40

vitalius

преди 13 години

"Просто Паулу Коелю играе върху тънката струна на човешките изкушения."Въоще няма значение дали книгите са добри или лоши. Дори на лошите идеи трябва да се дава глас иначе проблемите никога няма да бъдат открити и решени, и лошите идеи няма да бъдат разобличени.Когато става дума обаче за художествена литература и за ценности, никой няма право да налага своя вкус и своята ценностна система върху останалите.На тебе може ценностите на Коелю да не ти допадат, но имаш правото да не ги четеш.

39

vitalius

преди 13 години

"и диктатурата и либерализма са опасни за човешкия ум."Глупости. Диктатурата не просто е опасна за индивидуалния ум, тя е враг на индивидуалния ум и всяка форма на индивидуална свобода.Либерализъм(в истинския смисъл на думата) значи свобода. Индивидуалният ум може да се развива само и единствено в условия на индивидуална свобода.Дори лошите и вредни идеи не трябва да се забраняват, а дори нопротив - трябва да им се обръща специално внимание, защото само така може човек да се учи от грешките

38

vitalius

преди 13 години

"Казваш, че всеки трябва сам да има собствено мнение (избор), а веднага издаваш присъда : "Повечето от коментиралите са абсолютни ***"Да така е. Комантарта ти може да е глував, но имаш право да го изкажеш, и имаш право да чуеш моя отговор.

37

аvraam

преди 13 години

Абсолютно точно!

36

бЕдНяК

преди 13 години

:)...Казваш, че всеки трябва сам да има собствено мнение (избор), а веднага издаваш присъда : "Повечето от коментиралите са абсолютни ***.". Друг е въпроса, че и диктатурата и либерализма са опасни за човешкия ум. Просто Паулу Коелю играе върху тънката струна на човешките изкушения.

35

vitalius

преди 13 години

"А и нали все пак някой избира"Именно. Някой избира вместо тях. Някой ако избира вместо тебе какво можеш да четеш, и какво можеш да гледаш по телевизията, и какви идеи можеш да чуеш, това ще ти хареса ли?Нима мислиш че сме по-зле от тях?Как с стигнали до това дередже също няма значение. Въпроса е че са под дикттура на *** религиозни лунатици.

34

asan

преди 13 години

Как да нямат избор, та нали са си избрали да нямат избор...:)А и нали все пак някой избира, независимо, че не са всички - по-умните ...при нас като имат избор - та цъфтим...*** народ ,ако не се контролира, се вижда какво става!

33

vitalius

преди 13 години

Тоест както всеки тоталитрарен режим, те се опитват да контролират живота и дори мисленето на хората, и да унищожат всяка следа от свобода и индивидуален избор.

32

vitalius

преди 13 години

Повечето от коментиралите са абсолютни ***. Въобще няма никакво значение книгите дали са добри или лоши. Тука проблема е съвсем различен. Дори и книгите да са най голямата отврат писана от човешки или нечовешки същества, пак не трябва да се забраняват.Проблема тука е че извратения(религиозния) режим в Иран се опитва да диктува всеки аспект от личния живот на хората, включително и какви идеи могат да изказват или да какви идеи могат да чуват(прочитат).

31

бЕдНяК

преди 13 години

Интервю на Ангъс Йънг от AC/DC :"Interviewer: Do you think there will be a third world war?Angus Young: I am the third world war."Войната от времето на Гьобелс и хиляди години преди него не е само с танкове и ракети. Паулу Коелю не може да се разбере от младите и неукрепнали умове, а се сриват и отпадат.

30

читател

преди 13 години

Тук има добре познавачи на този автор, както и на други. Приятно е да се четат интелигентни мнения.Но мисля, че причината, поради която този авторе забранен в Иран, е много по-прозаична. Просто не пасва на тъпите ислямисти-фундаменталисти.Впрочем,ако имаха власт тук и нашите фундаменталисти-християни и те биха позабранили маса книжки, пък и филми, както е в Иран.Няма разлика в мисленето на едните и другите.

29

Violetta

преди 13 години

тия иранци взеха да се вземат много насериозно.

28

Анонимен

преди 13 години

Четете книги на които пише световна класика. Бъдете умни да не ви страдат децата!

27

Анонимен

преди 13 години

Trebe da se zabrani i u BG 6toto manekenkite si vadqt pogre6ni izvodi ot tvor4estvoto mu.

26

Камю

преди 13 години

Както и книги на Дан Браун. Но това изобщо не променя факта, че и двамата са посредствени автори. Единият обаче пише увлекателна художествена литература без никакви сериозни претенции и не е ***. Другият е Коелю.

25

Honorik

преди 13 години

Ami,vse pak trqbva da ima nqkakvo obqsnenie-6tom dosega sa prodali milioni negovi knigi.

24

до Номер

преди 13 години

Популярност - лавровия венец, с който публиката окичва посредствеността

23

avraam

преди 13 години

Нормално е за Иран да забранят Коелю, ако вземем да прочетем само книгата "11 минути" и ще ни стане ясно... То аз също смятам, че творчеството на Коелю е опасно, особено за подрастващата младеж - провокира към някой лудости, търсейки себе си оформящата се личност, лесно може да изпадне в бездна, от която няма излизане.Общо взето творчеството му може да се опише така:"всеки освен,че има правото да пробва всичко от живота, търсейки себе си, той е и задължен, иначе си остава посредствен"-неистина.

22

Чайника

преди 13 години

Че ти щом си стигнал до 50 страница значи си бил съвсем накрая!! :))))))

21

БН

преди 13 години

На младини (което беше съвсем скоро) и аз го четох и го харесвах (чичо ти Коелю). Но като станах вярващ разбрах, в каква заблуда изпраща всички останали с неговите увлекателни "истории като приказки".. Иначе няма лошо да си пише сладките истории, но да не говори за Бог като за Боб и да не споменава, че Христос бил един много добър човек.. Схващаш ли вече? С други думи - капката катран разваля цялата каца с мед.. 99% вярни и хубави неща и 1% чиста лъжа за сериозните неща - това е П.Куелю