110

Анонимен

преди 13 години

Сега има опасност производителите да се наговорят и да спрат производството по стандарта, защото от *** правят много по-големи печалби. С поръчкови статии като тази се обяснява на обществото, че всъщност никой не търси колбаси Стара Планина, което не е вярно. Но, пак казвам, основната вина е на министерството...

109

Анонимен

преди 13 години

За мене издънката беше на министерството. Обявиха, че има соя без да могат да кажат колко е. Техния метод отчита наличие на соев протеин, но не може да каже количеството му. Трябваше преди да вдигат шум да изпратят пробите в Европа, и ако от там докажат значително съдържание на соя, тогава да вдигнат шум, да отнемат лицензи и т.н. А стандарта е хубаво нещо, аз лично намирам голяма разлика в продуктите произведени по стандарта и останалите.

108

до Химикулус

преди 13 години

Братле, сметката може и да не излезе! Ако се направят проби за наличието на колаген? И ако просто производител на добавки е решил да спести малко колаген за сметка на соев изолат? Колко ли тогава процента месо ще са заместени?!? Както обаче е казал Бисмарк : Две неща не трябва да стават достояние на хората, как се правят законите и как - колбасите. Ай, със здраве!!!

107

FALSHIVI STE

преди 13 години

Istinata e edna,korumpirani ministri i ot gore do dolu,,smeshni ste,,az bix napravil slednoto...TOVA KOETO SE KAZA ZA 4 TE FIRMI E ISTINA,OBACHE V POSLEDSTVIE QVNO SA IM ZAPUSHILI USTITE SAS PARI,ZA DA NE GI PIPAT..,I ETOREZULTATA..SMESHNICI..OBACHE NIE MOJEM DA NAPRAVIM SAMO EDNO -PROSTO NE IM KUPUVAITE BOKLUCITE,,TOVA E ,DA GI NAKAJEM.

106

Mery

преди 13 години

До #95: Далече съм от мисълта,че производителите са решили да се облагодет елствуват за сметка на соята в такова малко количество - 1,5 гр и по-малко на 1 кг месо.Просто не са направили предварителен анализ на суровините, вкл. и подправките, които използуват.От друга страна,Министерството на земеделието в лицето на някой шеф на дирекция и по-надолу - на отдел не са се подготвили за анализ на скъпи продукти - та това е почти степен"organic",чийто продукти на Запад и особено в САЩ се продават много скъпо.И двете страни като за начало не са си свършили работата производителите не са направили анализ на влаганите суровини и чрез последващо предаване на тези данни в Министерството, да могат да уеднаквят качествата на матери алите на вход; Министерството е направило контрол на готовите продукти, хванати са тези молекули,които са си много на брой 1500 ppm, не е обменило информация с вас (понеже Вие дискутирате от името на нечий производител), а веднага реагира по пресата и кашата се забърка.

105

тираджия

преди 13 години

Продавам 1 камион соя, много е подходяща за производство на колбаси с марката "Стара планина"!Цена: по договаряне!!!

104

Смеееееех

преди 13 години

А тези не могли да си купят голяма мелничка за подправки и да си ги мелят в завода, нали?И не знаели, че в подправките освен черен пипер и т.н. имало и пълнеж?Сега ще кажат, че и сертификати за състав в ЕС няма.

103

MИТКО

преди 13 години

НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ НЕЩО ДРУГО В *** БЪЛГАРИЯ?!?!?! ТО Е СЪЩОТО,КАТО С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ: КОГАТО НЯКОЙ БЪДЕ ХВАНАТ,НАЙ-СИГУРНОТО НЕЩО Е,ЧЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН Е ОТНОВО НА СВОБОДА.... ТАКА И СЪС "СТАНДАРТИТЕ",ИЛИ ПОНЕ ОНОВА,КОЕТО ПРЕТЕНДИРА ДА СЕ НАРИЧА ТАКА....

102

Рационализатор

преди 13 години

Предлагам допълнителна категоризация:С соя до 0.1 % - Стара планинаС соя до 50 % - Средна гораС соя до 90 % - ПланаС партенки и въздух под налягане - Пожарникар от Банкя

101

ААА

преди 13 години

Защо ли не сме учудени

100

де

преди 13 години

Дам, но пробите в Германия са изпратени от ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. Да не са луди да не изпратят най-доброто на което са способни. Но много преди скандалът, българският купувач се отврати заради *** номера. Наскоро бях в Италия, Сицилия. Каймата в магазина е от месо и са на една цена (и на вкус). Аз като искам ще си я смеся с каквото желая.

99

гост

преди 13 години

Влагането на такова малко количество няма икономически смисъл. Алчният непочтен и гаден частник няма да рискува да си загуби лиценза без да има сериозна икономическа изгода. Презумпцията е, че частниците правят всичко само ако имат материална изгода. Можем, разбира се, да допуснем, че са го направили от чиста злоба. Искали са да навредят на хората, ама пак биха могли да изберат нещо по-вредно. Министърът се пак е ветеринар и би трябвало да прави различка между количествено и качествено проучване

98

qwerty

преди 13 години

Dali e popadnala naro4no, ili slu4aino, tova e seriozen biznes i proizvoditelite sa dlajni da sledqt kakvo slagat, ako trqbva vseki da si napravi laboratoriq i da izsledva predi da proizvejda. Trqbva takava visokotehnologi4na laboratoriq v DVSK!!! I ot tuk natatak nikakva pro6ka za nikoi. Ministarat napravi tova, koeto trqbva !!!!

97

до 90

преди 13 години

Като почнат да играят пачките,и почват "понежеобачезащото"!

96

Обективен

преди 13 години

Това дали има или няма соя е така да се каже малкия проблем. Голямият проблем е доколко са качествени тези продукти с марката Стара планина. Ако бяха наистина качествени, нямаше специално за тях да създават нов стандарт, а щяха да се произвеждат по стария БДС, но явно този предишен БДС е недостижим като качество за нашите дебеловрати бизнесмени.

95

Химикулус

преди 13 години

Мери, добре е да претендираш, ама още по добре е да се замислиш! Първото нещо за което може да се замислиш е, защо аджеба се влага пустата му и соя в продуктите?! Отговорът е еднозначен! Това е заместител на месото! Протеините на соята заместват животинските, така се запазва някакаво белтчно съдържание в тези колбаси, макар и от растителни белтъчини. Същевременно производителя печели от разликата в цената между соевия и животинския протеин. Та, ако вложи 1000 частички на милион, каква, най грубо казано, му е далаверата от цялата работа?! Примерно че ще си сепести 1000 частички мръвка на милион единици колбас?! Да го кажем по друг начин, приемаме че соята е съвсем без пари, пък мръвката струва 10 лв килото. Значи в този случай, влагайки 0,15% соя в колбасите, (които приемаме че иначе би трябвало да прави от 100% месо), производителят ще спести 0,15% месо. Или, ако го производителят вложи за производството на 100 кг колбаси 100 кг месо и никаква соя, той ще плати 1000 лв само за месото. Ако замести 0,15% от месото със соя, и ако наистина соята нищо не струва, той ще плати за суровина 998 лв и 50 ст.Т.е. ще е на печалба от 1,50 лв навсеки 100кг колбаси. Е, мислиш ли, че има производител, който би рискувал лиценза си за такава печалба?! Повече от ясно е, че соята е попаднала в тези колбаси по случайност, по невнимание или поради някакви други причини, но не и умишлено! Ако въобще я има де...

94

Обективен

преди 13 години

Намирането на следи от соя, която е толкова малко, че не може да бъде измерена, не означава влагане на соя. В четвъртия продукт даже изобщо не е имало и следи от соя и се пита в задачката, доколко може да се вярва на българската лаборатория?

93

Обективен

преди 13 години

Количествено соята в 3 от продуктите не са успяли да я измерят, защото е много малко. В четвъртия продукт, за който българската лаборатория е намерила соя, в немската изобщо не са намерили. За който не знае, в немската са тествани продукти от същите партиди, които е тествала и българската лаборатория.

92

Анонимен

преди 13 години

Да ти е сладко! Личи ти, ще знаеш.

91

mm

преди 13 години

Евгения Европейска, много зле. Не успя ли да си съшиеш тоалетната статийка с нестандартен цвят конци ами пак си налетяла на белите. Толкова тенденциозна, манипулативна и елементарна статия маскирана като безпристратен анализ, скоро не бях чел. А уж журналистите трябваше да са безпристрастни и обективни....