97

Анонимен

преди 4 години

ми то за климата в България си е най-подходящо климатика, щото освен че топли и хлади лятото, иначе най-хубавата топлина дават дървата в камината ;)

96

Анонимен

преди 4 години

Климатик приемам единствено в колата си, бучи, но си пускам радио. Вкъщи искам тишина и спокойствие, тоест парно

95

собственик

преди 4 години

Знам ги тези с ел.радиаторите !Това са наематели, дето местят радиатора, при всяка смяна на квартирата си.

94

Бате Гойко

преди 4 години

"Иначе западняците масово с това се топлят"То в България изобщо няма инфраструктура, за да се използва газта масово, което още повече оскъпява това начинание. В къщи ползваме газ, не само за отопление, но и за топла вода и за готвене. И това е вариант без конкуренция в цената.

93

Инж

преди 4 години

Преди да смятате дали дърва, парно или климатик ще ви топли, си сменете дограмата и сложете топлоизолация. Да имате външни ролетни щори. Това ще намали сметките за отопление и охлаждане и зиме и лете, за години напред.

92

Анонимен

преди 4 години

Аз като отида на гости някъде, дето са с климатик, не можем да си чуем приказката. Да не говорим, че болшинството не знаят, че климатика има гилтър, не го чистят и дишат мърсотия. За озониране на въздуха пък въобще не искам и да говоря.

91

до 92

преди 4 години

Коефициента се мири на +5 градуса външна температура и с всеки градус вън коефициента спада. Щом ти е ниско температурен на -10 градуса значи, че на тази температура коефициента се изравнява и става 1 -ца. Колкото спадат още градусите коефициента става с обратен знак и климатика започва да гори повече ток от топлината която отдава. НО ТОВА ПРОДАВАЧИТЕ НА КЛИМАТИЦИ ГО КРИЯТ. Коефициента е на +5 градуса, всичко друго което говорят в магазините е просто лъжа и незнание.

90

Анонимен

преди 4 години

До 81пишеш глупости, взимам например един фуджитсу 12 -ка отдавана мощност 3,6-4 киловата на отопление, консумация 0,9 киловата, цена 1200 лева, кажи ми сега как ще ми сравняваш нещо което консумира 2,5 пъти по-малко ток от твоя радиатор и отдава близо 2 пъти повече топлина, ама наистина пишеш абсолтни глупости

89

Анонимен

преди 4 години

До 89Не е вярно! Нов климатик при външна >-10 държи консумация/топлоотдаване 1:4 или 1:5 зависи от класа. Т.е. за 1 kW консумиран ток вкарва 4-5 kW топлина. Друг е въпроса, че след 2 г ефективноста намалява до 1:3, в следващите 2 до 1:2. Реално с ефтин климатик можеш да се топлиш първите 2 г, след това повече ду..ха, отколкото топли и се настива лесно, особено нощно време.

88

Анонимен

преди 4 години

Къв климатик бе, тва те побърква от бучене, честито

87

123

преди 4 години

Отоплението с климатик е поне три пъти по-евтино от която и да е печка на реотан щото 2/3 от енергията климатика ползва от атмосферата отвън.

86

81

преди 4 години

Не сте прави. По магазините има едни дето се слагат в контакта и замерват колко ток изгаря за 1 месец. В студовете разликата между радиатор 2500 вата и климатик 12-ка е точно 25 лева в полза на климатика. Остави, че разликата в топлината е огромна в полза на радиатора и най важното е че е тихо и уютно. Жива глупост е да се топлиш с климатик и всичко е търговски трик на продавачите на климатици

85

Анонимен

преди 4 години

с тия пари дето струва ще се топля 5 години на ток с радиатор----------------------------------------------------------------------------------------Най-икономично ще, ако пуснеш един ел.радиатор на 2 стаи.Успех, колега !!Аз пък, ще спестявам и Лятото от икономично охлаждане.

84

Бръммммм

преди 4 години

Бръмченето на климатиците ОСНОВНО но не само идва от свръзката на външното тяло със стойката за стена. При тази свръзка повечето монтажници си спестяват едни гумени тампони, които струват сигурно 3 лв. четирите. Тези тампони ако ги няма или ако са "заминали" предизвикват дисонансно вибриране на външното тяло и стойката, при което се чува познатото дразнещо бръмчене. Дет се вика и парче гума да си изрежете и да подложите на 4-те болта и ще се променят нещата.Освен ако няма друг проблем.

83

Анонимен

преди 4 години

До ПенсионерНали това съм написал, че у нас е нерентабилно, цената на газа е вдигната изкуствено. Иначе западняците масово с това се топлят, но там руска пета колона няма, знаят си интересите хората, не са роби като нас.

82

Пенсионер

преди 4 години

До Анонимен 72 Веднага ще ти кажа че отоплението на газ у нас е възможно най скъпо.Като изкараш зимата се похвали.

81

Анонимен

преди 4 години

До 81аха 110 на месец, може ако ползваш некое радиаторче 1000 вата, с което можеш да сгреше най-много некоя стая 3 на 3 метра :))) отоплявал съм се радиатори, на месец под 2000 киловата не съм падал. което при сегашните цени си е 450 лева, отделен въпрос е че радиатора неможеш да го ползваш за охлаждане

80

Анонимен

преди 4 години

До 81А бе баш в 100 лв ще влизаш с радиатор ама ако топлиш *** само. 1kW радиатор ти струва 180 лв в края на месеца. 2kW са 360 лв. И това е само за топлото. За много добре изолирана гарсионера 180 лв те оправят, струва ми се че със 100 лв малко ще потракваш със зъбки в гарсониерката.

79

rts

преди 4 години

С климатик не е хич удобно,но поне не вадиш пари на веднъж.Трябва във всяка стая ,а отделно баня/тоалетна ако са на външна стена е кофти.Навън ако падне под -15 почваш да четеш спецификациите на производителя и да пускаш молитви за затопляне

78

Анонимен

преди 4 години

Оптималния вариант за отопление е природен газ. За съжаление руската пета колона и корупцията в България дотолкова вдигат цената на тази енергия, че се обесмисля. Колкото до климатиците, ниския клас наистина губят ефективност за 1-2 г и след макс 5 са харчат повече от централно. Цената им в крайна сметка се наслагва в/у цената на тока и сметката в крайна сметка не излиза. Доколко висок клас би се изплатил не съм наясно.