69

Е ко

преди 5 години

Време е всеки да почне да получава помощи. За един истински Българин няма да е проблем 5 дена в месеца да чисти кeнефи и улици.

68

икономист

преди 5 години

До Iceblast88Имат право, ако останат без работа и доходи, за продължителен период от време, както и на детски... Въпросът е, че плащанията са изключително мизерни, и те ще се принудят бързо да си търсят работа, или в краен случай да продадат някой излишен имот. По принцип при ромите, основната част от помощта се пада на детските, но и те са мизерно ниски, така че родителите при всички положения трябва да работят, за да си издържат семейството. Така, че те също допринасят за обществото!

67

Е ко

преди 5 години

Е ко чакаш. Почвай да копаш за един комат. То и без това сте свикнали. А бат Боко не го мисли. Той няма да спре да се гуши.

66

Анонимен

преди 5 години

Няма нужда от дълги философии, защото още в 1933 год. Адолф го е измислил: При страхотна криза в Германия и инфлация хиляди проценти, е започнал да строи магистралите. Работело се е не срещу заплащане, а защото са давали ядене на работещите. Давам възможност на нашия обичащ магистрали ББ, да се позамисли...

65

Iceblast88

преди 5 години

В същото време другото семейство взима детски *5, енергийни помощи, социални помощи, интеграционни и тн. А нямат нито 1 стотинка платен данък. И това е нормално ли? Редно ли е? И после защо никои не иска да се осигурява на реалните си доходи. Едното семейство има само задължения, а другото само права. Тоест най явна форма на расизъм.

64

Iceblast88

преди 5 години

Добре, да разгледаме реално проблема: две семейства, едното с двама работещи родители, с едно дете. Другото социално слабо с 5 деца. Работещите се осигуряват на по 1000 лева, тоест изработват по 1190 лева от които 412 се прибират като преки данъци и им остават по 778 лева, или общо за тримата 1556 или по 518 лева на човек. От тях 310 ще ги прибере държавата като ДДС, и ще живеят с останалото.Или обща данъчна тежест от 1134 лева данъци.Но тези хора нямат никакво право на помощи или каквото и да е

63

икономист

преди 5 години

До СчетиТе няма да те глобят, но след като не можеш да си плащаш данъци, задълженията се натрупват, а когато си на социални помощи, задължително ще се натрупат! В един хубав ден, жлището ти ще бъде продадено, и ти ще се озовеш на улицата, без право на социална помощ. Иначе си прав за другите казуси...

62

Счети

преди 5 години

До икономист. Значи първо никой не са го глобили, защото не си е платил данъка за жилището, може само да ти начислят лихви. Второ глобата се налага за нарушаване на закони - примерно неподаване на декларация, превишена скоростт, Нарушаване на обществения ред и т.н. Трето целта на глобата е да превъзпита нарушителя, ако дадени индивиди не бъдат глобявани, наказвани с принудителен труд, защото са социално слаби - каква ще е мотивацията им да спазват законите ?

61

икономист

преди 5 години

До iceblast88Контролът на помощите при пазарна икономика е малко труден... Трябва да се издават купони на нуждаещите се, които да бъдат представяни в определени за тази цел търговски обекти. Обаче, кой търговски обект, ще се съгласи да приема такива купони, и после да се занимава с тяхното осребряване? Но по принцип трябва да има контрол...

60

икономист

преди 5 години

До СчетиАко нарушаваш закона, вършейки престъпления, а си на социални помощи, трябва да си платиш за нанесените вреди. Има затвори за тази работа... Обаче, никой не може(а и не трябва), да ти взима гащите от задните части, и да те кара насила да работиш, защото парите от соц. помощ не ти стигат да си платиш данъка на жилището или ползването на някаква друга базова услуга. Освен това в България, много трудно някой може да вземе социални помощи, да не говорим, че няма и особен смисъл...

59

Анонимен

преди 5 години

Социалната помощ е 42 лева месечно на самотно живеещ възрастен без деца. На съжителстващо лице по-малко 37 лева месечно. За тези пари се отработват 14 дни в месеца.

58

икономист

преди 5 години

До iceblast88Помощите са много ниски и са около 100 лева, както съм написал по-долу. Те едва ли могат да стигнат на някой да плаща квартира, и едновременно с това да се издържа. По принцип идеята на помощите трябва да е, да не позволят хората да стигнат до улицата.Това обаче, поне в нашата страна не се получава.

57

iceblast88

преди 5 години

До икономистДори и да приемем, че държавата дава пари на хора с нулев принос. То тогава защо не изисква касовите бонове на края на месеца? Да докажеш, че си купил с тази помощ нещо наистина нужно за живота ти, а не да си купил 20 литра ракия и да сте се напили и да сте нарушавали обществения ред с купони досред нощите. Живял съм на квартира точно до ромска махала и мога да ти кажа, че купона беше всяка вечер от 23:00 до 05:00. И парите от помощите отиват именно за това, а не за дрехи или храна.

56

iceblast88

преди 5 години

До икономистИма хостели (стая с кухня в нея) за по 30-40 лева на ден. Или ще си вземе квартира (200-400 лева). С останалите ще си купи храна. Ето ти 1000 лева. А и не всичко което може да се купи е нужно да се готви. Има топли кухни които след 20:00 правят 50% отстъпки и за 4 лева на ден може да си вземеш храна за едно доста обилно ядене. Така, че ето как дори и бездомен може да има полза от пари. Но държавата не следи как се харчат социалните помощи. Затова някои си купуват пиене, а не храна.

55

икономист

преди 5 години

До iceblast88Къщата е базова потребност, само когато имаш едно жилище, което не е луксозно. Добре, помисли малко, за какво са му на човек, който няма жилище и живее на улицата, тези 100 лева социални помощи? След като и без това е на студено, мръзне и го вали дъжд. Освен ако не му се осигури общинско жилище, разбира се. Най-малкото, той не може да си сготви, това, което ще си купи със социалните помощи. Тогава идеята от помощите се губи....

54

iceblast88

преди 5 години

До икономистОсвен това индивидите които визираме в масата си са неуки (първо нарушение на Конституцията), защото нямат дори основно образование. Също така никога не са работили през живота си (нямат знания и трудови навици), но в същото време вдигат големи купони и сватби (е как хем нямат пари да си плащат данъците, ама пари да се напият имат), нямат доходи и от тям няма как да се грижат за децата си (второ нарушение на Конституцията), ама правят по 5-10 броя. Е какво да им симпатизираме?

53

iceblast88

преди 5 години

До икономистПП: извинявам се, че те нарекох слабоумен, очевидно се опитваш да кажеш нещо, просто не успяваш да го кажеш както трябва.

52

iceblast88

преди 5 години

До икономистТова си е твой проблем. Работа има, ако няма ще се преместиш както правят стотици хиляди хора по света. Защо не ти стигат доходите? На другите как им стигат? И на семействата с общ доход от 1400 лева (от които 280 държавата ще прибере като ДДС) не им стигат за много неща, но хем плащат данъци, хем нямат право на помощи защото доходите им били високи. А 1400 лева за 3-*** човека в днешно време са крайно недостатъчни. И няма как да ме убедиш, че 50+г. някои не може да си намери работа!

51

Счети

преди 5 години

До икономист 52. Значи след като месечната издръжка не ти стига да си платиш глобите отиваш да ги отработиш, толкова ! Това е за всички, независимо от пол, социално положение, етнос и т.н. Няма как глобите да се обвързват със социалния статус. Ако си социално слаб трябва да спазваш много повече законите от всички други граждани, защото няма с какво да си платиш глобите, а не точно обратното. Така че отработването на глобата е точно с такава цел !

50

iceblast88

преди 5 години

До икономистРодителите са задължени да се грижат за децата си с подкрепа от страна на държавата, а не държавата да се грижи за децата им. Тоест ти си длъжен като създаваш дете да имаш доходи за да го издържаш и държавата да ти помага, а не тя да го хрантути за нейна сметка. Това също е задължение!За данъците - след като закона постановява, че ти дължиш сума Х за имущество У, то ти си задължен да платиш сума Х! От къде и как е твой проблем (а ти имаш правото сам да си избереш професията)!