инфлацията.А към 57-не се пише "в пред вид"а "пред вид".

59

Анонимен

преди 13 години

Трябва да се вдигнат пенсиите за осигурителен стаж и възраст, но не и социалната пенсия, нито социалните плащания/детски , помощи/Нито пък МРЗ - колко са хората, които РАБОТЯТ за МРЗ - тук изключвам наетите по разни програми за временна заетост, или чистачки .Има и минимални осигурителни прагове по професии, които май само за чистачки са МРЗ.Така че на кой ще му се вдигнат доходите при по- висока МРЗ - на търтеите.На човек, който взима 600 лева на черно и се осигурява на 240- надали...

58

до 54

преди 13 години

Дефлацията е намаляване на цените, а в момента се наблюдава обратното..

57

от 55

преди 13 години

Имах впредвид стагфлация...

56

до 53

преди 13 години

Разбира се, че се възмущавам от геноцида при пенсиониране. Те затова в Англия като гласуваха новата пенсионна реформа отрязаха военни и пожарникари.

55

До 54

преди 13 години

Дефлацията е съчетания от стагнация/свиване на производството/ и инфлация.Но от увеличение на социалните плащания, при липса на увеличени приходи, няма да се вдигне покупателната способност на населението.Просто е - в условията на валутен борд и 3% фиксиран бюджетен дефицит, източника за тези увеличени разходи са или данъците на малкото работещи, или увеличен дълг, който пак се плаща от нашите данъци.И съм с десни убеждения - некъдърното правителство да си събере например акциза от цигарите...