82

julia

преди 13 години

поздравления на сина ви за лафа за селиндионите. и аз се смях със сълзи!

81

julia

преди 13 години

следва да се предположи, че ако не е типично за индивидуалността на детето, след известно време то само ще се откаже от дадена мода - гримове, розово или друго. принудително насаждане на модели на поведение е лоша тактика, особено ако се практикува често. но за съжаление повечето хора така са възпитани. затова си мислим, че чалгата е лошо нещо. а това е просто музика. простотията не се разпространява с музика.

80

julia

преди 13 години

за съжаление границата между това дали моделираме или оставяме детето да развива индивидуалността си е много тънка. статията засяга един много стандартен и доста едностранчив подход - моделиране по собствен модел на родителите. той разбира се е най-широко прилагания, но често води до проблеми особено в пубертета. (само лиглите се гримират е доста крайно и не-родителско изказване, което не следва да се подкрепя).

79

споко, де

преди 13 години

Радвай се, не се притеснявай. едно време малките момиченца си играеха на ранени партизанки и пееха съветски и партизански песнички, докато се люлееха по люлките.:))))) Това с дрес-манията на сегашните дечица и селекцията на приятелките по критериите на "принцесешкия тоалет" е бял кахър - малко спорт, малко рок и устоите на истинската момичешка очарователност ще си се напаснат от само себе си.

78

alabala

преди 13 години

В нашето детство бяхме доста органичени материално, спрямо сегашните деца и за да бъдеш интересен, се изискваше оригиналност и въображение. Дори скъсаните дънки трябваше сами да си ги късаме. Съгласна съм, че да съдиш за някого по дрехите е адски тъпо, а когато става дума за дете - направо ужасно. Но за съжаление границата е много тънка - чалгата в музиката и обличането съвсем ествствено се превръща в чалга в душата...

77

JikTak

преди 13 години

Още една *** която живее в миналото. И нашите родители се дразнеха от тесните и скъсани дънки. Това направи ли ни по-малко пълноценни или нормални хора?

76

ignacius

преди 13 години

Чудесна статия!

75

Димитрова

преди 13 години

Предполагам, че всичко опира до въпросите: колко малка, колко често, колко розово и колко гримове?! :-) Да са ни живи и здрави децата и да им дойдат същите чуденки на главата след години! :-)Всичко най-хубаво!

74

лулу

преди 13 години

Добре, така съм по-съгласна. А и щом грешката е механична, направо сте ми симпатична :) И все пак не намирам нищо лошо малките момиченца да се правят на големи по този наивен начин. Не смятам, че това формира по-нататъшна фолкърщина. Самата аз доста недолюбвам това явление, но не намирам нищо общо между него и детското желание да подражава на мама, за бога, та аз умирах за розово и гримове като малка,с времето всичко е нормално :)

73

Димитрова

преди 13 години

до ЛулуИзвинявам се за грешката - механична е. Ваша работа е, дали ще ми повярвате.Разбирам, какво имате предвид и съм съгласна. Изказването обаче е малко крайно - тук не става въпрос за лицемерие, забрани и презиране на всичко светско (не е "свецко", зная). Не "култивирам" детето си. Просто не спирам да обяснявам, да показвам алтернативи и да му задавам въпроси. Децата сами си отговарят и избират. Не се опитвам да го предпазвам от каквото и да било, само внимавам в собствените си изяви.

72

:)

преди 13 години

Mnogo hubava statia :)

71

лулу

преди 13 години

Освен това, Димитрова, по-добре първо се научи как се пише (децки, е няма такава дума), а после култивирай деца. Имаме си достатъчно неграмотници вече!

70

лулу

преди 13 години

не можеш. детето само решава какво го прави щастливо, не ти. Познавам доста примери за строго възпитавани деца, които се примиряват, докато не поотраснат и не се усетят как да избягват забраните. Вкъщи са примерни и смирени, презират всичко светско, а щом завият зад ъгъла се преобличат и се насочват към фолкклуб... Лицемерието поражда лицемерие.

69

Димитрова

преди 13 години

Мисля, че при възпитанието на децата няма "после". Не може да се "кипри по децки", а по-късно това да бъде променено. Непосредствено сетивните облекло, храна, играчки, книжки, съдове, обувки... са пътя на детето към опознаването на неосезаемите - реч, вкус, емоция, поведение, а по-късно и към съвсем абстрактните - ценности, мироглед, отношение към самия себе си и околните. Вярвам, че сега, днес, в този момент, когато момиченцето ми е на 2,5г. мога да направя така, че на 25г. да е щастлива жена.

68

лулу

преди 13 години

Вие създавате този грешен модел - щом изглежда добре няма начин да е умна... Деца се върпитават във всички посоки - от това как да изглеждаме и да се чувстваме добре, до това да мислим и живеем в хармония със себе си. Ако детето иска гланц или розова рокля, не виждам нищо лошо в това. Но виждам ужасна грешка в това да му ги отказваме под предлог 'аз съм ти майка и така казвам! един ден ще разбереш!'

67

лулу

преди 13 години

Не намирам за правилно да се отговаря на детското любопитсво с разни заплахи тип "ще лежиш в болница, ако си сложиш червило". номерът може и да минава, докато детето е малко...но когато порасне, пак ли ще го дебнеш, контролираш и сплашваш? Какво лошо има момиченцето да се кипри по детски?? Вие сте извратени шом само педофили са ви в главите, не децата. Ами майката-*** от коментарите, която отпуснала на малкото си само 2 чифта дрехи, е така, щото така преценила...Нямам думи. Така се осакатяват!

66

asi

преди 13 години

pozdravleniq za statiqta!!! Neveroqtna e i mnogo me razsmq,zashtoto chestno kazano,az sam ot onezi maiki ,deto ne sa se setili da razsmeqt decata si ,dokato im obesnqvat kolko e opasen rozoviq kich!!!!!Bravo!!

65

мъро

преди 13 години

Жалко че са на привършване нормалните родители като авторката. Другото за съжаление е развъдник на млади курвета, които като порастнат целта им ще бъде,не образование или личен просперитет а някоя *** но богата мутра и чалга клубовете......

64

Анонимен

преди 13 години

Поздравления на авторката за хубавата статия!

63

Кюри в розово

преди 13 години

не вижад къв е проблемът малките да си слагат грим от време на време, всички момицета го правят на тази възараст, винаги е било така, просто сега продават специален като за деца, в това няма нищо лошо, а пък тези които предпочитат готик и черно пред розовото да спестят депресивните си тенденции за себе си, а не да ги обявяват като препоръчителни пред попа, популярността и всичко останало което не могат да са