16

Geolog

преди 13 години

Zavyrshih Geologiq i ne moga da go obqsnq po dobre!Malko se uchidvam che ima tolkova umni hora po forumite. EVALA!!! BRAVO!!!

15

Тин-тири-мин-тири

преди 13 години

Браво професоре!

14

Тин-тири-мин-тири

преди 13 години

Съгласен съм, голям коментар хахаахахаха :)

13

p

преди 13 години

Унгария по-бързо ще се възстанови от ЧЕРВЕНАТА авария отколкото България! Червената *** при нас е много повече.

12

идея

преди 13 години

Нали нашите *** все се оплакват, че нямат работа а и разбират от цветни метали повече от всеки друг. Що не ги натоварим да изгребват "алумина", до 3 дни всичко ще е изгребано и предадено на вторични суровини.

11

Анонимен

преди 13 години

и какво,цялата тази гадория се съхранява в нещо като язовир,така ли? и като се скъса дигата...честито на печелившите. що за начин за съхраняване на токсични дивотии?

10

виновен

преди 13 години

Да се коментира вината на Тройната коалиция. Иначе е много постна пицата.

9

KU4E

преди 13 години

Информацията е много оскъдна! Не е нормално ей така изведнъж да се скъса това хвостохранилище ли е или какво? Все пак там са работели инженери, които всеки ден са наблюдавали тези съоръжения 24 часа. Давали са дежурства, правили са оперативки, водели са дневници. Всеки който е работил в някакво промишлено предприятие, язовир, подстанция знае какви наблюдения се правят. Освен това оловото не изгаря? Дано по скоро се разбере точната истина. А за риболов и круизи по Дунав забравете!

8

345

преди 13 години

А зад основния факт какви причини се крият капацитивен умнико ?

7

Експерт

преди 13 години

Червената кал дължи цвета си на железните окиси които се съдържат в нея - над 60%. Отделя се при преработката на боксит (алуминиева руда) по т.нар. Байер-порцес. Това е разтваряне на алуминевата суровина от боксита с натриева основа и преминаването на алуминия във хидроокисна форма, която в последствие се преработва до алуминий. Така че, отпадъка - червената кал, съдържа неразтворимите компоненти на рудата, железните окиси, както и остатъчно количество от натриевата основа, затова е силно алкална, от там и тежките изгаряния, които предизвиква при попадане върху кожата. Червена кал се отделя при всяко алуминиево производство и е огромен, нерешен екологичен порлем с световен мащаб. Ей това е!

6

Анонимен

преди 13 години

Щом води до тежки изгаряния, най-вероятно в тази химическа "фекална" смес има сярна и/или солна киселина.

5

Анонимен

преди 13 години

Боже, колко сте кухи! Какъв взрив, какъв алуминиев завод, какви резервоари? Скъсала се е стената на хвостохранилището на завод за производство на алуминий - това е основният факт.

4

2

преди 13 години

Тинята явно съдържа агресивни киселини, ползвани при третирането на металите? Ужасна трагедия... мине не мине ден и се случва я авария, я масово убийство, я торнадо. Така ли е било винаги или наистина живеем в "интересни времена"?

3

УХ

преди 13 години

КРЪВТА ТИ Е ЧЕВЕНА САМ СЕБЕ СИ УБИЖДАШ ,КОЛКО СИ ГЛУПАВ И ДРУГИ КАТО ТЕБ,КОМУНИСТИ НЯМА ДРУГАРЮ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СТАНАХА ДЕМОКРАТИ КАТ ПОЧНЕШ ОТ КОСТОВ,СТАНИШЕВ,БОРИСОВ,ЦАРЯ И ЦЯЛАТА *** КОЯТО Е В ПАРЛАМЕНТА ТОВА СА ВСЕ ДЕЦА НА КОМУНИСТИ.А СОЛНА КИСИЛИНА ПРИЧИНЯВА ИЗГАРЯНИЯТА.

2

Салахадин

преди 13 години

Ясно,за риба чак другата година по Дунава и то май след забраната за размножаване.Въпреки че се притеснявам, като не казват веществото да няма ***.То и до сега Дунава си беше фекалната яма на Европа.Ще дойде в повечко на мен и колегите рибари тази авария.

1

Анонимен

преди 13 години

Тежките изгаряния не се получават от тежки метали.Някой ще каже ли какво наистина съдържа червената смрад???!!!???Аман от червена смрад!!!!