257

Слава и чест

преди 6 години

Сталинград е случайна хрумка на Хитлер, който се си е повярвал много в хода на блицкрига. Целта са били нефтените полета в Кавказ, без тях войната така или иначе е била загубена, защото Вермахта е карал само на изкуствено гориво, а то е било крайно недостатъчно. Другото решаващо е ненападението на Япония на изток, което е позволило на Сталин да прехвърли сибирските армии на запад, докато Вермахта не е имал резерви...от самото начало всичко е било обречено. Можем само да кажем: Ruhm und ehre !!!

256

:)

преди 6 години

277, данните за предстоящата война са на бюрото на Сталин поне една година, преди нападението да се случи. Сталин се оказва пълен *** и игнорира данните от разузнаването, което струва на Русия и републиките с нея, огромни щети.Втората променлива, която изиграва решаващата роля е назначаването на наследствен генералитет, който не става за нищо. Отново година преди нападението, има учение в цялата руска армия, което имитира точно такова нападение.

255

Анонимен

преди 6 години

До :)Луков си е баш фашис.Вечна слава на ликвидиралите го.

254

Анонимен

преди 6 години

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

253

varg

преди 6 години

Никога за престъпленията на фашизма не бива да има прошка,никога!!!

252

111

преди 6 години

Добре че е бил Западния фронт, иначе Русия да я бяха изтрили от лицето на земята.

251

:)

преди 6 години

Битката при Москва реши ВСВ. Това е момента, в който цялото КПСС решава да напусне столисата, но Сталин остава.Разбира се, има много допълнителни фактори, като например проблемите с полските глави за СС ракетите, които се изстрелват, но не избухват. Ако немците правилно бяха планирали производството на въпросните ракети и главите за тях, най-вероятно Сталинград и Москва щяха да са напълно разрушени, ВСВ спечелена от немците и руснаците сега щяша да "шпрехат" на немски.

250

Анонимен

преди 6 години

Като, гледам коментарите тук, май има много почитатели на фашисткото прасе ген.Луков.

249

Анонимен

преди 6 години

Някой говорят за герозъм и т.н.....Ако не са полит комисарите с картечниците отзад, руската армия отдавна да е била сдала багажа....Чичко ви Сталин затова прави наказателните отряди от затворници и всякаква *** преоблечени като немски войници да мародерстват и палят, за да настроят населението срещу идващите немци. Това пише ли го в учебниците по история или пак са ви го спестили?*** от където и да погледнеш това са руските УПРАВНИЦИ! Не казвам народ! Нали така!

248

Анонимен

преди 6 години

Сталин впоследствие отказва да размени пленения фелдмаршал Фридрих фон Паулс за първородния си син Яков, който е бил пленен от германците. Аз лейтенант за фелдмаршал не сменям!

247

Анонимен

преди 6 години

Германците трябваше да ви смажат със самолети, но нямаха редурси за гориво и писти!

246

Анонимен

преди 6 години

Те дойчовците къщата на Павлов не превзеха в Сталинград, камоли града.

245

Анонимен

преди 6 години

Като цяло загубите на Германия и съюзниците й в Сталинградската битка се изчисляват на 850 000 1 млн (в това число около 585 000 германци, 110 000 италианци, 160 000 румънци, 143 000 унгарци). Твърди за 1.5 млн, при условие че общата численост на германците и техните съюзници срещу СССР през ноември 1942 г. е над 6,2 милиона. Около 50 000 руски доброволци, сражавали се на немска страна, са убити или пленени от съветската армия. Голяма част от немските войници, взети в плен при Сталинград, умират от петнист тиф или от изтощение на път към Сибир и в съветски мини. В Германия през 1955 г. се вр

244

БГ

преди 6 години

ГЕРММАНЦИТЕ САМИ СЕ ИЗБИХА ПРИ СТАЛИНГРАД,В КОЙТО УЧАСТВУВАХА И 30 РУМЪНСКИ ДИВИИИ,ТЕ СЪЩО САМИ СЕ ИЗБИХА,КАКТО ТУРЦИТЕ САМИ СЕ ИЗБИХА ПРИ РУСКОТУРСКАТА ВОЙНА И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ,АМАН ОТ ЛЪЖЦИ.

243

Von Manstein

преди 6 години

Колко невеж трябва да си по темета, за да твърдиш, че тази битка решава войната......

242

Анонимен

преди 6 години

Като цяло загубите на Германия и съюзниците й в Сталинградската битка се изчисляват на 850 000 1 000 000 души (в последното число около 585 000 германци, 110 000 италианци, 160 000 румънци, 143 000 унгарци). В съветската историография се твърди за 1 500 000, при условие че общата численост на германците и техните съюзници срещу СССР през ноември 1942 г. е над 6,2 милиона. Около 50 000 руски доброволци, сражавали се на немска страна, са убити или пленени от съветската армия. Голяма част от немските войници, взети в плен при Сталинград, умират от петнист тиф или от изтощение на път към Сибир и

241

Анонимен

преди 6 години

Червената армия дава общо 1 129 619 жертви в битката. От тях 478 741 души съставят безвъзвратните загуби (убити в бой, починали от рани и болести, безследно изчезнали, пленени), а 650 878 са ранени, болни или измръзнали. В тези данни не влиза броят на цивилните жертви, който не е установен с точност. Преди войната населението на Сталинград е близо половин милион души, а непосредствено преди битката се увеличава с десетки хиляди бежанци от Украйна. Евакуацията от града е частична (100 000 души до август 1942 г.). Към края на сражението в него остават 32 000 мирни жители.

240

Анонимен

преди 6 години

Интересно как такива статии пораждат низ невероятно *** коментари след себе си, при това и от двата "спорещи" лагера. Това, че американските доставки са обърнали войната ме разсмя от сърце!) . Истината е,че на онзи фронт е имало много героизъм ,мъжество, мъст и истински чувства, желание да оцелееш просто - все неща, които не можете да разбере, защото не са ви се случвали. Не се излагайте, не пишете глупости!

239

Бо

преди 6 години

Истината е ,че янките спасиха червените кратуни от гибел. Какво им костваше на САЩ да превземат целия свят като имаха атомната бомба? Вече им беше ясно заплахата от кочунизма. Нищо не би ги спряло да променят историята. Толкова е логично. И спрете да четете книжки излезли по онова време, че съвсем ще ви се размъти мозъка....

238

Анонимен

преди 6 години

Сталинград е победа за съветските войници, въоръжени с американски оръжия, хранени с американска храна.Ако не бяха САЩ, досега Русия нямаше да я помни никой!Ленд-Лийз договора налива 108 млрд долара в СССР през ВСВ.СССР не връща и цент от тях на Щатите, защото руснака е крадец.