45

до 144

преди 7 години

ти не си наред. Като влязат 3 партии ще има правителствена криза. Бойко вееч каза че няма да работи с БСП и ДПС. това значи или нови избори - или правителство БСП - ДПС. той сам им дава властта.А колко по--нормално е да има един пъстър парламент и всички да се следят един друг.когато има две-три партии КОРУПЦИЯТА е в пъти по-голяма, защото те се договарят лесно.А като са осем партии си вадят мръсниет чаршафи и ние знаем кой какво прави.но най -хубаво - да върнем член 1 - ЕДна партия!

44

Анонимен

преди 7 години

Мога отсега да пророкувам как народа ще вика на поредните крадци - ще им вика мажоретки.

43

Анонимен

преди 7 години

във Велико Търново Радев би Каракачанов с под един процент разлика 22-21. Ако има мажоритаран система и тази разлика се пренесе в партийна подкрепа във Велико Търново ще влезе само депутата от БСП, но не и ПФ, въпреки добрия резултата.Подобно е положението в Русе - рекорд за ПФ - 19 проценат, но са втори след БСП и тняма да влязат и оттам.

42

Анонимен

преди 7 години

И какво като не влязат малките партии, бе?! 136 партии има в България!!! За какво са ни? А тези, които се доберат до парламента, веднага се продават на големите партии или депутатите им напускат партията си и се пишат "независими". Аз даже няма нищо против в България да има двупартийна система, както е в САЩ.

41

Анонимен

преди 7 години

Трябваше на референдума въпроса за мажоритарния вот да бъде допълнен с пояснение в скоби: (Искате ли в парламента да са само депутати на ГЕРБ, БСП и ДПС?)

40

олигарх

преди 7 години

Чалгаджията е новият Бареков.

39

анонимен

преди 7 години

в сащ са две партии в англия 2 в германия 16 години меркел вьв франция2 партии защо и в бьлгария да не са две какво е толкова трагично един пьт еднитевтория пьт другите

38

Анонимен

преди 7 години

миналата година имаше избори за департаменти във Франция.Десницата водеше с малко пред блока на Льо пенд - да речем - 28 на 27, а социалистите изоставаха с 15 процента. Но Десницата и Социалистите взеха департамени, а Льо пен - не.Защо? защото социалистите имаха департаменит в които бяха първи(там десните бяха трети), десните имаха департаменти в които бяха първи, а Льо пен въпреки добрия резултат не бе първа никъде и не вез нито един департамент. и на ПФ се готви същото.

37

Анонимен

преди 7 години

Някой не може да проумее че който има пари със или без мажоритарна състема винаги ще бъде на власт.

36

Анонимен

преди 7 години

в САЩ също има мажоритаран система. не са редки случаите Зелените зда вземат 10-11 процента. Никога не влизат в Конгреса. Защото в Конгреса влизат само ПЪРВИТЕ ДВЕ партии. по закон. Е - познайте кои са те.

35

Див Петел

преди 7 години

Слави е маша в ръцете на скрити партийни мениджъри, които го ползват като кукла на конци, която да повтаря мантрите им и народа да ги приема.

34

Анонимен

преди 7 години

Мажоритарната система в най-чист вид се прилага в Великобритания- там има 7-8 партия и тях две парти общо - Консерватори и лейбъристи - държат 553 места от обощ 600 в парламента. От това по-чиста мажоритаран система - здраве му кажи Също така там няма служебни правителство. като си хвърли оставката премиера, кралицата дава на човек от неговата партия да състави следващото правителство и той износва мандата. Примери -Горъдн Браун и Тереза Мей.

33

Анонимен

преди 7 години

32 - не чеетш внимателно - каза ти се, че мажоритарната система не е въведена в нито една УТВЪРДЕНА демокрация в света. По принцип не съм съгласен с това твърдение - мажоритаран система има в Великобритания, но вероятно политолозите под утвърдени демокрации разбират само страните от ЕС, а Великобритания след Брекзита я изключват от това число.

32

Истината

преди 7 години

Мажоритарната система и то не в чист вид е по-подходяща за развити демокрации, но не и за България. В България и при мажоритарен вот пак се гласува за партията издигнала кандидата и не се гледат качествата му, както ни лъжат, че ще стане. Мажоритарният вот бетонира статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента и никой друг. Това ли искахте като гласувахте за мажоритарен вот на референдума - харесват се статуквото и не искате нищо да се промени. Подобен е резултата и от субсидията от 1 лев на глас.

31

Анонимен

преди 7 години

Така е преди пет години за Каракачанов за гласували 30 хиляди души а сега - 550 000. Толкоав ли е станали симпатичен Каракачанов? или пък Калфин изведнъж са го намразили хората и за пет години е загубил 700 000 гласа? глупости единия го намразиха защото стана ренегат на БСП, а другия получи партийната подкрепа на всички националистичесик формации. А Уж говорим за МАЖОРИТАРЕН вот.

30

Дърт Комуняга

преди 7 години

Да си политолог е интересно вероятно!?! Тия двамката дали някога са учили обществени науки или политика, щото някак си хич, ама хич не им личи! Световно известни със своята АБСОЛЮТНА НЕИЗВЕСТНОСТ и хоплала мажоритарната система не е въведена в нито една демокрация в света... хахахаМУХА. Пак оценихме МАТЕРИАЛА като недоносен. Що ли пък си мисля, че плурализмът не е задължително ПОПУЛИЗЪМ. Хайде се съобразявайте с нашето мнение и въртенамайните си с тия разсъждения и словоблудства. ФРАНЦИЯ и САЩ

29

Анонимен

преди 7 години

в по-малските райони - Дупница, Благоевград и т.н. разни "бисзнесмени" като Цоко или братя Галеви ще станат несменяеми. ковачки здраво ще хване властта в Димитровград- ше си влизат от там депутати и няма да мърдат. А после ще влязат в някоя комиисия и ще рекетират други бизнесмени.

28

Истината

преди 7 години

Сега се сетиха да кажат истината, а до референдума мълчаха. За всеки с поне малко ум в главата е ясно, че мажоритарната система по принцип елиминира малките партии и остават само големите. За България е още по-зле, защото никой не гледа кой е кандидата, а коя партия го издига. Доказателство за това са примерно президентските избори - Плевнелиев щеше ли да е президент, ако хората гласуваха за личности, а не за ГЕРБ, както стана тогава?! При мажоритарна система само ГЕРБ, БСП и ДПС остават в парла

27

Голямата грешка

преди 7 години

нямаше никакив дебати за този референдум и Слави си прокара неговиет тези. До деня на реферндума набиавше как щало да има много партии след като се прокара мажоритаран системам, а два дена селд него се врътна и призна, че щели да останат 2-3 партии но това не било лошо. Напротив - като избираш между БКП 1 иБКП 2 е много лошо. трябав да имаш максимално голям избор.

26

ист

преди 7 години

Да спрем да се увъртаме. Необходима е само една поправка на конституцията, и НРБ да се прекръсти на НРЧалгария. И без това половината българи щракат с пръсти, а другата половина българи-по умните, избягаха на запад.