206

Анонимен

преди 2 години

До Alex Не Алекс. СТЕМ означава общество, към което ти няма не принадлежиш!

205

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 269 - Защо не са го "откраднали" от Русия? Ако не се лъжа, калкулаторите първо бяха руски и нас.

204

Щирлиц

преди 2 години

До Анонимен 264..............Подкрепям те напълно.Къде са обаче днешните ни инженери,способни на такива дела?Повечето сигурно са далеч от България,дано утре се появят нови такива.

203

Анонимен

преди 2 години

Сега очаквам Alex и другите откачланици, да почнат да плюят отново STEM общността в България или да се обррнат от другата страна и да ни казват, как всеки втори не падал под 7 "к" заплата, още от университета.

202

Анонимен

преди 2 години

Доколкото знам в Япония са изкопирали и откраднали българската *** и са направили персоналния калкулатор.

201

бай Стамат

преди 2 години

до 248. В соц блока имаше специализация. ГДР може да са имали изкопиран по-добър процесор, но нямаха специализация при производството на компютри, за разлика от България. ГДР бяха изкопирали принтерите на Епсън и се бяха специализирали в това и в роботиката. И при нас компютрите бяха изключително скъпи, но бай Тошо направи мъдър ход и наводни училищата с Правец на символични цени и така младежите навлязаха в ИТ. Машините от серията ЕС, отиваха за СССР на доста добри цени.

200

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 257 - Последно бях 8ма година, когато си завършвах магистъркаста по ML.

199

Анонимен

преди 2 години

260 имало е компове преди в бг единствено в БАН.

198

Анонимен

преди 2 години

До Щирлиц Прав си - който крадва - има. Ама и за краденето-копирането си иска акъл. Следвоенна Япония + САЩ правят Сони, Панасоник, Хитачи, Тойота, Мазда към 1989-та.България + СССР към 1989та прави Правец8 и телефони с шайба.Жалко, но такива са реалностите.

197

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен - Ок, само 25%. И какво от това - ще ни обясниш ли спесифичните функции и приложението им, с котио този процесор е бил по-добър? Колко са му били транзисторите, колко му е TDP-то и къде е бил? То и ThreadRipper s 64 ядра и 128 нишки чвучи добре, ама е баят по-скъп и не го препоръчвам, ако искаш да играеш игри на лаптопа си ... Само казвам.

196

Анонимен

преди 2 години

Хайде-дайде - имаше компютри и преди това!

195

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 251 Тук не става въпрос за някакви си 500мгц. Тук става въпрос за 4 пъти по-висок такт.

194

Щирлиц

преди 2 години

Да припомня,че следвоенна Япония започва своето възстановяване със копиране на американски технологии,къде предоставени доброволно,къде пооткраднати.Чак после започва появяването на собствени японски разработки.За Китай всички знаем.

193

Анонимен

преди 2 години

248 ти кой клас си? Като видиш кола и отиваш да и гледаш първо километража колко вдига, нали? За каква цел е направена не те интересува нали?

192

247

преди 2 години

До 253 - Така е! Дорбре е да знаем историята, но не за да се бием в гърдите з анеща, за които нямаме никакъв принсо и вероятно не пзоанваме човек, който е имал принос за тях. Трябва да се стегнем и да се захвнаем с нещо, иначе ще изчечнем и след 1000 години, няма да има кой да се "гордее" или да ни "плюе".

191

БГ

преди 2 години

Когато навлизаха компютрите, в България въпреки комунистическия режим налаган ни от Русия в електрониката бяхме най-развити от целия соц.лагер. Който е работи по това време в този отрасъл може да Ви каже ,че основното оборудване беше Rohde & Schwarz, Simens, NEC, Tektronikx и т.н. водещи фирми и компании. Имаше и немалко руска техника , която обикновено събираше прах по складовете

190

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 250 - Да. Проблем ли е? Нали някой ми каза, че съм "малък", а после ме подкара с някакви криви соц. идеологии. Или какво? Нямам право да говоря и да уча пвоече за онова време? Ако соца е толкова хубва, нека го върнем, тогава?

189

Анонимен

преди 2 години

До 238. Правец 8 е персонален компютър. ГДР правят нещо друго и то не особено успешно. Както и да е. Неща от преди 60 години. Много добре го каза 247. Какво значение има колко напред сме били в 10-ти век?

188

Анонимен

преди 2 години

245 на НРБ тогава не и трябвало по мощен процесор. Още няма толкова хора които да могат да работят с комп.

187

Анонимен

преди 2 години

245 - То и i7-чката уж е с 500 мгх по бърза от ryzen 7-мака, ама ... хем поскъпа, хем по-голерща, хем много по-бавна.