70

Manuelle

преди 13 години

Не съм даскалка. А какво мислят децата не бива да е меродавно. Децата мислят 90% от произведенията, които учат, за простотии. Ужасно много ученици, например, намират "Под игото" за *** и скучна книга. Считат Яворов за "депресар", а Дебелянов пък с неговите завръщания, бащини къщи и вишни им е тотално непонятен. Смирненски с неговото "Песен за човека" масово им се вижда нелогично. Очевидно и Далчев им идва "на нагорнище". Тук е ролята на училището - да помогне в разбирането, в тълкуването.

69

Лили

преди 13 години

Според мен трябва да има избор между две теми в 41 въпрос. За да решата какво да пишат. За СУ или други университети има избор между две теми. И така няма да има проблеми, все единия автор ще им допадне.

68

до Manuelle

преди 13 години

я стига!Погледни малко по-реално на нещата!Виж внимателно коментарите!Повече от 70% са против темата която се падна!Ти ли пък се извъди най-големия защитник на негативизма!Така ли възпитаваш ти пък децата си?Да вземат пример от всички които се страхуват да променят живота си към добро ...а само вият!е...бравос на тебе тогава)

67

Еманоил Драгнев

преди 13 години

Няма по-прст драскач от този.Трябва ли всеки луд който е надраскал някоя глупост да се изучава в училище

66

до 65

преди 13 години

Е няма по -елементарно мислене от даскалското !Това си е моето мнение ,не значи че съм го декларирал пред детето си. Точно обратното. За мен да подрепям детето си не е да плюя едно или друго , а да му помогна да се справи с даденото. Че е *** си е направо цитат от самите деца. И не е лесно да го убедиш да го учи и анализира , осебенно след като тайно и ти мислиш така. Излиза ,че лъжа детето си за негово добро.

65

Manuelle

преди 13 години

Драги родители, не се учудвайте тогава от ниските резултати на децата ви. Няма как да е по друг начин, щом сами ги насърчавате да считат даден автор за "***", "загубеняк", "***", дори не се стеснявате сами да им го кажете. Но утре да няма "Днешната младеж това и онова". С такова мислене - такава младеж.

64

Цървуля

преди 13 години

До 54Завод. Над него облаци от дим. Народът ***, животът - тежък, скучен. - Живот без маска и без грим - озъбено, свирепо куче.........................Звучи познато все едно сме 2011г.Ето за това трябва да се учи.За децата обаче е неразбираемо.За 40 годишните си е класика

63

Анонимен

преди 13 години

Няма да са ниски резултатите. И въобще според мен не става дума за оценките. Ако някой поне малко е положил усилия да учи - той ще се справи без проблем.Въпроса за мен е защо *** като Атанас Далчев ,заради това ,че е бил репресиран и приятел на Радой Ралин ,бива наложен за изучаване от децата? И не си смучете от пръстите колко бил велик ,защото не е! Не е автор който би дал нещо за развитието и мисленето на децата! По -скоро би им взел заради негативизма си!

62

Мила

преди 13 години

Далчев е интересен, но това стихотворение е малко познато.Той има по-популярнии може би те трябваше да се паднат. Наистина трябва да се включат съвременни автори близки до поколението на зрелостниците. Иначе е трудно, и не с омразата към литературата, а с любовта към нея трябва да завършват образованието си.

61

....................

преди 13 години

до 47дядка, явно те е фанала склерозата, пич. аз съм го учил Далчев, верно в часовете по свободно избираем предмет, но го преподаваха, даже сме имали и дискусии. обаче, нали, важното е да се плюе миналото.

60

до 53

преди 13 години

напълно те подкрепям!!!

59

Расъл у Расник

преди 13 години

Хубаво се е паднал - живота не е само зубрене...Да се развихтят и разсъждават върху текста: До мене ти не стигна никога,о, зов на любовта,и аз изгубих зарад книгитеживота и света.

58

тва бях аз

преди 13 години

елееееей после като тръгнат да реват от мон защо са ниски, резултатите ще ги питам пък защо им сложиха такава тема...доста по сложно е да се прави анализ на лирика сравнение с проза.според мен ще има рязък спад на бала от миналата година и критериите за оценяване ще бъдат съответно смъкнати.абе като цяло творба с никому вълнуваща тематика.и все пак не всеки ученик е способен да тълкува посланията в лириката на авторите ..

57

Manuelle

преди 13 години

Обективен, това е чудесно, но не може само Ботев да се учи. Това, най-малкото, е стесняване на кръгозора. Да, Ботев и Вазов са много талантливи, но нека децата знаят, че литературата има и друго лице.Яворов също в голямата си част е мрачен и песимистичен. Славейков - също. Дебелянов - също. Тяхната лирика, както и тази на Далчев не е "черно и бяло", не е лесна за смилане и това, очевидно, хич не се харесва. Да, по-лесно е да разтягаш локумите за родината и патриотизма. Но нека НЕ е само това.

56

Пожарникар

преди 13 години

или си противоположността му. Можеш да пишеш в изобилие...

55

Пожарникар

преди 13 години

До 40, миналата година синът ми беше зрелостник и следях много сериозно пробмела с матурите. Ами да ти кажа, за да изкараш 2 на този изпит трябва да си много, много неграмотен и да не си стъпвал на училище изобщо. Кажи ми как мога аз да изкарам теста без нито една грешка, а хора, които уж са ходили на училище да изкарат 2-ка? Изпитът е лесен, просто както казах учениците не учат. Децата претендират, че са готови за живота, значи могат да пишат по точно това стихотворение. Или си самотен, като

54

Вапцаров

преди 13 години

Вапцаров пък и него незнам защо се изучава. С тези заводи, пролетарии, двигатели с вътрешно горене. 21 век сме, векът на технологиите, услугите. Отдавна е минало времето на пролетарските движения.Да не говорим за Гео Милев. "Септември" е възхвала на пълната комунистическа глупост и предателство. Лидерите на комунистическата партия избягали в чужбина, за да могат от там да подкрепят възстаналите по-добре. смях.

53

1

преди 13 години

Не съм го учила, но намерих стиховете му и не съжалявам за това. Човекът е депресиран, обърнат към себе си и не го харесвам. Не знам защо трябва да се учи и с какво ще го запомнят учениците. И до сега след 35 години мога да рецитирам Ботев, Вазов, Вапцаров, Смирненски и още. Нарочиха го за класик, защото е бил приятел на Радой Ралин и репресиран, ама това не е достатъчно.

52

Анонимен

преди 13 години

Зората нейде се разпъпва, възпламва нощната росаи тъмнината се отдръпвав дълбочината на лесаКрасиво,нали.Който има очи да гледа,който има уши да слуша.

51

ъ

преди 13 години

Български език и литература трябва да бъдат завинаги премахнати от училищата. Няма по-нечестно и събективно оценявани предмети от тея двата. Някакви некадърни патки редовно се гаврят с децата, когато не пишат "алманаха" (най-*** нещо написвано някога). Да живеят технологиите, долу корумпирания предмет - уитеуатула!!!